aca kovacevic

Kovačević: Uz pomoć publike da napravimo najveći uspeh

Selektor futsal reprezentacije Srbije Aca Kovačević poručio je danas da je uveren da ekipa na šampionatu Evrope u Beogradu, uz pomoć publike, može da napravi najveći uspeh do sada.
Srpski tim dva puta je stizao do četvrtfinala na završnim turnirima, u Mađarskoj 2010. i Hrvatskoj dve godine kasnije, a Kovačević veruje da pred punim tribinama KOMBANK arene, uz malo sreće, polufinale nije nedostižno.
-Po nepodeljenim mišlejnjima mi smo u poslednjih osam godinama jedna od najboljih sekcija u FSS. Uvek nam je mali korak nedostajao da prođemo dalje, očekujemo da bismo ovaj put, uz dobru igru i podršku publike, mogli da uradimo tako nešto i napravimo najveći uspeh do sada – rekao je Kovačević.
Srbija će na šampionatu Evrope igrati u A grupi sa Slovenijom i Portugalijom, kako je Kovačević istakao, starim poznanicima.
-Sa Slovenijom smo odigrali bar 10 utakmica poslednjih godina, uglavnom prijateljskih, ali i dve zvanične koje smo dobili, na EP u Mađarskoj i u kvalifikacijama za SP. Ove godine igrali smo dve prijateljske u Sloveniji, jednu dobili i jednu odigrali nerešeno. To na kraju krajeva ne mora ništa da znači jer je svaka utakmica nešto posebno. I njima je od velikog značaja jer su oni domaćini narednog prvenstva – naveo je Kovačević.
Prema njegovim rečima, Portugalija je svakako favorit u grupi.
-Imaju najboljeg igrača sveta Rikardinja, člana najbolje svetske ekipe Intervju Muvistar iz Španije. Ipak, grupa je dosta otvorena, razlike u kvalitetu su se smanjile poslednjih godina, mislim da svako može da pobedi svakog, to smo i mi pokazali, ali i Slovenija koja je na prošlom prvenstvu pobedila Italiju, kasnijeg šampiona.
Kada su u pitanju favoriti za trofej, Kovačević nema dilemu.
-Uvek je prvi favorit Španija, oni se uz Brazil izdvajaju, imaju tradiciju, skoro dva miliona futsal igrača, profesionalna ligu, iza njih je odmah Italija, aktuelni rovak, Rusija, finalista sa prethodnog šampionata sa pet Brazilaca, pa Portugalija. U drugu grupu ekipa koje mogu da naprave iznenađenje smo mi, Hrvati, Slovenci, Kazahstan, Azerbejdžžan sa Brazilcima i Ukrajina – naveo je on.
Srbija će prethodno već u decembru u turskom Izmiru igrati kvalifikacioni turnir za prvenstvo sveta u Kolumbiji, a pre toga i prijateljsku utakmicu sa Rumunijom.
-Taj duel sa Rumunijom nam je 17. utakmica u ovoj godini, to smo planirali da bismo se što bolje spremili i eventualno dobili nekoliko novih mladih igrača. Do ove godine svi naši reprezentativci bili su u praktično dva kluba, što nam je bila olakšavajuća okolnost. Međutim, sada nam je sedam igrača u inostranstvu, poneki nisu baš visoko profesionalnog nivoa, imamo i malo problem rada, ali kroz utakmice koje igramo i plan priprema mislim da će sve funkcionisati na najbolji mogući način – zaključio je Kovačević.
Šampionat Evrope u futsalu održaće se od 2. do 13. februara u KOMBANK areni.

Povezana vest:  Kuzmanović: Meč protiv Fiorentine nije kao svaki drugi