morten-olsen_selektor_danskaSP JUŽNA AFRIKA

 

Danci nakon šest godina na velikom takmičenju

 

Fudbalska reprezentacija Danske nastupiće na šampionatu sveta, koji će biti održan od 11. juna do 11. jula u Južnoj Africi, prvi put na velikom takmičenju nakon šest godina i prvenstva Evrope u Portugaliji.

 

Više od pola decenije bilo je potrebno marljivim Dancima da uhvate korak za planetarnom fudbalskom elitom, ali su za to vreme pokazali neobičnu strpljivost pošto su na klupi državnog tima zadržali selektora Mortena Olsena.

 

Evropski prvaci iz 1992. godine po mentalitetu su veoma slični Holanđanima, ali za razliku do najkvalitetnijeg rivala u E grupi, umeju da „stanu na loptu“ i budu taktički discpilinovani.

 

Selektor Olsen je u minulim kvalifikacijama okupio oprobane snage, a reprezentativci su za razliku od prethodna dva ciklusa posao uspešno obavili i plasirali se na Mundijal.

Povezana vest:  JELEN SUPERLIGA, Sastav Zvezde za Čukarički

 

Danska ima veoma iskusan tim kojeg predvode Jasper Gronkjar, Martin Jorgensen, Denis Romedal i Jon Dal Tomason. Radi se o igračima koji su zagazili u četvrtu deceniju života i koji su ljubiteljima fudbala u Evropi dobro poznati već deset godina.

 

Iskusnim pojedincima u veznom redu i napadu treba dodati čuvara mreže Tomasa Sorensena (34) koji je čak 86 puta stajao pred golom reprezentacije.

 

Odbranu će predvoditi pouzdani defanzivac Liverpula Danijel Ager, a odlične sezone u klubovima imali su Kristijan Poulsen (Juventus), Simon Kjaer (Palermo) i Lars Jakobsen (Blekburn). Uz njih, igrama u dresu italijanske Fjorentine nametnuo se Per Kroldrup, koji se nada šansi da zaigra na Mundijalu.

 

Na sredini terena, mnogo će zavisiti od Romedala, ali i Danijela Jensena i Tomasa Kalenberga, fudbalera čiji su kvaliteti tek sada došli do punog izražaja.

 

U napadu Danske će velika dogovornost pasti na Tomasona. Ovaj fudbaler nije uspeo da se do kraj dokaže u klupskoj karijeri, iako je probao u Milanu, Štutgartu i Fejenordu. Čini se da je sve nadoknadio u reprezentativnim nastupima, pošto selektor Olsen još od 2000. godine u njega ima neizmerno poverenje.

Povezana vest:  Poruka navijača: Kruševac nije rasistički grad

 

Konkurencija u napadu je veoma zaoštrena povratkom Gronkjara u državni tim, a biće zanimljivo videti koga će Olsen upariti u samom špicu sa Tomasonom – prekaljenog Jorgensena ili korpulentnog Niklasa Bedntnera.

 

Reprezentacija Danske je kvalifikacije odigrala u velikom stilu završivši nadmetanje u veoma izjednačenoj grupi ispred selekcija Portugalije, Švedske i Mađarske.

 

Izabranici selektora Olsena, koji se na toj funkciji nalazi već deset godina, slavili su na gostovanju u Portugaliji, a jedini poraz doživeli su od Mađara na svom terenu u poslednjem susretu.

 

Danci su poznati kao takmičarska ekipa, koja uvek pred sobom ima jasno postavljen cilj. U E grupi kao glavni favoriti označeni su Holanđani, ali iskustvo govori da oni nikada nisu lako izlazili na kraj sa Dancima, koji će morati da se dokazuju i u mečevima sa reprezentacijama Kameruna i Japana.

Povezana vest:  Maradona lakše povređen u saobraćajnoj nesreći

 

Put do Južne Afrike:

 

Prva grupa evropske zone: Mađarska – Danska 0:0 Portugalija – Danska 2:3 (1:0) Danska – Malta 3:0 (2:0) Malta – Danska 0:3 (0:2) Danska – Albanija 3:0 (2:0) Švedska – Danska 0:1 (0:1) Danska – Portugalija 1:1 (1:0) Albanija – Danska 1:1 (0:1) Danska – Švedska 1:0 (0:0) Danska – Mađarska 0:1 (0:1)

 

1. DANSKA 10 6 3 1 16: 5 21

 

2. PORTUGALIJA 10 5 4 1 17: 5 19

 

3. Švedska 10 5 3 2 13: 5 18

 

4. Mađarska 10 5 1 4 10: 8 16

 

5. Albanija 10 1 4 5 6:13 7

 

6. Malta 10 0 1 9 0:26 1