Algerian national football team coach Rabah SaadaneSP JUŽNA AFRIKA

 

Sadane ljut na kapitena, Kek bira napadački tandem

 

U utakmici prvog kola C grupe na šampionatu sveta u Južnoj Africi sutra će se u Polokvaneu sastati reprezentacije Alžira i Slovenije, a eventurlani tijumf u tom susretu mnogo bi značio i jednima i drugima.

Pred start na Mundijalu, na kome će Alžir učestvovati prvi put nakon 24 godine, u taboru „pustinjskih lisica“ vlada velika nervoza, a selektor Rabah Sadane ne krije da je ljut na kapitena Jazida Mansurija.

Prema Sadaneovom mišljenju, iskusni 32. godišnji Mansuri ne igra u dresu sa državnim grbom na potrebnom nivou, pa će u meču sa Slovencima prednost na poziciji centralnog veznog igrača dobiti Hasan Jebda. Kapitensku traku Sadane je dodelio defanzivcu Antaru Jahiji.

Povezana vest:  Juventus ne da Del Pjerovu "desetku"

-Za svakog trenera je teško kada igraču mora da saopšti da je izgubio mesto u startnoj postavi, ali budite sigurni da sam ovu odluku doneo u interesu reprezentacije – rekao je Sadane.

Alžir je tokom priprema doživeo ubedljive poraze od Srbije i Irske (po 3:0), i nakon tih neuspeha nestalo je euforije u javnosti.

Zanimljivo je da je 64. godišnji Sadane, koji je Alžirce preuzeo 2007. jedini afrički selektor na Mundijalu, dok će ostalih pet učesnika Mundijala sa „crnog kontinenta“ predvoditi strani stručnjaci.

Slovenci su na šampionat sveta došli kao najprijatnije iznenađenje evropske zone kvalifikacija, a izabranici Matjaža Keka pokušaće da na drugom nastupu na najvećoj fudbalskoj svetkovini zabeleže prvi trijumf.

Povezana vest:  Košta sa dva gola doneo pobedu Atletiku

Pre osam godina, na turniru održanom u Japanu i Južnoj Koreji u konkurenciji Španije, Paragvaja i Južne Afrike nisu osvojili ni bod, a sada se nadaju da uz pomoć izuzetno čvrste odbrane mogu da učine nešto više.

Najveće dileme selektora Keka vezane su za napdački tandem, tačnije za određivanje partnera neprikosnovenom Milivoju Novakoviću. Uz napadača Kelna mogao bi da zaigra Zlatan Ljubijankič ili junak baraža sa Rusima Zlatko Dedič.

Prema prognozama slovenačkih novinara veće su šanse da meč u Polokvaneu počne Dedič, odk će se Ljubijankič naći na klupi, baš kao i Nejč Pečnik.

Povezana vest:  Roma i Kjevo u četvrtfinalu italijanskog kupa

Prvi duel Alžira i Slovenije u istoriji, koji je na programu sutra od 13.30 časova na stadionu „Piter Mokaba“ u Polokvaneu, sudiće Karlos Alberto Batres iz Gvatemale, koji je u poslednjem trenutku pozvan da sudi mečeve Svetskog prvenstva umesto povređenog Čilenca Pabla Poca Kinterosa.

Arbitru iz Srednje Amerike u deljenju pravde pomagaće Leonel Leal (Kostarika) i Karlos Pastrana (Honduras).

Verovatni sastavi:

Alžir: Samir Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokič, Birsa, Koren, Radosavljević, Kirm, Dedič, Novaković.

Slovenija: Čauši, Bugera, Hališ, Jahija, Belhađ, Matmur, Jebda, Lasen, Zijani, Gezal, Đebur.