radomir_antic_srb_nzSP JAR

Antić: Pobeda protiv Australije je imperativ

 

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Radomir Antić rekao je danas da je pobeda protiv Australije u predstojećoj utakmici na Svetskom prvenstvu imperativ, bez obzira što postoji teoretska mogućnost prolaska i uz nerešen rezultat.

-Naša jedina kalkukacija je pobeda, iako i Australija ima pravo da veruje. Nama je, ipak, pobeda imperative – rekao je Antić novinarima u Johanesburgu.

Orlovima bi pobeda garantovala plasman među 16 najboljih timova sveta, dok bi nerešen ishod bio dovoljan u slučaju da Gana pobedi Nemačku, ili da Nemci slave sa dva ili više golova razlike.

Australija bi do osmine finala mogla uz pobedu nad Srbijom i trijumf Gane nad Nemačkom. Nerešn ishod duela Gane i Nemačke odgovarao bi joj samo u slučaju ubedljive pobede nad Srbijom.

Australija je reprezentacija bez kompleksa, ima sportsku kulturu, vidno prisutnu u njihovom ponašanju. U duelu sa Ganom (1:1) uspeli su da igrača manje nadoknade mentalnom snagom i kretanjem. Na kraju su bili bliže pobedi nego porazu – rekao je Antić.

-Četvrta su reprezentacija po broju pretrčanih metara iako su oba meča završili sa po 10 igrača. Takođe, prodali su najviše ulaznica i njihovi navijači im daju dodatnu snagu – dodao je srpski selektor.

Povezana vest:  Bolt trenirao sa Marinersima

Australija će protiv Srbije igrati bez suspendovanih Harija Kjuela i Krejga Mura.

-Psihološka prednost biće im povratak Tima Kejhila koji je odslužio svoj crveni karton – kratko je prokomentarisao Antić, ali i rekao da bi i njegova ekipa trebalo da stoji bolje na psihološkom planu nego u prva dva meča.

-Pobedili smo Nemačku posle 37 godina i to nam je dalo krila. Nećemo to koristiti kao izgovor za povlačenje. Naprotiv. Pokazali smo da imamo karakter, da uvek želimo više. Svesni smo da to može i bolje, ali smo pozitivni u svim elementima – kazao je Antić.

Srpski selektor nije želeo da odgovara na pitanja novinara o sastavu tima i načinu igre protiv Australije.

-Ostavite nam mogućnost da imamo neko iznenađenje. Osim toga, za nas je utakmica sa Australijom već počela, što znači da svi igrači treba da kod sebe stvore želju da budu na terenu, da kroz trening pokažu pravi odnos. Tako da je još rano pričati o timu, a i da nije

išao bih protiv naših interesan kada bih o tome govorio – rekao je.

Pozitivna stvar za Orlove je i što su svi igrači fizički spremni, a u tim će se vratiti i Aleksandar Luković, koji zbog crvenog kartona u porazu od Gane nije igrao protiv Nemačke. Brojni žuti kartoni, pre svega odbrambenih igrača, mogli bi da naprave probleme Antiću.

Povezana vest:  Island upisao i četvrtu pobedu, lako protiv Kazahstana

-To je realnost sa kojom smo suočeni – rekao je Antić.

Duel Srbije i Australije igraće se 23. juna od 20.30 u Nelspruitu.

-Novost za nas je što ćemo igrati u večernjem terminu, kao i to što ćemo igrati na 670 metara nadmorske visine… Zato će igrači koji budu išli na zagrevanje to činiti sa kondicionim ili pomoćnim trenerom kako bi na teren ušli onako kako treba – najavio je Antić.

Selektor orlova je kazao i da će koncentracija njegovih igrača morati da bude na višem nivou kako se ne bi ponavljale greške iz prva dva meča na kojima su srpski fudbaleri igranjem rukom u svom kaznenom prostoru skrivili dva penala.

Antić je rekao da prijateljski duel sa Novim Zelandom pre skoro mesec dana ne vidi kao adekvatnu pripremu za Australijance. Srbija je tada izgubila sa 1:0.

-Nije to isti stil igre. Novi Zeland je konkretniji, brže iz odbrane prelazi u napad. Australija se više oslanja na akcije – ocenio je Antić.

Povezana vest:  Kaka: Daleko je Evropa

Selektor je rekao i da su mu pobedu nad Nemačkom čestitali i nekadašnji španski reprezentativci i njegovi igrači iz vremena kada je radio u Španiji Emilio Butragenjo i Hose Luis Kaminero.

-Ceo uspeh pripisujem timu, ne pojedincima. To ne ide sa mojom filozofijom. Svako mora da odradi svoj deo posla da bi se pojedinci izdigli – naveo je Antić.

Novinare je zanimalo Antićevo mišljenje o slabim rezultatima favorita, a selektor je rekao da je uzrok posrtanja nedostatak timskog duha Francuske, Engleske, Španije, pa i Kameruna, koji je već izgubio šanse za prolaz dalje.

-Ambijent je razlog poraza tolikih favorita. Znate i sami šta ste mogli da pročitate za Vejna Runija, Nikolu Anelku, za celu selekciju Kameruna. Ambijent ti daje pravo da očekuješ više – ocenio je.

Selektor je novinarima otkrio i skromne želje unuka, koji za suvenire iz Južne Afrike nisu tražili uobičajene poklone poput vuvuzela, lopti ili dresova.

-Unuci žele da na najbolji način čestitaju svojoj babi rođendan, pa su me zamolili da učestvujem u tome – kazao je Antić.

Na pitanje kada je njegovoj supruzi Veri rođendan, Antić je kroz osmeh odgovorio: – 23. juna!.