sarkozyEP 2016

Francuska domaćin EP 2016, Sarkozi zadovoljan

 

Francuska će organizovati Evropsko prvenstvo u fudbalu 2016. godine, odlučio je danas Izvršni komitet Evropske fudbalske unije (UEFA) na sastanku u Ženevi.

Konkurenti Francuskoj za organizaciju kontinentalnog šampionata bili su Turska i Italija. Italija je ispala u prvom krugu glasanja, a Francuska je u finalnom glasanju pobedila Tursku sa 7:6.

Rezultate je objavio predsednik UEFA Mišel Platini, bivši kapiten reprezentacije Francuske. On nije glasao, ali je pohvalio kandidature sve tri zemlje.

Povezana vest:  Runi promašio penal, Park pogodio za pobedu Mančester Junajteda

-Izvršni komitet UEFA pokazao je demokratiju, jer da nije, rezultat bi bio potpuno drugačiji – rekao je Platini.

Mečevi EP igraće se na 12 stadiona u 11 gradova: Bordo, Lans, Lil, Lion, Nansi, Nica, Marsej, Sent Etjen, Strazbur, Tuluz i Pariz (dva stadiona).

Francuska je već bila domaćin EP 1960. i 1984. godine, a pre 26 godina je osvojila tilulu prvaka i biće prva zemlja koja je tri puta organizovala taj turnir.

Francuzi su u dva navrata, 1938. i 1998. godine, bili domaćini Svetskog prvenstva.

Povezana vest:  Lalatović: Ne opterećujemo se prvim mestom

Sledeći kontinentalni šampionat u fudbalu održaće se 2012. godine, a domaćini su Poljska i Ukrajina.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi, koji je bio u sastavu delgacije Fudbalskog saveza Francuske (FFF) rekao je da će vlada pomoći projekat sa 2,1 milijardi dolara. FFF će ta sredstva utrošiti na izgradnju i renoviranje stadiona.

-Veoma smo srećni i počastovani. Daćemo sve od sebe da na najbolji način u Francuskoj ugostimo 24 reprezentacije – rekao je Sarkozi.

Povezana vest:  Liverpul za Suareza traži 40 miliona funti

-Država će podržati projekat i garantujemo da će sve što je obećano u kandidaturi biti ispunjeno – dodao je on.

Turska je treći put uzastopno izgubila u nadmetanju za domaćina EP, a u delaciji Saveza bio je i predsednik države Abdulah Gul.

-Svi smo dali sve od sebe. Tužni smo jer smo izgubili za jedan glas – rekao je Gul, koji je nedavno pozvao UEFA da donese „istorijsku odluku“ i pomogne Turskoj da se organizacijom EP više približi Evropi.