vicente-del-bosqueSP JUŽNA AFRIKA

 

Španija prvi favorit na Mundijalu

 

Za reprezentaciju Španije dugo je vladalo mišljenje da su tim prepun sjajnih fudbalera, ali da nikada na velikim takmičenjima ne ostvaruje značajnije rezultate.

Situacija se iz korena promenila pre dve godine, na šampionatu Evrope u Austriji i Svajcarskoj, kadqa su izabranici tadašnjeg selektora Luisa Aragonesa osvojili titulu prvaka Starog kontinenta igrom zasenivši sve konkurente.

Po mnogima najtalentovanija genracija u bogatoj istoriji špaskog fubala nije iskoristila prvu šansu za dokazivanje na Mundijalu u Nemačkoj 2006. godine, kada je silovito startovala, ali je u osmini finala zaustavljena od Francuske.

Vremešni selektor Aragones dobio je novu šansu i iskoristio je na sledećem velikom takmičenju. Za razliku od prethodnih selektora „crvene furije“, Aragones nije mnogo mudrovao, vec je igračima dopustio punu slobodu oslonivši se najviše na znalce u veznom redu.

Izabranici su mu uzvratili na pravi način – igrali su u skladu sa svojim kvalitetima: lepo, staloženo sa puno prilika i poteza za uživanje publike.

Nakon odlaska Aragonesa na klupu državnog tima došao je Visente del Boske, trener daleko većeg autoriteta od „kornjače“, kako su zvali njegovog prethodnika.

Povezana vest:  Predsednik pomirio Mihajlovića i Etoa, Kamerunac trenirao

Za Del Boskea se, dok je radio u Real Madirdu, govorilo da je sasvim prosečan trener koji sjajne rezultate postiže samo zahvaljujući neospornom kvalitetu ekipe. Vreme je, međutim, pokazalo da je otpuštanjem Del Boskea iz „kraljevskog kluba“ 2003. godine napravljen katastrofalan potez i da će se Madriđani teško oporaviti.

Pod Del Boskeovom trenerskom palicom „crvena furija“ igra još ubedljivije. U kvalifikacijama posao je odrađen bez greške – u deset mečeva sa Bosnom i Hercegovinom, Turskom, Belgijom, Jermenijom i Estonijom zabeleženo je isto toliko trijumfa.

Španija je tim koji nema slabe tačke, a fudbalski stručnjaci stavljaju Del Boskeove pulene na prvo mesto među favoritima za osvajanje planetarne krune. Osvoje li 11. jula u Johanezburgu „zlatnu boginju“, objediniće pehare namenjene kontinentalnom i svetskom prvaku i ponoviće uspehe Zapadne Nemačke iz 1972. i 1976, odnosno Francuske pre deset godina.

Španski državni tim predvodiće Iker Kasiljas, možda trenutno i najbolji golman na planeti. Za dvaki slučaj, u rezervi će biti Hose Antonio Rejna i prvi čuvar mreže prvaka Španije Barselone Viktor Valdes, koji je najzad debitovao za nacionalnu A selekciju.

Povezana vest:  Vođi "Alkatraza" počinje ponovljeno suđenje

U odbrani Karles Pujol nije tako dominantna figura kao ranijih godina pošto su stasali veoma kvalitetni defanzivci. Del Boske se najčehce opredljivao za formaciju u kojoj ima mesta za Pujola, Đerarda Pikea, Serhija Ramosa i Karlosa Marčenu.

Rezervisti, takođe zalsužuju makismalni respekt. Na klupi „crvene furije“ sedeće Raul Albiol, Alvaro Arbeloa i Đoan Kapdevilja.

Na sredini terena vlada njavća konkurenicja. Španija je uvek imala odlične kreatore igre i igrače poteza. Za sve, međutim, neće biti mesta u startnoj postavi, a očekuje se, da kao i na „Euru 2008“ šansu dobiju Ćavi, Inijesta, David Silva i Francesk Fabregas, mada treba napomenuti da ovaj poslednji nije poptuno spreman nakon povrede.

Državnom timu Del Boske je priključio mlade snage Barselone u manevru, Serhija Busketsa i Pedra Rodirgesa, dok bi od iskusnijih valjalo pomenuti Ćavija Alonsa i Hesusa Navasa.

Bez obzira na povredu koja je čak dovodilia u pitanje samo učešće na Mundijalu, kao i na loše igre njegovog Liverpula ove sezone, vodeća uloga Fernanda Toresa u napadu je neosporna. Po svemu sudeći, asistiraće mu najbolji strelac Evropskog prvenstva David Vilja.

Povezana vest:  PRVA LIGA SRBIJE, BASK podbacio, Banat ubedljiv

U prvom krugu Španci ne bi trebalo da imaju mnogo problema sa rivalima u grupi – Švajcarskom, Čileom i Hondurasom. Prave borbe za prvaka Starog kontinenta predstoje tek od osmine finala, a biće zanimljivo sa kim će se „ukrstiti“ pošto su u G grupi selekcije Brazila, Portugalije i Obale Slonovače.

Put do Južne Afrike:

Peta grupa evropske zone: Španija – Bosna i Hercegovina 1:0 (0:0) Španija – Jermenija 4:0 (2:0) Estonija – Španija 0:3 (0:2) Belgija – Španija 1:2 (1:1) Španija – Turska 1:0 (0:0) Turska – Španija 1:2 (1:0) Španija – Belgija 5:0 (1:0) Španija – Estonija 3:0 (1:0) Jermenija – Španija 1:2 (0:1) Bosna i Hercegovina – Španija 2:5 (0:2)

1. ŠPANIJA 10 10 0 0 28: 5 30 2. BIH 10 6 1 3 25:13 19 3. Turska 10 4 3 3 13:10 15 4. Belgija 10 3 1 6 13:20 10 5. Estonija 10 2 2 6 9:24 8 6. Jermenija 10 1 1 8 6:22 4