zidane_black_and_white_portraitZinedin Zidan: Kad sam udario Materacija, majka mi je bila u bolnici

 

Francuski penzionisani fudbalski as Zinedin Zidan (38) govorio je, gostujući na jednoj madridskoj konferenciji, o predstojećem ali i poslednjem Svetskom prvenstvu. Dotaknuo se Zidan ponovno incidenta u finalu sa Markom Materacijem kojeg je, isprovociran od strane Italijana, glavom udario u prsa.

-Ne mislim da je taj događaj obeležio i zasenio moju fudbalsku karijeru. Meni se danas, sa vremenskim razmakom, čini prilično nevažnim. Mislim da sam u svom životu napravio mnogo važnijih stvari – rekao je Zidan govoreći na konferenciji pod nazivom „Sportisti kao društveni uzori“, koji je organizovao Evropski sportski simpozijum, a na koji su još uz velikog Francuza gostovali Pasaban Edurne, Mark Gasol i Jorge Valdano.

Povezana vest:  Juventus i Prandeli brane "penzionera" Bufona

Zidan je ipak priznao da mu nakon tog incidenta nije bilo ni malo lako.

-Proživljavao sam posle toga šest teških meseci. Niko ne zna kako mi je bilo tokom tog dugog perioda. Da se sad opet nađem u toj situaciji, naravno da ispad ne bih ponovio. U to je vreme je moja majka baš bila u bolnici. Sve u svemu, osećam se vrlo loše što i dalje, četiri godine kasnije, moram da govorim o tome.

Povezana vest:  Fuelko maskota prvenstva

Ova izjava baca i novo svetlo na incident, sa obzirom na činjenicu da je Zidan ranije naglasio da je branio čast svoje sestre. Prava istina, očigledno, još neko vreme se neće saznati.

Progovorio je Zidane i o svom favoritu Svetskog prvenstva.

-Najbolja je Španija! Pokaže li se neko bolji od Španaca, biće svetski prvak.

Povezana vest:  Lipi: Ne idem iz Kine u Real

Na pitanje o etnički heterogenoj ekipi koja je Francuzima donela svetsku titulu 1998. u Francuskoj (čak 17 od 23 igrača u sastavu bili su deca useljenika), Zidan je odgovorio:

-Možda smo baš zbog te činjenice spojili zajedništvo sa našim talentom i postigli lični nacionalni identitet, koji nas je i odveo do konačne pobede.