Meksiko_WorldCup1970SVETSKO PRVENSTVO – MEKSIKO-1970

 

„Zlatna boginja“ definitivno u Brazilu

 

Fantastična pobeda sjajnog brazilskog tima predvođenog legendarnim Peleom, za koji i danas većina fudbalskih stručnjaka, gotovo bez i jedne dileme, tvrdi da je najbolji mundijalski tim svih vremena, predstavljala je potvrdu i da je era dominacije grubog, defanzivnog i kalkulantskog fudbala konačno završena i da dolazi bolje vreme za ekipe koje forsiraju napad i lepršavu igru.

Izvanredni Brazil uspeo je da trijumfuje na trećem Mundijalu u poslednjih 12 godina, a lider te ekipe Pele, sjajnim igrama u Meksiku, definitivno je potvrdio da je najbolji fudbaler svih vremena i da zasluženo nosi epitet nekrunisanog „kralja fudbala”.

Zahvaljujući činjenici da su prvi došli do treće titule svetskog šampiona Brazilci su „Zlatnu boginju“ primili u trajno vlasništvo, a fantastične igre ekipe čije su perjanice, osim sjajnog Pelea, bili Rivelinjo, Tostao, Žerson, Žairzinjo i Karlos Alberto gotovi svi svetski mediji predstavljali su kao savršeno fudbalsko dostignuće.

Šampionat u Meksiku imao je burnu predigru, kao nikada do tada. Zbog fudbala, potvrđujući frazu da taj sport predstavlja najvažniju sporednu stvar na svetu, zaratile su centralnoameričke države Honduras i Salvador, a reprezentacija Engleske, aktuelnog svetskog šampiona razmišljala je čak da odustane od učešća, zato što su čelnici tog tima sumnjali da su tajne službe konkurentskih zemalja, s namerom da destabilizuju njihovu nacionalnu selekciju, tokom priprema u Kolumbiji namestili hapšenje kapitenu ‑Gordog Albiona_ Bobiju Muru.

Povezana vest:  Riberi: Bundesliga najjača na svetu

Bez obzira na sve te probleme, prvenstvo u Meksiku, čije utakmice su gledaoci, ali samo oni imućniji, koji su imali moderne televizijske aparate, mogli da prate u koloru, osavremenjeno novim pravilima, poput uvođenja kartona i prava na zamenu igrača, uvođenjem ceremonije svečanog otvaranja, organizovano je na vrhunskom nivou. Izuzetan i atraktivan fudbal igran je od početka takmičenja.

Najzanimljivije je bilo u takozvanoj „grupi smrti“, gde su Brazil i Engleska bili uspešniji od Čehoslovačke i Rumunije, dok su se i ostali favoriti, takođe bez problema, plasirali u četvrtfinale.

U reprizi finala sa prethodnog šampionata Zapadna Nemačka se, pobedom od 3:2 posle produžetaka, revanširala Englezima, koji su vodili sa 2:0, dok je Brazil lako izašao na kraj sa Peruom. Italija je sa 4:1 nokautirala domaćina Meksika, a Urugvaj je posle produžetka savladao ŠSR sa 1:0, što je bio njihov poslednji plasman u polufinale šampionata sveta.

Povezana vest:  Venger: Velbek će biti naše najveće pojačanje

U prvom polufinalnom duleu Brazil je pobedio Urugvaj sa 3:1, iako je Urugvaj na poluvreme otišao sa minimalnim vođstvom. U drugih 45 minuta Klodoaldo, Žairzinjo i Rivelinjo postavili su, ipak, stvari na svoje mesto, pa je Brazil ponovo došao u poziciju da se bori za šampionski trofej.

U možda najboljem meču na prvenstvu Italija je tek nakon produžetaka pobedila sjani zapadnonemački tim predođen Francom Bekenbauerom. U regularnom toku rezultat je bio 1:1, a uporni Nemci, golom Karla Hajnca Šnelingera u poslednjem minutu, još jednom su potvrdili da ih nikada ne treba otpisivati. U dodatnih 30 minuta igrači oba tima postigli su još pet golova, a u nastavku je blistao Italijan Đani Rivera koji je postigao i pobednonosni gol sa svoj tim, za konačnih 4:3.

Iscrpljena u duelu sa Nemačkom, Italija u finalu nije mogla da se suprotstavi razigranom Brazilu. Iako je prvo poluvreme završeno nerešenim rezultatom, dominacija „karioka, kao i na svim prethodnim utakmicama na prvenstvu došla je do izražaja u nastavku meča. Golovima Žersona, Žairzinja i Karlosa Alberta Južnoamerikanci su deklasirali protivnika, a poslednji gol na meču, remek delo čuvene brazilske kombinatorike, u mnogim angetama proglašen je najlepšim u istoriji svetskih šampionata.

Povezana vest:  Barselona pobedila Espanjol

U sjanoj akciji, pre nego što je Karlos Alberto, nakon savršenog pasa Pelea, poslao loptu u mrežu, učestvovali su gotovo svi brazilski reprezentativci, lako i vešto kombinujući pored nemoćnih Italijana, koji su bezupešno pokušavali da preseku taj napad i dođu do lopte.

Fudbalskim umećem, osim Brazilaca, šampionat je obležio i Nemac Gerd Miler, koji je sa 10 pogodaka bio najbolji strelac turnira.

Drugi put uzastopno na završnici prvenstva sveta nije učestvovala Jugoslavija. U nadmetanje sa Španijom, Belgijom i Finskom, „plavi“, inače aktuelni evropski vicešampioni, ušli su kao favoriti, ali su zauzeli drugo mesto iza Belgije i propustili još jedan Mundijal.