Svetska fudbalska federacija (FIFA) primila je danas Kosovo kao svoju novu članicu.

Delegati Kongresa su u prestonici Meksika sa 141 glasom „za“ priznali Kosovo. Protiv je bilo 23 člana.

Kosovo je nedavno primljeno u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA), što je bio uslov za prijem u FIFA.

Predlog da se Kosovo primi u FIFA stiglo je od Veća FIFA, a objašnjeno je da je to u interesu fudbala i pored velikih problema na toj teritoriji.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA EP 2016., Španija sigurna kod kuće, novi trijumf Slovačke

-Kosovo se suočava sa izazovima, to je očigledno. Potrebne su nove investicije. Ima puno finansijskih izazova i ograničen je organizacioni kapacitet. Ali, uprkos tome, tamo ima očigledne strasti za fudbal i velikog potencijala. Kosovo ispunjava sve kriterijume – rekao je član Veća FIFA Senes Erzik.

Predsednik kosovskog saveza Fadilj Vokri zahvalio je na podršci i svima koji su aplaudirali odluci.

Povezana vest:  Murinjo: Potpisaću novi ugovor sa Realom

-Moja zemlja je toliko dugo čekala ovu odluku. Fudbalske vrednosti su odbranjene. Hvala svima – rekao je Vokri posle glasanja.

U ime Fudbalskog saveza Srbije Kongresu se obratio potpredsednik Željko Kojić koji je pre glasanja pozvao delegate da ne priznaju Kosovo.

-Mnogi delegati su svesni našeg stava. Kao što ste i svesni, UEFA je priznala Kosovo, ali tako što je prekršen statut. Postoje velike sumnje u zakonitost te odluke, a po našem mišljenju je nelegalna. Ovo pitanje je trebalo da se skloni sa dnevnog reda. Kosovo nije član Ujedinjenih nacija – rekao je Kojić.

Povezana vest:  Balotelijev menadžer tvdri da je pokušan „atentat“ na njegovog štićenika