Ottmar-Hitzfeld_svajcarska_selektorSP JUŽNA AFRIKA

 

Švajcarci učesnici velikih takmičenja u kontinuitetu

 

Nastup fudbalske reprezentacija Švajcarske na šampionatu sveta u Južnoj Africi od 11. juna do 11. jula biće četvrti uzastopni na velikim takmičenjima, a najbolja prilika da se uradi nešto više uradi propuštena je pre dve godine kada su sa Austrijancima bili suorganizatori šampionata Evrope.

Vrlo talentovanu generaciju najboljih švajcarskih fudbalera do A selekcije doveo je iskusni strateg Kobi Kun. On je radio strpljivo sa veoma disciplinovanim igračima, a oslonac njihove igre bila je izuzetna čvrstina u odbrani.

Švajcarska je do sada jedina ekipa u istoriji koja je eliminisana sa šampionata sveta, a da nije primila gol iz igre. Dogodilo se to pre četiri godine na Mundijalu u Nemačkoj, kada su „časovničari“ bez iikavih problema bili prvi u grupi ispred Francuske, Južne Koreje i Togoa, a u osmini finala, nakon 120 minuta bez golova, bolji izvođači penala bili su Ukrajinci.

Povezana vest:  Suarez izbegao kaznu zbog udaranja Jate

Nacija je, ohrabrena dobrim igrama, očekivala bljesak na kontinentalnom šampionatu, ali usledilo je razočaranje. Već na startu povredio se kapiten Alesandro Frei, a taj gubitak Švajcarci nisu uspeli da amortizuju. U konkurenciji Portugalije, Turske i Češke, Kunovi puleni su završili kao poslednji u A grupi.

U kvalifikacijama za Mundijal u Južnoj Africi „kormila“ se latio poznati stručnjak Otmar Hicfeld, koji je zadržao ekipu na okupu nastavivši tako dugoročan projekat švajcarskog Saveza.

Iako se očkivalo da je tim uigran i da se repreznetativci prilično dobro poznaju, kvalifikacioni okršaji nisu protekli bez turbulencija, a najveći udarac Švajcarci su primili usred Ciriha kada ih je sa 2:1 pobedio Luksemburg.

U veoma izjednačenioj grupi sa Grčkom, Letonijom i Izraelom, Hicfeldovi puleni su ipak zaluženo na kraju bili prvi i direktno se plasirali na Svetsko prvenstvo.

Povezana vest:  Pusi Rajot preuzele odgovornost za prekid finala SP

Švajcarska selekcija ima prilično jasan sistem igre, kao i sistem tima. Na golu je siguran Dijego Benaljo, a u odrbani se očekuju stari znanci Filip Senderos, Štefan Grihting, Štefan Lihtštajner i Ludovik Manjen.

Sredina terena puna je igrača ujednačenog kvaliteta, a predvode ih Trankiljo Barneta, Velon Behrami, Benjamin Hugel i Gokhan Inler. Ubedljivo najiskusniji je Hakan Jakin, dok se prvotimac italijanske Sampdorije Marko Padalino može svrstati u mlađe snage.

Bez obzira što u napadu „časovničara“ vlada velika konkurencija, čini se da su mesta Freja i Blejza Nkufa skoro „zacementirana“ u startnoj postavi.

Iskusni kapiten i ekspolozivna mlada snaga holandskog prvaka Tventea sjajno su se dopunjavali i u kvalifikacijama i na kontolonim mečevima. Šansu iz prikrajka vreba Eren Derdijok.

Povezana vest:  Kup uoči derbija: Partizan na Karaburmi, Zvezda - Smederevo

Poznati po tome što hrabro ulaze u duele sa najjačim ekipama, Švajcarci će se sigurno isprsiti i protiv Španaca, ali bi priliku za prolazak u osminu finala trebalo da traže u okršajima sa Čileom i Hondurasom.

Put do Južne Afrike:

Druga grupa evropske zone: Izrael – Švajcarska 2:2 (0:1) Švajcarska – Luksemburg 1:2 (1:1) Švajcarska – Letonija 2:1 (0:0) Grčka – Švajcarska 1:2 (0:1) Moldavija – Švajcarska 0:2 (0:1) Švajcarska – Moldavija 2:0 (1:0) Švajcarska – Grčka 2:0 (0:0) Letonija – Švajcarska 2:2 (0:1) Luksemburg – Švajcarska 0:3 (0:2) Švajcarska – Izrael 0:0

1. ŠVAJCARSKA 10 6 3 1 18: 8 21 2. GRČKA 10 6 2 2 20:10 20 3. Letonija 10 5 2 3 18:15 17 4. Izrael 10 4 4 2 20:10 16 5. Luksemburg 10 1 2 7 4:25 5 6. Moldavija 10 0 3 7 6:18 3