MARCELO_LIPI_11SP JUŽNA AFRIKA

 

Italijani u Južnoj Africi brane titulu

 

Reprezentacija Italije na čelu sa selektorom Marćelom Lipijem braniće u Južnoj Africi titulu svetskog prvaka, osvojenu pre četiri godine na šampionatu održanom u Nemačkoj.

Te 2006. godine „azure“ je sa klupe, takođe, predvodio Lipi koji se kasnije povukao, a na njegovo mesto došao je mladi stručnak Roberto Donadoni.

Italija je na Mundijalu u Nemačkoj odigrala na veoma visokom nivou, a zanimljivo je da su u pohodu na titulu prvaka sveta Đanluiđi Bufon, Fabio Kanavaro, Danijele De Rosi, Mauro Kamoranezi, Frančesko Toti i ostali na sedam utakmica primili samo jedan gol iz igre.

Mnogi od njih poput Totija neće se naći na šampionatu u Južnoj Africi, pa je u javnosti jako izražena sumnja u kvalitet ovog italijanskog državnog tima i mogućnost da se odbrani titula.

Lipi je ponovo izabran za selektora nakon eliminacije u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Austriji i Švajcarskoj 2008. godine, a prema onome što su Italijani pokazali u kvalifikacionoj grupi, u kojoj su bili ubedljivi u konkurenciji Irske, Bugarske i Crne Gore, „azuri“ imaju čemu da se nadaju u Južnoj Africi.

Povezana vest:  Ferguson kažnjen sa 12.000 funti

Selekcija Italije u pohod na petu titulu planetarnog prvaka krenuće u dosta izmenjenom sastavu u odnosu na prethodna velika takmičenja. Broj pripadnika sjajne generacije italijanskih fudbalera u državnom timu je prepolovljen, a mesta onih koji su se oprostili od reprezentacije zauzeli su mladi daroviti igrači iz Serije A.

Brojne povrede koje su se tokom sezone obrušilie na vremešne reprezentativce zadaju, međutim, dosta glavobolje stručnom štabu. U klubovima su često odsustvovali Bufon, Kanavaro, Kamoranezi, Andrea Pirlo i Vićenco Jakinta, što se u značajnoj meri odrazilo na njihovu formu.

Bez obzira na sva osporavanja u poslednje vreme i loše igre čitavog tima Juventusa u upravo završenoj sezoni, sasvim je izvesno da će mesto među stativama zauzeti iskusni Bufon, kome će u odbrani pomagati Kanavaro, Đanluka Zambrota i Đorđo Kjelini. Ovom prekaljenom triju Lipi je priključio veoma dobre defanzivce Domenika Krišita i Matije Kasanija.

Povezana vest:  Šimunić kažnjen maksimalnom novčanom kaznom

Na sredini terena vlada velika konkurencija za mesto u prvom timu, a sudeći prema kvalifikacionim okršajima prednost će imati Pirlo, Kamoranezi, De Rosi i Gatuzo.

Od igrača koji ranije nisu imali prilike da igraju na velikim takmičenjima ističu se Klaudio Markizio, Rikardo Montolivo i Anđelo Palombo. Sva trojica čekaće šansu iz prikrajka, mada nije isključeno da se nametnu izuzetno obazrivom selektoru Lipiju.

U napadu neće biti Totija i Luke Tonija, ali je konkurencija i dalje veoma oštra. Najbolji strelac u kvalifikacijama bio je fudbaler Fjorentine Alberto Đilardino, dok su navijači širom Italije tokom sezone gledali veoma raspucanog napadača Udinezea Antonija Di Natalea.

Prvo strelac „kalča“ sada je u prednosti u odnosu na Jakintu, koji je večhi deo sezone propustio zbog povreda. Nekadašnji Di Nataleov partner u napadu Udinezea, prvotimac Napolija Fabio Kvaljarela i jedini intrenacionalac u ovoj ekipi „azura“ Đuzepe Rosi dodatno će pojačati konkurenciju u ofanzivnoj liniji.

Povezana vest:  Stojanović traži strpljivu i odgovornu igru

Italijani su imali sreće pri žrebu za prvu fazu Mondijala, a okršaji sa Paragvajem, Slovačkom i Novim Zelandom poslužiće kao dobre provere pred eliminacionu rundu.

 

Put do Južne Afrike:

Osma grupa evropske zone: Kipar – Italija 1:2 (1:1) Italija – Gruzija 2:0 (1:0) Bugarska – Italija 0:0 Italija – Crna Gora 2:1 (2:1) Crna Gora – Italija 0:2 (0:1) Italija – Irska 1:1 (1:0) Gruzija – Italija 0:2 (0:0) Italija – Bugarska 2:0 (2.0) Irska – Italija 2:2 (1:1) Italija – Kipar 3.2 (0:1)

 

1. ITALIJA 10 7 3 0 18: 7 24

2. IRSKA 10 4 6 0 12: 8 18

3. Bugarska 10 3 5 2 17:13 14

4. Kipar 10 2 3 5 14:16 9

5. Crna Gora 10 1 6 3 9:14 9

6. Gruzija 10 0 3 7 7:19 3