logo_SP_futbal_2010_afrikaSP JUŽNA AFRIKA

Žuti kartoni se brišu tek posle četvrtfinala

 

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odlučila je promeniti pravilo o trenutku brisanja žutih kartona učesnicima SP-a kako bi osigurala da najveće zvezde ne propuste finale.

Umesto posle završetka prvog kruga, odnosno takmičenja po grupama, žuti kartoni će se igračima, onima iz četiri preostale ekipe na turniru, izbrisati nakon četvrtfinalnih dvoboja.

Povezana vest:  Bekvalac: Raspoloženi smo za nadigravanje sa Partizanom

To znači da zbog zarađenoga žutog kartona u polufinalu južnoafričkog, kao i budućih Mundijala, igrači više neće moći dobiti suspenziju igranja u prvoj narednoj utakmici, dakle u finalu. Nadalje, to znači da će fudbaler reprezentacije koja se plasira u finale teoretski moći propustiti završnu utakmicu turnira samo u slučaju da dobije dva žuta, odnosno crveni karton u polufinalnom dvoboju.

Povezana vest:  Del Boske uveren u oporavak Toresa, Fabregasa i Inijeste

-Jednostavno smo želeli da omogućimo najboljim igračima da igraju u finalu – izjavio je FIFA PR Marius Šnajder.

Generacije fudbalskih zaljubljenika pamte iskren plač engleskog fudbalera Paula Gaskoinjea u polufinalu SP 1990. godine u Italiji, kada je drugi žuti karton dobio u meču sa Nemačkom. Plakao je jer tada još nije znao da će njegova ekipa ispasti, što se kasnije dogodilo nakon penala.

Povezana vest:  Udineze pobedio Milan, jaka kiša odložila jedan meč

Izostanci Alesandra Kostakurte iz finala 1994. godine i Klaudija Kaniđe četiri godine ranije, a pogotovo izostanak nemačkog fudbalera Majkla Balaka iz finalnog duela sa Brazilom u Japanu i Koreji 2002, naterali su FIFA-u na promenu pravila.

Pravilo crvenog kartona se ne menja. Igraču koji ga dobije i dalje sledi pauza od najmanje jedne utakmice.