milan_jovanovic_gol_vs_nemackaSP JUŽNA AFRIKA

Srbija ostvarila istorijsku pobedu nad Nemačkom

 

Srbija osvarila veliku pobedu nad Nemačkom

 

Fudbaleri Srbije ostvarili su danas veliku pobedu od 1:0 u dramatičnoj utakmici sa Nemačkom, u drugom kolu Grupe D na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Gol za Srbiju postigao je Milan Jovanović u 38. minutu, kad je Miloš Krasić odlično centrirao sa desne strane, Nikola Žigić je glavom vratio loptu na peterac, a Milan Jovanović je sproveo u mrežu. Gol je postignut neposredno pošto je nemački napadač Miroslav Kloze isključen pošto je dobio drugi žuti karton.

Srbija, koja je naslednik dosadašnjih selekcija bivše Jugoslavije, pre današnje utakmice izgubila je pet uzastopnih mečeva na svetskim prvenstvima. Poslednja reprezentacija koju smo dobili iz prvih 10 rangiranih u svetu bila je Španija 1990. godine. Jugoslavija je tada pobedila sa 2:1 na Svetskom prvenstvu u Italiji.

Prvu priliku na utakmicu imali su fudbaleri Nemačke u 7. minutu. Posle centaršuta s desne strane Vidić odbija loptu glavom, ali ona dolazi do Podolskog, koji snažno šutira sa 18 metara, ali lopta odlazi pored leve stative Stojkovića.

Srbija je uzvratila u 11. minutu, kada je Krasić prošao po desnoj strani, dobro centrirao, Miloš Ninković je uhvatio volej sa ivice kaznenog prostora, ali je lopta otišla preko gola.

Povezana vest:  Džon Teri: Ponosan sam na 500 utakmica za Čelsi

„Orlovi“ su imali dobru priliku u 32. minutu posle slobodnog udarca kojem je prethodio faul Lama nad Krasićem i žuti karton za nemačkog fudbalera. Kolarov je šutirao jako, ali lopta zamalo odlazi pored desne stative.

Veći deo napada srpske reprezentacije u prvom poluvremenu išao je preko Krasića, koji je nekoliko puta uspevao da probije i centrira u kazneni prostor.

Nemci se nisu predavali ni posle isključenja Klozea. U 46. minutu Nemačka je bila vrlo blizu izjednačenju kada je posle kraće kombinacije iz kornera Stojković boksovao, ali lopta se odbila do Kedire koji je snažnim šutom sa ivice kaznenog prostora pogodio prečku.

Iako je na odbijenu loptu natrčao je jedan nemački fudbaler, Kolarov je bio na mestu i izbacio loptu sa gol linije. Za svaki slučaj, sudija je svirao i faul Nemaca u napadu nad Žigićem.

Nemačka je veći deo drugog poluvremena napadala, iako je imala igrača manje. Najbolju priliku za izjednačenje imao je Podolski u 60. minutu iz penala, ali je golman srpske reprezentacije Vladimir Stojković odbranio njegov šut.

Imali su Nemci još prilika u tom delu meča. U 54. minutu Švajnštajger se odlično ubacuje iz drugog plana, ali ga Vidić u poslednjem trenutku zaustavlja na ivici kaznenog prostora.

Povezana vest:  Murinja na klupi Real Madrida menja Joakim Lev!?

Najaktivniji nemački fudbaler u drugom poluvremenu bio je Podolski, koji se između 57. i 60. minuta dva puta našao u izglednim prilikama, ali je na sreću bio neprecizan.

Srbija je najbolju priliku u drugom poluvremenu da udvostruči prednost imala u 67. minutu. Krasić je ponovo dobro prošao po desnoj strani, dodao loptu do Jovanovića, koji je dobro šutirao, ali lopta pogađa stativu.

Srpski fudbaleri imali su još jednu veliku priliku u 79. minutu. Krasić je probio po desnom boku, centrirao na Žigića, koji je spustio loptu do Kačara. Kačar, međutim, šutirao preko gola sa desetak metara.

Do kraja utakmice Nemci su imali više loptu u nogama, napadali sa igračem manje, trudili se da dođu do šanse, ali srpski fudbaleri uspeli su da izdrže pritisak i uknjiže važna tri boda koja otvaraju šanse za plasman u drugi krug.

U čvrstoj utakmici, bilo je dosta faulova na sredini terena i žutih kartona na obe strane. Od srpskih reprezentativaca zapisani su Ivanović, Krasić, Vidić, Kolarov i Subotić.

Kod Nemaca „požuteli“ su Kedira, Lam, Švajnštajger, dok je Kloze isključen posle drugog žutog kartona u prvom poluvremenu.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Barselona dočekuje Milan, Mažić na centru

U poslednjem, odlučujućem kolu, u sredu Srbija igra sa Australijom, dok se Nemačka sastaje sa Ganom.

Stadion: „Nelson Mandela“

Gledalaca: Nešto više od 38.000

Igrač utakmice: golman Srbije Vladimir Stojković

Sastavi timova:

SRBIJA: golman Vladimir Stojković, štoperi Nemanja Vidić i Subotić, bekovi Branislav Ivanović i Aleksandar Kolarov, zatim kapiten Dejan Stanković, Kuzmanović i Ninković (Kačar od 69.) u vezi, Miloš Krasić i Milan Jovanović (Lazović od 79.) po krilima i Žigić u napadu.

NEMAČKA: Manuel Nojer, Arne Fridrih, Filip Lam, Per Mertezaker, Holger Badštuber (Gomes od 77), Sami Kedira, Bastijan Švajnštajger, Mesut Ozil (Kakau od 69.), Lukas Podolski, Miroslav Kloze, Tomas Miler (Marin od 69.).

SNIMAK GOLA LOVANOVIĆA MOŽETE POGLEDATI OVDE!

GRUPA D

13. jun 16:00   Srbija – Gana               0:1       (0:0)

13. jun 20:30   Nemačka – Australija  4:0       (2:0)

18. jun 13:30   Nemačka – Srbija        0:1       (0:1)

19. jun 16:00   Gana – Australija         -:-         (-:-)

23. jun 20:30   Gana – Nemačka         -:-         (-:-)

23. jun 20:30   Australija – Srbija        -:-         (-:-)

NEMAČKA       2          1          0          1          4:1       3

SRBIJA             2          1          0          1          1:1       3

GANA               1          1          0          0          1:0       3

AUSTRALIJA     1          0          0          1          0:4       0