PROSLE GODINE POBEDNICI LIGE MLADIH EVROPESrpski strelci puškom pobedili u „Evropskoj ligi mladih“ u grupi u Vroclavu

 

Reprezentacija Srbije pobedila je na kvalifikacionom turniru regiona Istok za Evropsku ligu mladih u Vroclavu u Poljskoj  u disicplini vazdušna puška i plasirala se za finale ovog takmičenja početkom iduće godine u Bolonji!

Katarina Biserčić (Niš), Borislav Mazinjanin (Policajac) i Žarko Trifunjagić (Novi Sad) zabeležili su sve tri pobede u grupi. Sa13:11 savladali su  Ukrajinu, sa 18:6 Hrvatsku i sa 15:9 Rusiju i osvojili prvo mesto. Druga je Hrvatska koja se tako izbrila za finale u Bolonji.

Povezana vest:  Babićeva pobedila u Plzenu

U gađanju vazdušnim pištoljem, Srbija je treća iza  Ukrajine i Rsije, koje su se plasirale u finale, sa jednom pobedom. Gađale su Ana Simić (Bor 030), Olgica Zarić (Kikinda) i  Emilija Živković (Jagodina). Srbija je u prvom kolu pobedila Hrvatsku sa 14:10, u drugom je izgubila do Ukrajine sa 16:8 a u trećem od Rusije sa istim rezultatom.

Reprezentaciju je vodio Siniša Veljković a u stručnom timu bili su Ivan Manojlović i Dušan Hartner.

Takođe u Vroclavu, održan je i kvalifikacioni tirnir regiona Sever. Plasirale su se pištoljem selekcijeŠvedske i Poljske, a puškom Poljske i Švedske. U grupi su puškom  gađale selekcije Poljske, Švedske, Norveške, Finske i Litvanije a pištoljem nije bilo Finske.

Povezana vest:  Prva grupa srpskih strelaca kreće na EŠ u Finsku

U kvalifikacijama grupe Zapad u Tati u Mađarskoj, prva dva mesta i plasman na završni turnir obezbedile su puškom Italija i Švajcarska a pištoljem Italija i Mađarska.

Prošle godine u finalu u Helsingoru u Danskoj,selekcija Srbije puškom, u kojoj su bili Katarina Biserčić, Dragana Todorović i Boris Mazinjanin osvojilla je zlatnu medalju.

U Ligi mladih Evrope učlestvuju strelci od 14 do 18 godina puškom i pištoljem, u ekipama koje mogu da budu samo muške, samo ženske, ali i mešovite. Gađa se 40 dijabola. Pre meča određuju se redosled strelca – prvi iz  jedne ekipe gađa sa prvim iz druge i tako redom. Posle svakih deset dijabola proglašava se rezultat. Z pobedu u setu strelac dobija dva poena, nerešeno donosi poen. Na kraju, ukupan zbir bodova po serijama određuje ekinog pobednika, maksimalno može da bude 24:0.

Povezana vest:  Kosovo primljeno u ESK