Lars Lagerbek_selektor_nigerijaSP JUŽNA AFRIKA

 

Nigerijci željni povratka u svetski vrh

 

Reprezentacija Nigerije, koju će na šampionatu sveta u Južnoj Africi od 11. juna do 11. jula predvoditi nekadašnji seletkor Švedske Lars Lagerbek, pokušaće da se vrati u svetski vrh.

Nigerijci nisu učestvovali na prošlom MUndijalu u Nemačkoj 2006, a četiri godine ranije na planetarnoj smotri održanoj u Japanu i Južnoj Koreji eliminsani su u prvoj rundi osvojivši iz tri meča samo jedan bod.

Zlatna generacija nigerisjkog fudbala, koju su predvodili Taribo Vest, Selestin Babajaro, Tijani Babanginda i Nvankvo Kanu, najveći uspeh ostvarila je 1996. godine osvajanjem zlatne olimpijske medalje na Igrama u Atlanti.

Sa velikim očekivanjima afrički „superorlovi“ učestvovali su i na šampionatu sveta u Francuskoj, ali je tim koji je sa klupe predvodio srpski stručnjak Bora Milutinović u osmini finala zaustavila Danska.

Na Mondijalu u Južnoj Africi iskusni 62. godišnji Lagerbek, koji je za selektora Nigerije imenovan u februaru, pokušaće da iskoristi individualne kvalitete pojedinaca i uklopi ih u snažan kolektiv.

Povezana vest:  Ferguson: TV kuće imaju preveliki uticaj na fudbal

Čelnici nigerijskog Saveza očekuju od vrlo studioznog Lagerbeka da timu usadi prepoznatljivu skandinavsku disciplinu i da ekipa taktički dosta bolje stoji na terenu nego što je to bio slučaj do sada.

Javnost u zemlji slaže se da ekipa nema vođu na terenu kakav je devedesetih godina bio Augustin Džej-Džej Okoča ili Sandi Oliseh, što ovom timu predstvalja nepremostivu poteškoću.

Nigerija ima odlične napadače, a za mesto u startnoj postavi izborili su se Jakubu Ajegbeni i Obafemi Martins. Njihove alternative biće u evropskim klubovima već dokazani Piter Odemvingi i eksplozivni Činedu Obasi, koga su nemački novinari zbog nesvakidanšnje brzine prozvali „nigerijska raketa“.

Na sredini terena najzvučnije ime je Jon Obi Mikel. Odlični zadnji vezni fudbaler londonskog Čelsija, nije međutim tip igrača koji kreativnosčhu može da pokrene tim ka pobedi. Slična je situacija i sa veteranom Kanuom čiji je zenit karijere davno prošao.

Od igrača koji će činiti bedem pred nigerijskim golom najzahvalniji je prvotimac Olimpika iz Marselja Taje Taivo, koji ume da se ubaci u napadačke akcije, a odlikuje ga i izuzetno snažan šut i dobro izvođenje slobodnih udaraca.

Povezana vest:  Pobeda Hrvatske, remi Rusije

U slučaju da Kanu ne bude u startnoj postavi kapitenska traka pripašće pouzdanom desnom beku Evertona Jozefu Jobu, koji je zabeležio 65 nastupa za državni tim.

Nigerija je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo najžešće borbe vodila sa selekcijom Tunisa, a oba meča sa direktniim konkurentom za odlazak u Južnu Afriku završena su nerešenim rezultatom – 0:0 u Tunisu i 2:2 u Abudži.

U mečevima sa slabijim rivalima, državnim timovima Mozambika i Kenije, najbolji nigerijski fudbaleri ispoljili su više sigurnosti od Tunišana pa će se zasluženo naći na planetarnom šampionatu.

Za prolazak „superorolova“ u osminu finala na predstojećem Mondijalu biće potrebno da se mnoge stvari slože, pošto je konkurencija u grupi veoma oštra. Pored favorizovane Argentine, jako teške ispite za Lagerbekovu ekipu predstavljaće dueli sa Grčkom i Južnom Korejom, koje su taktički dosta spremnije od Afrikanaca.

Povezana vest:  Milorad Mažić sudi finale Lige šampiona

Put do Južne Afrike:

Druga runda afričkih kvalifikacija, četvrta grupa: Nigerija – Južna Afrika 2:0 (2:0) Sijera Leone – Nigerija 0:1 (0:0) Gvineja – Nigerija 0:1 (0:1) Nigerija – Gvineja 2:0 (1:0) Južna Afrika – Nigerija 0:1 (0:0) Nigerija – Sijera Leone 4:1 (3:1) 1. NIGERIJA 6 6 0 0 11: 1 18, 2. JUŽNA AFRIKA* 6 2 1 3 5: 5 7, 3. Sijera Leone 6 2 1 3 4: 8 7 4. Gvineja 6 1 0 5 4:10 3 * Južna Afrika se na Mondijal kvalifikovala direktno kao organizator turnira, a u kvalifikacijama je učestvovala pošto su one, ujedno, predstavljale i kvalifikacije za Kup afričkih nacija, koji je u januaru održan u Angoli.

Treća rudna afričkih kvalifikacija, treća grupa: Mozambik – Nigerija 0:0 Nigerija – Kenija 3:0 (1:0) Tunis – Nigerija 0:0 Nigerija – Tunis 2:2 (1:1) Nigerija – Mozambik 1:0 (0:0) Kenija – Nigerija 2:3 (1:0) 1. NIGERIJA 6 3 3 0 9: 4 12, 2. Tunis 6 3 2 1 7: 4 11, 3. Mozambik 6 2 1 3 3: 5 7, 4. Kenija 6 1 0 5 5:11 3