f1 trka ilustracija

Vozači F1 traže da se poveća bezbednost u kabini bolida

Vozači Formule 1 zatražili su od vodećeg tela tog takmičenja Medjunarodne automobilske federacije (FIA) da se poveća bezbednost u kabini i zaštiti glava, ali žele i bolje gume od 2017. godine, preneli su danas britanski mediji. 
Predsednik Udruženja vozača Formule 1 Aleksander Vurc rekao je da su se vozači jednoglasno složili da se brzo sprovede projekat zaštite glave vozača u kabinama. On je dodao da su vozači spremni da pomognu i podrže proizvodjača guma Pireli oko izrade novih guma kojima će moći maksimalno da se „napada“ tokom trka. 
FIA već nekoliko godina pokušava da pronadje rešenje za zaštitu glavu vozača u otvorenim kabinama od frontalnog sudara, ali sada je to pitanje došlo u žižu interesovanja posle serije smrti vozača u moto sportu.
Bivši vozač Marusije Žil Bjanki umro je u julu od teških povreda glave koje je 10 meseci ranije zadobio u udesu tokom trke za Veliku nagradu Japana. U avgustu je umro Džastin Vilson kada ga je u glavu pogodio delić vozila tokom trke Indikar šampionata u SAD.
Vozači podržavaju ideju da se uvede uredjaj poznat kao oreol, koji se proteže od zadnje strane kabine ka prednjem delu.
-Istraživanja stručnjaka FIA su temeljna i postoje jasna rešenja. Vozači misle da je vreme da se uvede dodatna zaštita najkasnije 2017. godine. Očigledno je da su potrebne strukturne promene za šasiju, a za skoro godinu dana nijedno tehničko lice nije reklo ništa protiv takvih suštinskih poboljšanja bezbednosti – rekao je Vurc, preneli su britanski mediji.
-Svi vozači i ja se nadamo da će donošenje odluke o dodatnoj zaštiti glave vozača biti formalnost – dodao je on.
Vozačima se ne svidjaju postojeće gume, a Pirelijeve gume su bile problematične otkako je ta kompanija ušla u Formulu 1 2011. godine.
-Vozači žele jasno da istaknu da bi voleli da Pireli proizvede gumu koja ide brže oko krivina isto koliko i bezbednu gumu. Ako dobijemo ‘lepljive’ gume imaćemo srećne vozače, a srećni vozač znači autentičan i pošten rad – rekao je Vurc.

Povezana vest:  Uefa kao Fifa: Uvodi se četvrta izmena u produžecima