logo_SP_futbal_2010_afrikaSP JUŽNA AFRIKA

Održan još jedan protest redara na Svetskom prvenstvu

 

Nekoliko stotina redara na Svetskom prvenstvu protestovalo je danas u Durbanu zahtevajući od Svetske fudbalske federacije (FIFA) da odredi koliko treba da budu plaćeni za učešće na Mundijalu.

Dan pre nego što u Durbanu treba da se sastanu Španija i Švajcarska, stotine redara okupilo se na mirnom protestu u blizini stadiona Mozes Mabhida. Desetine policajaca su obezbeđivale skup, završen povorkom kod železničke stanice u centru grada.

Povezana vest:  PSŽ želi Kavanija

Policija je sinoć preuzela obezbeđenje stadiona u Durbanu i Kejptaunu nakon što su redari, nezadovoljni najavljenim smanjenjem visine honorara, napustili te sportske objekte. U tim gradovima je planirano održavanje i polufinalnih mečeva narednog meseca.

-Želimo da ljudi iz FIFA potvrde koliki će biti iznos našeg honorara jer firma Stalion želi da nas opljačka – pisalo je na jednom transparentu učesnika protesta, koji se odnosi na firmu koja je zadužena za angažovanje redara na Svetskom prvenstvu.

Povezana vest:  Probudio se Casio Srbija

Predstavnici firme Stalion sekjuriti nisu želeli da komentarišu te optužbe.

Prethodni protest redara na Svetskom prvenstvu, održan u nedelju nakon meča između Nemačke i Australije, završen je intervencijom policije koja je suzavcem i gumenim mecima rasterala demonstrante.

Šef organizacionog odbora Svetskog prvenstva Deni Džordan rekao je da se zalaže za poštovanje radničkih prava, ali je dodao da su sukobi posle te utakmice bili „neprihvatljivi“ i da vlasti neće oklevati da „preduzmu akciju“ ukoliko se to ponovi.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Kaka nije zabrinut za svoju kondiciju na SP

Redari, međutim, tvrde da protesti nisu upućeni protiv navijača koji su doputovali na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Mi se nismo sukobili sa posetiocima prvenstva. Mi njih volimo i štitićemo ih čak i ako nismo na stadionima – rekao je jedan od redara Dejvid Skumbo.