pol_le_gven_slektor_kamerunSP JUŽNA AFRIKA

 

Osmina finala cilj Kamerunaca

 

Fudbalska reprezentacija Kameruna pokušaće da posle 20 godina prebrodi prvu rundu na šampionatu sveta, a selekciju „lavova“ u Južnoj Africi od 11. juna do 11. jula predvodiće poznati francuski stručnjak Pol Le Gven.

 

Pred Le Gvenom, koji je trenirao nekoliko trofejnih klubova poput PSŽ-a, Liona i Glazgov Rendžersa, biće veoma težak zadatak, pošto se selekcija Kameruna nalazi u periodu smene generacija nakon odlaska nekoliko zvučnih imena iz prethodnog perioda.

 

Najveći uspeh na šampionatima sveta Kamerunci su postigli 1990. godine u Italilji, kada su se plasirali u četvrtfinale i bili hit Mundijala. Ispostavilo se, međutim, da je generacija koju je predvodio legendarni Rože Mila zadala naslednicima za sada nerešiv zadatak da ih nadmaše.

 

Na tri naredna Mundijala Kamerun nije uspeo da prebrodi prvu fazu takmičenja, dok se na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine državni tim te zemlje nije ni plasirao. Bio je to signal za sve u Savezu da pristupe podmlađivanju reprezentacije.

Povezana vest:  Zvezda gostuje u Surdulici, a Javor dočekuje OFK Beograd

 

U Južnoj Africi „lavovi“ će ponovo najveće nade polagati u napadača Samjuela Etoa, koji je ove sezone u Interu bio u senci argentinskog internacionalca Dijega Milita, ali je u reprezentaciji i dalje neosporan autoritet.

 

Od iskusnijih pojedinaca Le Gven na okupu ima fudbalera sredine terena Žeremija Njitapa i defanzivca Rigobeta Songa koji zajedno imaju preko 250 nastupa za državnu selekciju.

 

Ostali kamerunski reprezentativci nalaze se u punoj snazi, a veliki problem za njih predstavljaće činjenica da nisu do sada dobili pravu šansu na planetarnom šampionatu.

 

Mesto na golu rezervisano je za čuvara mreže španskog Espanjola Karlosa Kamenog, koji je poznat po velikim oscilacijama u formi. Ispred njega u startnoj postavi biće Song i dva defanzivca londonskog Totenhema, Benoa Asu-Ekoto i Sebastijen Basong. Njih dvojica su proteklu sezonu odigrali na visokom nivou, pa iako nemaju mnogo reprezentativnih utakmica, očekuje se da im Le Gven ukaže poverenje.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Urugvaj u polufinalu posle penala

 

Nekoliko igrača figuriraju kao opcije na sredini terena, a prema trenutnom nivou forme mesto u najboljih 11 zaslužuju Žan Makun i Stefan Mbija, fudbaleri koji plene odličnom fizičkom spremom i žustrinom sa kojom ulaze u svaki duel.

 

Iskusni Žeremi nije u situaciji da bira poziciju u timu, pošto su sudeći prema prikazanom u klubovima ispred njega prvotimci nemačkog Hamburgera Žoel Matip i londonskog Arsenala Aleksander Song. Niko ne bi smeo da zaboravi ni 28. godišnjeg fudbalera Betisa Ačilea Emanu koji je u svim Le Gvenovim varijantama bio neizostavan.

 

Društvo Etou u napadu praviće Ačile Vebo ili Muhamed Idrisu, a Le Gven je za sada bliži opciji prema kojoj će fudbaler španske Majorke dobiti šansu.

 

Kamerun je tim sa puno zvezda i tradicionalno izraženom nedisciplinom na terenu. Selektor Le Gven ima nešto veći autoritet u javnosti pošto je preuzeo najbolje kamerunske fudbalere u kritičnom periodu u kvalifikacijama i doveo ih do Južne Afrike.

 

Prognoze govore, međutim, da Kamerunci imaju daleko manje šanse da se plasiraju u osminu finalu od selekcija Holandije i Danske. Nepredvidivost kao glavna odlika ovoga puta može da bude njihov adut.

Povezana vest:  EURO 2012, Lipi: Bojim se da će Španci i Hrvati namestiti utakmicu

 

Put do Južne Afrike:

 

Treća runda afričkih kvalifikacija, prva grupa: Kamerun – Zelenortska Ostrva 2:0 (1:0) Mauricijus – Kamerun 0:3 (0:2) Tanzanija – Kamerun 0:0 Kamerun – Tanzanija 2:1 (0:0) Zelenortska Ostrva – Kamerun 1:2 (1:0) Kamerun – Mauricijus 5:0 (1:0)

 

 

1. KAMERUN 6 5 1 0 14: 2 16

 

2. ZELENORSKA OSTRVA 6 3 0 3 7: 8 9

 

3. Tanzanija 6 2 2 2 9: 6 8

 

4. Mauricijus 6 0 1 5 3:17 1

 

Četvrta runda afričkih kvalifikacija, prva grupa: Togo – Kamerun 1:0 (1:0) Kamerun – Maroko 0:0 Gabon – Kamerun 0:2 (0:0) Kamerun – Gabon 2:1 (1:0) Kamerun – Togo 3:0 (1:0) Maroko – Kamerun 0:2 (0:1)

 

 

1. KAMERUN 6 4 1 1 9:2 13

 

2. Gabon 6 3 0 3 9:7 9

 

3. Togo 6 2 2 2 3:7 8

 

4. Maroko 6 0 3 3 3:8 3