Argentinski fudbaler Lionel Mesi postao je najbolji strelac svoje reprezentacije posle gola koji je postigao protiv SAD u polufinalu Kopa Amerika Sentenario.

Argentina je u meču u Hjustonu slavila sa 4:0 i plasirala se u finale, a Mesi je iz slobodnog udarca dao drugi gol za svoj tim, odnosno 55. u 112 nastupa za „gaučose“.

Petostruki najbolji igrač sveta pretekao je tako Gabrijela Batistutu, koji je dao 54 gola u 78 nastupa. „Batigol“ je igrao za Argentinu od 1991. do 2002. i za to vreme je osvojio dva Kopa Amerika, a na svetskim prvenstvima 1994. i 1998. postizao je het-trikove.

Povezana vest:  JELEN SUPERLIGA, Nova pobeda Hajduka iz Kule

Mesi sledeće nedelje puni 29 godina, tako da će verovatno još više poboljšati svoj učinak. Njegovi najbliži rivali trenutno su Serhio Aguero sa 33 gola i Gonsalo Iguain sa 26. Mesi je 27 svojih golova za reprezentaciju postigao na prijateljskim utakmicama, 15 na mečevima kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, osam na Kopa Amerika i pet na Svetskom prvenstvu.

Povezana vest:  Plavšić: Nikad nisam radio s boljim čovekom od Božovića

Mesi je na Kopa Amerika Sentenario postigao het-trik u pobedi nad Panamom 5:0, što mu je bio četvrti het-trik za Argentinu. U šest navrata je davao po dva gola na meču, a 11 golova je postigao iz penala i 44 iz igre.

Napadač Barselone debitovao je za Argentinu 2005, kao 18-godišnjak, ali je prvi gol postigao tek u svom šestom nastupu, u porazu od Hrvatske 3:2 u prijateljskom meču. Prvi takmičarski gol postigao je na Svetskom prvenstvu 2006, kada su „gaučosi“ pobedili Srbiju i Crnu Goru 6:0. Prvi het-trik postigao je u svom 68. nastupu, u pobedi od 3:1 nad Švajcarskom u prijateljskom meču igranom 2012.

Povezana vest:  UO Zvezde: Za sada bez ostavki

On je u februaru postao tek drugi igrač Argentine koji je dostigao granicu od 50 golova. Lionel Mesi je u poslednje dve godine sa Argentinom stizao do finala Svetskog prvenstva i Kopa Amerika, ali još nema nijedan veliki trofej sa nacionalnim timom.