logo_SP_futbal_2010_afrikaSP JUŽNA AFRIKA

Holandija bolja od Danske

 

Fudbalska reprezentacija Holandije pobedila je danas u Johanesburgu selekciju Danske sa 2:0 u prvoj utakmici prvog kola E grupe na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Holanđani su poveli u 46. minutu auto-golom Simona Poulsena, a pobedu „lala“ potvrdio je Dirk Kojt u 85. minutu.

U drugoj utakmici prvog kola E grupe od 16 sati u Blumfontejnu igraju Japan i Kamerun.

Prvu priliku na utakmici imala je Holandija u 20. minutu, kada je Rafael van der Vart šutirao sa distance, a lopta se od jednog igrača Danske odbila u korner.

Povezana vest:  EP FRANCUKSA 2016, UEFA zapretila Engleskoj i Rusiji isključenjem

Danci su uzvratili sedam minuta kasnije, kada je Denis Romedal centrirao sa leve strane, a Nikolas Bendtner sa nekoliko metara glavom šutirao pored gola.

Romedal je u 35. minutu pokušao sa distance da iznenadi Stekelenburga, koji je uz dosta muke intervenisao. Tri minuta kasnije golman Holandije je odbranio i solidan pokušaj Tomasa Kalenberga.

Holandija je, tek dva minuta pre kraja prvog poluvremena, stvorila novu šansu, kada je Van Persi pogodio spoljni deo mreže.

„Lale“ su do prednosti došle u 46. minutu, kada je Van Persi centrirao sa leve strane, a Simon Poulsen nespretnom intervenicijom glavom poslao loptu iza leđa golmana Tomasa Sorensena.

Povezana vest:  Zvezda osudila incident i pozvala na hapšenje kriminalaca

Nakon prvog gola na terenu je postojala samo Holandija, koja je u nastavku meča mogla da postigne još više pogodaka.

U 70. minutu Van Persi se spetljao u kaznenom prostoru gostiju i dozvolio Danijelu Ageru da interveniše u poslednjem trenutku. Pet minuta kasnije Sorensen je odbranio šut Marka van Bomela, a potom je Van Persi glavom bio neprecizan.

Konačan rezultat postavio je Kojt u 85. minutu, kada je Elijaro Elija prvo pogodio stativu, a na odbijenu loptu natrčao napadač Liverpula i rutinski je sproveo u mrežu.

Povezana vest:  Na žrebu u Moskvi Maradona, Blan, Kafu, Kanavaro...

Holanđani su u 89. minutu imali poslednju priliku, ali je Simon Poulsen izbio loptu sa gol-linije, posle šuta rezerviste Ibrahima Afelaja.

HOLANDIJA: Stekelenburg, Van der Vil, Hejtinga, Matijsen, Van Bronkhorst, Van Bomel, De Jong (De Zeuv od 88′), Snejder, Van der Vart (Elija od 67′), Van Persi (Afelaj od 77′), Kojt.

DANSKA: Sorensen, S. Poulsen, Kjer, Ager, Jakobsen, Jorgensen, K. Poulsen, Kalenberg (Eriksen od 73′), Romedal, Enevoldsen (Gronkjer od 56′), Bendtner (Bekman od 62′).