Ricki_Herbert_selektor_novi_zelandSP JUŽNA AFRIKA

 

Novi Zeland na Svetskom prvenstvu nakon 28 godina

 

Najbolji fudbaleri Novog Zelanda učestvovaće na šampionatu sveta u Južnoj Africi, od 11. juna do 11. jula, drugi put u istoriji nakon debija na Mondijalu u Španiji 1982. godine.

Put Novog Zelanda do Južne Afrike bio je znatno olakšan prebacivanjem reprezentacije Australije u azijsku zonu kvalifikacija. U Okeaniji Novozelanđani nisu imali dostojnog protivnika, a u baražu su eliminisali selekciju Bahreina i time omogućili veliko slavlje svojim navijačima.

Fudbal je tako u ovoj zemlji na kratko preuzeo primat među sportovima umesto ragbija, kriketa i košarke.

Selektor Riki Herbert je uoči početka priprema za Svetsko prvenstvo istakao da njegovi izabranici „nemaju rezultataskih ambicija“ na takmičenju u Južnoj Africi i da im je jedini cilj da „pišu istoriju novozelandskog fudbala“.

Ovaj 49. godišnji stručnjak, koji je imao čast da nastupu na šampionatu sveta u Španiji, nije za razliku od sunarodnika bio naročito euforičan nakon obezbeđivanja plasmana na planetarno prvenstvo.

Povezana vest:  SOS Kanal: Ne možemo kontrolisati žive emisije

Važi za izuzetno staloženog trenera, koji retko kada pokazuje emocije. Kritičari mu uglavnom zameraju da forsira defanzivni stil igre i da je po metodama rada sa timom previše konzervativan. Osim reprezentacije predvodi i lokalni Velington Feniks.

Reprezentacija Novog Zelanda nema u svom sastavu puno poznatih imena, a od nekolicine internacionalaca koji igraju u Evropi, najzvučniji je korpulentni defanzivac Blekburna Rajan Nelsen.

Selektor Herbert je često menjao tim i tokom kvalifikacionih okršaja i na kontrolnim utakmicama. Mesto prvog čuvara mreže do prošle godine godine bilo je rezervisano za Marka Pastona, ali sada su „u igri“ i često nedisciplinovani Glen Mos i poluprofesionalac Džejms Benetajn.

U odbrani će glavnu reč voditi Nelsen, koji je veliki autoritet za sve reprezentativce Novog Zelanda. U poslednje vreme selektor Herbert dosta eksperimentiše sa defanzivnim redom, a šansu sve vise dobijaju Ben Sigmund i mladi Tomi Smit.

Povezana vest:  Najmanje 23 policajca poveređena u sukobu s navijačima Šalkea

Dragoceno iskustvo u odbrambenom bedemu poseduje Ivan Vicelić, koji je odigrao 72 utakmice u dresu sa državnim grbom po čemu je rekorder na Novom Zelandu.

Na sredini terena je najkvalitetnije partije pružao Tim Braun, ali na poslednjeim mecevima selektor sve više forsira mladog Majkla Mekglinčija u koga ima ogromno poverenje.

Do sada je u veznom redu bio standardan i Džeremi Kristi, a veliki broj nastupa za reprzentaciju (60) daju za pravo iskusnom Sajmonu Eliotu, kojui je karijeru gradio najduže kao internacionalac u SAD, da se nada mestu u starnoj postavi na Mundijalu.

Zanimljivo je da će kao zadnji vezni igrati Endi Baron, verovatno jedini igrač na Svetskom prvenstvu koji fudbal igra potpuno amaterski. Braun, inače, radi kao stručnjak za investicije u banci.

Povezana vest:  Počinju plej-of i plej-aut Super lige, večiti derbi u subotu

Napad Novog Zelanda predvodi Kris Kilen, 29. godišnji fudbaler koji je zimus prešao iz škotskog Seltika u engleski Midlsbro, a društvo će mu najverovatnije praviti Rori Felon.

U konkurenciji taktički mnogo bolje obučenih Italijana, Paragvajaca i Slovaka, reprezentacija Novog Zelanda najverovatnije neće imati šta da traži na Svetskom prvenstvu, a plasman ove okeanske ekipe u osminu finala bio prava senzacija.

 

Put do Južne Afrike:

Kvalifikacije u Okeaniji Fidži – Novi Zeland 0:2 (0:1) Vanuatu – Novi Zeland 1:2 (1:0) Novi Zeland – Vanuatu 4:1 (2:0) Nova Kaledonija – Novi Zeland 1:3 (0:1) Novi Zeland – Nova Kaledonija 3:0 (0:0) Novi Zeland – Fidži 0:2 (0:0)

 

1. NOVI ZELAND 6 5 0 1 14: 5 15

2. Nova Kaledonija 6 2 2 2 12:10 8

3. Fidži 6 2 1 3 8:11 7

4. Vanuatu 6 1 1 4 5:13 4

Baraž: Bahrein – Novi Zeland 0:0 Novi Zeland – Bahrein 1:0 (1:0)