juznakoreja_japan_worldcup_2002SVETSKO PRVENSTVO – JAPAN-JUŽNA KOREJA-2002

 

Ronaldova frizura i raskalašni Senegalci

 

Nakon što na šest mečeva prvenstva sveta u Japanu i Južnoj Koreji nije postigao ni jedan pogodak Turčin Hakan Šukur u istoriju Mundijala ušao je kao strelac najbržeg gola.

U susretu za treće mesto, u kom je njegova reprezentacija pobedila Južnu Koreju sa 3:2, Šukur je u 11. sekundi meča ubacio loptu u mrežu.

Samo jedan dan nakon eliminacije selekcije SAD sa Mundijala jedan od najboljih igrača tog tima Lendon Donovan igrao je za San Hose na utakmici MSL lige.

Ronaldo je tokom Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji promenio frizuru nakon što mu je supruga rekla da njihov dvogodišnji sin ne može da ga prepozna na televiziji i da uvek ljubi ekran kada se na njemu pojavi njegov saigrač Roberto Karlos.

FIFA je reprezentativcima Kameruna zabranila da utakmice igraju u dresovima bez rukava. Kamerunci su želeli da igraju u „tregerušama“, jer su smatrali da im donose sreću, pošto su u njima nekoliko meseci ranije pobedili na kontinantalnom šampionatu.

Sve utakmice na 17. prvenstvu sveta igrane su na terenima identičnih dimenzija. Teren na svakom od 20 novoizgrađenih stadiona na kojima su igrani mečevi bili su dugački 105, a široki 68 metara.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA SP, Jermenija deklasirala Dansku, Šveđani lako sa Faranima

Japan i Južna Koreja podneli su pojedinačne kandidature za organizaciju Mundijala 2002. godine. Uoči glasanja dve zemlje su sa čelnicima FIFA postigle dogovor o zajedničkoj organizaciji šampionata.

Vezni igrač reprezentacije Senegala Halilu Fadiga optužen je pet dana uoči početka takmičenja na 17. Mundijalu da je u jednoj zlatari u Seulu ukrao narukvicu, vrednu oko 240 dolara.

Fadiga je iz tog incidenta uspeo da se izvuče bez optužnice, pošto je vlasnik radnje odustao od sudskog procesa protiv senegalskog fudbalera. Sporni nakit tokom šampionata nalazio se u izlogu radnje, a reklamiran je kao “Fadigina narukvica_.

Korejac Ča Do Ri je „rezervista“ koji je najbrže zaradio žuti karton nakon ulaska u igru. On je na meču prvog kruga takmičenja protiv Poljske požuteo samo 20 sekundi nakon što je ušao u igru.

Prilikom povratka u zemlju sa svetskog prvenstva reprezentativci Senegala posetili su Tajvan. Njihova poseta imala je diplomatski karakter, pošto je Senegal u tom trenutku bio jedna od 28 zemelja koje su priznale Tajvan, ali su fudbaleri skandaloznim ponašanjem zamalo ugrozili prijateljske odnose dve države.

Povezana vest:  Ferguson: Ronaldo je najbolji na svetu

Senegalski igrači na prijem kod predsednika Tajvana došli su u šortsevima i sandalama, a većina igrača je odbila da igra na prijateljskoj utakmici sa državnim timom te zemlje.

Lokalni mediji kasnije su objavili da je tokom njihove dvodnevne posete u hotelske sobe senegalskih reprezentativaca ušlo više od 50 prostitutki.

Istoga dana kada su se u finalu Mundijala Brazil i Nemačka borili za titulu prvaka sveta, organizovana je i utakmica između dve najslabije reprezentacije u tom trenutku – Butana i Monserata. Pred oko 15.000 gledalaca domaći Butan je pobedio slavio pobedu od 4:0, a meč je posmatralo skoro dvostruko više ljudi nego što Monserat ima stanovnika.

Dva najuspešnije reprezentacije u istoriji MundIjala Brazil i Nemačka prvi put su se na zavrsnsim turnirima prvenstva sveta sastale tek u Japanu i Južnoj Koreji i to u finalu.

Golovima Ronalda u 67. i 79. minutu Brazil je, sa svih sedam pobeda na turniru stigao do pete titule svetskog šampiona. Osim Brazila, koji je pobedio na svim utakmicama na prvenstvu u Meksiku 1970, na taj način do titule prvaka stigli su još Urugvaj 1930, Italija 1938. i Francuska 1998.

Povezana vest:  Ranijeri ostaje na klupi Monaka

Prvi put u istoriji svetskih šampionata plasman u četvrtfinale obezbedile su selekcije iz svih pet zona kvalifikacija. Među osam najboljih na turniru plasirali su se Južna Koreja iz Azije, Senegal iz Afrike, predstavnik Severne Amerike SAD, evropski timovi Engleska, Nemačka, Španija i Turska i najbolja južnoamerička ekipa Brazil.

Reprezentativac Južne Koreje An Jung Hvan izazvao je veliki bes u Italiji, kada je u duelu osmine finala sa reprezentacijom te zemlje postigao _zlatni gol_.

Već sledećeg dana Lućijano Gauči, vlasnik Peruđe, kluba za koji je igrao na apeninskom poluostrvu, najavio je da će, zbog gola kojim je Italiju eliminsao sa šampionata, raskinuti ugovor sa korejskim fudbalerom. Iako je Gauči kasnije rekao da je tu izjavu dao u afektu, Jung Hvan je, ipak, napustio Peruđu i potpisao ugovor sa japanskom ekipom Šimicu.

Najveću pobedu u istoriji kvalifikacionih utakmica za sampionat sveta postigla je selekcija Australije, koja je u borbi za plasman na Mundijal u Japanu i Južnoj Koreji pobedila Američku Samou sa 31:0.