gokhan_iner_svajcarskaSP JUŽNA AFRIKA

Švajcarska pobedila evropskog prvaka

 

Fudbalska reprezentacija Švajcarske napravila je najveće iznenađenje na Svetskom prvenstvu do sada, pošto je danas u Durbanu pobedila Španiju sa 1:0 u prvom kolu Grupe H.

Švajcarcima je pobedu protiv evropskog šampiona i prvog favorita turnira doneo Želson Fernandeš u 52. minutu. Španija je tako postala deveti evropski prvak koji nije uspeo da pobedi u prvoj utakmici sledećeg Mundijala.

To je do sada „polazilo za rukom“ samo Francuzima 1986. i Nemcima 1998. godine.

Čile je ranije danas u Grupi H pobedio Honduras sa 1:0.

Španiji je ovo bio tek drugi poraz u poslednjih 50 utakmica, posle čuvene serije od dve godine bez izgubljenog meča. „Furija“ je poslednji put izgubila pre skoro godinu dana, u junu prošle godine protiv SAD na Kupu konfederacija.

Povezana vest:  Arsen Venger potvrdio dolazak Gervinja, Nasri ostaje?!

Španci su važili za prve favorite turnira i ovo im je bila 50. utakmica na svetskim prvenstvima. Igrači evropskog prvaka imali su inicijativu i stvarali brojne šanse.

Španija je imala 40 šuteva ka golu, od čega 24 u okvir. Držala je loptu u posedu 63 odsto vremena i izvela je 12 kornera u odnosu na tri rivala, ali joj je sve to bilo dovoljno za jednu pogođenu prečku.

Pobedi Švajcaraca mnogo je doprineo golman Dijego Benaljo.

David Vilja imao je prvu priliku u 10. minutu, kada je ušao u šenaesterac, ali je sebi dao prejak „for“, tako da je Benaljo mogao da istrči i odbrani.

Đerard Pike je u 24. minutu ušao u šesnaesterac, oslobodio se čuvara i šutirao iz blizine, ali je Benaljo ponovo bio na mestu. David Vilja u 30. minutu nije iskoristio slobodan udarac sa ivice šesnaesterca, pošto je pogodio živi zid.

Povezana vest:  Grupa investitora iz Dubaija kupila španski Hetafe

Španci su možda najbolju priliku imali u poslednjem minutu prvog poluvremena, kada je Vilja ušao u šesnaesterac i pokušao da lobuje golmana sa strane, ali je lopta otišla daleko od gola.

Retki kontranapadi isplatili su se Švajcarskoj, koja je iskoristila prvu pravu priliku na meču u 52. minutu. U kontru su krenuli Fernandeš i Erend Derdijok, koji je uspeo da uđe u šesnaesterac, gde ga je oborio golman Iker Kasiljas.

Odbijenu loptu je uzeo Fernandeš i prosledio je u mrežu.

Gol je malo poremetio Špance, koji su mogli da prime još jedan gol posle pet minuta. Nedugo potom, veznog Serhija Busketsa zamenio je centarfor Fernando Tores, a Španija je počela da napada u talasima.

Povezana vest:  Partizan pobedio Koper u prijateljskoj utakmici

Najbolju priliku imao je Ćabi u 69. minutu, kada je sa oko 20 metara pogodio prečku. Švajcarska je mogla sve da završi u 76. minutu, kada je Derdijok iz šesnaesterca prvo pogodio stativu, a zatim i odbrambenog igrača Španije.

Sudija je produžio utakmicu za oko pet minuta, ali Španci nisu uspeli da dođu ni do boda.

U ponedeljak igraju Čile – Švajcarska i Španija – Honduras.

Španija: Kasiljas, Pike, Pujol, Inijesta (Pedro, 77), Vilja, Ćavi, Kapdevila, Alonso, Ramos, Buskets (Tores, 61), Silva (Navas, 62).

Švajcarska: Benaljo, Lihtštajner, Senderos (Von Bergen, 36), Hugel, Barneta (Egiman, 90), Ilner, Nkufo, Grihting, Fernandeš, Cigler, Derdijok (Jakin, 79).