Nemacka_WorldCup_1974SVETSKO PRVENSTVO – NEMAČKA-1974

 

A od predsednika auto, kola, kuća u Kinšasi

 

Prvi jedanaesterac u finalima svetskih prvenstava izveo je Holanđanin Johan Neskens.

U meču sa Nemačkom on je u drugom minutu, golom sa “bele” tačke, doveo svoj tim u vođstvo. Pre nego što je sudija finalnog susreta Englez Džek Tejlor dosudio najstrožu kaznu, zbog prekršaja nad Johanom Krojfom, Holanđani su napravili kombinaciju u kojoj su njihovi igrači imali čak 15 pasova, a da protivnik ni u jednom trenutku nije došao do lopte.

Holandija je taj meč, ipak, izgubila sa 2:1, a izjednačujući gol za Nemačku postigao je Paul Brajtner u 25. minutu, takođe iz jedanaesterca.

Finalni meč Mundijala između Zapadne Nemačke i Holandije počeo je sa nekoliko minuta zakašnjenja zato što su organizatori zaboravili da po čoškovima terena postave korner zastavice.

Reprezentacija ŠSR odbila je, po nalogu najviših državnih zvaničnika, da igra revanš meč baraža za plasman na prvenstvo sveta protiv Čilea, zbog masovnog terora nad levičarima u toj zemlji.

Prvi meč odigran je bez golova 26. septembra u Moskvi, samo petnaestak dana nakon što je u Čileu vojna hunta, predvođena Augustom Pinočeom, pučem došla na vlast i ubila marksistički opredeljnog predsednika Salvadora Aljendea.

Revanš meč bio je zakazan za 21. novembar u Santijagu, ali je sovjetski tim, zbog, kako je obrazloženo, masovnih streljanja levičara u Čileu, odbio da otputuje na tu utakmicu. Fudbaleri čileanske reprezentacije, ipak su se, u zakazanom terminu, pojavili na stadionu, izašli na teren i, iako nisu imali rivala, izveli loptu na polovini igrališta i ubacili je u gol imaginarnog protivnika. Nakon toga su napustili stadion, a FIFA je kasnije utakmicu registrovala službenim rezultatom i proglasila Čile učesnikom Muniđala u Nemačkoj.

Povezana vest:  Degenek: Jako mi je teško da se oprostim od Zvezde

Selekcija Zaira prvi je predstavnik “crne Afrike” koji je uspeo da se plasira na prvenstvo sveta. Reprezentaciju te afričke države na Mundijalu 1974. predvodio je jugoslovenski stručnjak Blagoje Vidinić, nekadašnji golman skopskog Vardara, beogradskih klubova Radničkog i OFK Beograda, švajcarskog Siona & Vidinić, koji je za reprezentaciju Jugoslavije branio osam puta, četiri godine ranije, učestvovao je na Mundijalu u Meksiku, kao šef stručnog štaba reprezentacije Maroka.

Najneobičniji jedanaesterac na Mundijalima dosuđen je na utakmici između Poljske i Jugoslavije, u drugoj fazi takmičenja.

U 24. minutu utakmice, u momentima dok je jugoslovenski tim kombinovao na polovini protivnika, sudija Rudolf Glekner je, potpuno neočekivano, sa više od polovine terena dosudio jedanaesterac za poljski tim. Nemački sudija video je trenutak kada je napadač “plavih” Stanislav Karasi u svom šesnaestercu udario Andržeja Šarmaha i bez razmišljanja dosudio najstrožu kaznu.

Poljaci su iskoristili neočekivani poklon, a neverovatnu glupost koju je napravio Karasi je donekle ispravio pred kraj prvog poluvremena, kada je izjednačio rezultat na 1:1. U drugom poluvremenu Poljaci su bili bolji, postigli još jedan gol i stigli do pete uzastopne pobede na prvenstvu.

Povezana vest:  Smena na klupi Sirije, otkaz Dujkoviću

Kapiten Zapadne Nemačke Franc Bekenbauer podigao je novI trofej namenjen pobedniku prvenstva sveta. Stari trofej “Zlatna boginja”, prešla je posle trećeg trijumfa u Meksiku 1970, u trajno vlasništvo Brazilaca, a novi pehar dizajnirao je italijanski skulptor Silvio Gacaniga. Odlukom FIFA taj trofej je prelaznog karaktera, svetski prvak ga čuva tokom svog “šampionskog mandata”, a kasnije dobija njegovu repliku. Pobednički pehar izabran je u konkurenciji 53 predloga umetnika iz sedam zemalja.

Trofej predstavlja dva čoveka kako drže planetu zemlju, a umetnik je objasnio da telo skulpture zauzimaju dve figure atleta u „uzbudljivom trenutku pobede“. Pehar je visok 36,8 centimetara i napravljen je od pet kilograma 18. karatnog zlata, a ukupna težina računajući i osnovu prečnika 13 centimetara, koja sadrži dva sloja malahita iznosi tačno šest kilograma i 175 grama.

Na Mundijalu u Nemačkoj pokazan je prvi crveni karton. Zaradio ga je Čileanac Karlos Kazelji na utakmici prve faze takmičenja protiv domaćina šampionata Zapadne Nemačke.

Prvi put u istoriji svetskih prvenstava finalna utakmica nije odigrana u glavnom gradu domaćina šampionata. Susret između Zapadne Nemačke i Holadnije, koji je odlučivao o novom prvaku sveta odigran je u Minhenu, na Olimpijskom stadionu, pred 75.000 gledalaca.

Selekcija Škotske završila je takmičenje u prvoj fazi, iako nije izgubila ni jednu od tri utakmice na turniru. Škoti su osvojili četiri boda, koliko su imale selekcije Jugoslavije i Brazila, ali su ispali zbog slabije gol razlike.

Povezana vest:  Mesi odbio Ruse i 250 miliona evra

Predsednik Zaira, čuveni diktator Mobutu Sese Seko, koga mnogi smatraju najkorumpiranijim afričkim političarom svih vremena i optužuju za proneveru čak pet milijardi dolara, lično je nagradio svakog člana fudbalske reprezentacije za uspeh u kvalifikacijama za prvenstvo sveta.

Svaki fudbaler dobio je na poklon automobil, putovanje za dve osobe i kuću u glavnom gradu Zaira Kinšasi.

U duelu sa Zairom reprezentacija Jugoslavije zabeležila je pobedu od 9:0, jednu od najubedljivijih u mundijalskoj istoriji.

Standardni član prvog tima “plavih” Josip Katalinski pričao je posle turnira da su naši igrači bili svesni činjenice da će gol razlika odlučivati o konačnom plasmanu u grupi i da su se specijalno pripremali za taj susret, koristeći se na neki način čak i špijuniranjem rivala.

On je podsetio da su Jugosloveni bili u istom hotelu sa Zaircima i da su videli da se protivnički igrači striktno pridržavaju ramazanskog posta, koji je bio u toku. Svesni da će igrači zairskog tima biti iscrpljeni, pošto ni na dan meča nisu mogli da uzimaju hranu i vodu, Jugosloveni su dali “gas do daske” i stigli do pobede od devet golova razlike, koju su u mundijalskoj istoriji dva puta ostvarili samo još Mađari – protiv Salvadora od 10:1 u Španiji 1982. i Južne Koreje od 9:0 u Švajcarskoj 1954.