Konačno je stigao dan na koji su fudbalski fanatici širom Evrope dugo čekali. U Francuskoj danas počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će trajati do 10. jula i na kojem će po prvi put učestvovati 24 evropske reprezentacije. A da li ste se ikada zapitali kako i gde je nastala ideja o turniru najboljih evropskih reprezentacija?

Povezana vest:  Galatasaraj zainteresovan za Robena

Na ideju o organizaciji evropskog prvenstva u fudbalu došao je još dvadesetih godina prošlog veka Bečlija Hugo Majzl, koji je u to vreme bio selektor fudbalske reprezentacije Austrije. Prema njegovoj zamisli, mečevi između najboljih evropskih selekcija trebalo je da rasplamsaju strast fudbala i da privuku gledaoce na stadione. Zahvaljujući upornosti njegova ideja je pretočena u delo 1927. godine kada je održan prvi evropski turnir nacionalnih selekcija.

Povezana vest:  Real Sosijedad pobedio Osasunu, Trezege spasio Erkules

Nakon pauze prouzrokovane Drugim svetskim ratom, Evropska fudbalska unija (UEFA) preuzela je organizaciju evropskih prvenstava. Prvi završni turnir savremenih evropskih prvenstava u fudbalu održan je 1960. godine upravo u Francuskoj, a 2008. godine turnir se vratio u Beč, grad u kojem je potekla ideja o njegovoj organizaciji. Zanimljivo je da je EP u fudbalu 2016. prvi završni turnir moderne ere evropskih prvenstava na koji je reprezentacija Austrije uspela da se kvalifikuje

Povezana vest:  Krunić: Fudbaleri su istrošeni, ali Kup mnogo znači