shane_smeltc_novi_zelandSP JUŽNA AFRIKA

Novi Zeland napravio novu senzaciju

 

Fudbalske reprezentacije Italije i Novog Zelanda odigrale su danas u Nelspruitu nerešeno 1:1, u utakmici drugog kola Grupe F na Svetskom prvenstvu.

Novi Zeland je poveo u sedmom minutu golom Šejna Šmelca, dok je bod aktuelnim svetskim šampionima doneo Vinćenco Jakinta u 29. minutu iz jedanaesterca.

Italija i Novi Zeland posle dve utakmice u Grupi F imaju po dva boda, Paragvaj je prvi sa četiri, dok je Slovačka poslednja sa jednim bodom.

U prvoj utakmici u toj grupi Paragvaj je danas pobedio Slovačku sa 2:0.

Utakmice poslednjeg, trećeg kola igraju se u četvrtak, 24. juna od 16 sati. Slovačka i Italija sastaju se u Johanesburgu, dok će u Polokvaneu snage odmeriti Paragvaj i Novi Zeland.

Italija je imala više loptu u posedu, uputila je 18 šuteva na gol, a njihovi protivnici samo tri, ali ipak nije uspela da pobedi.

U sedmom minutu, posle prve šanse na utakmici Novi Zeland je poveo. Sajmon Eliot je ubacio loptu u kazneni prostor, ona se od butine kapitena „azura“ Fabija Kanavara odbila do Šmelca, kome nije bilo teško da pogodi mrežu.

Povezana vest:  FSS: Suđenje u globalu dobro, ali ima određenih grešaka

Aktuelni svetski šampioni su posle primljenog gola zaigrali angažovanije i u nekoliko navrata ozbiljno ugrozili protivnički gol. Klaudio Markisio je u devetom minutu dobro izveo slobodan udarac, ali je golman Mark Peston izbacio loptu u korner.

U 16. minutu posle kornera koji je izveo Simone Pepe, lopta se odbila do Đorđa Kijelinija, ali je on sa pet metara veoma loše šutirao, dok je dobru šansu, pet minuta kasnije, propustio i Đanluka Zambrota, koji je šutirao zamalo pored gola.

Odličnu šansu za izjednačenje propustio je i Rikardo Montolivo, koji je u 27. minutu snažnim udarcem sa 20 metara pogodio unutrašnji deo stative, ali se posle toga lopta odbila u polje.

Posle dva minuta sudija Karlos Batres je dosudio jedanaesterac za Italiju, pošto je u kaznenom prostoru Tomi Smit vukao za dres, a zatim i oborio Danijelea De Rosija. Siguran izvođač penala bio je Jakinta.

Povezana vest:  Krstić prešao iz Jagodine u Tun

Poslednju priliku u prvom poluvremenu imali su Italijani, preko De Rosija, ali je njegov udarac uspešno zaustavio golman Peston.

Italija je prva zapretila u drugom poluvremenu. Antonio Di Natale je prevario odbrambene fudbalere Novog Zelanda i šutirao, ali je njegov udarac Peston uspeo da odbrani.

Izabranici Marčela Lipija su u nastavku napadali, ali nikako nisu uspevali da savladaju čvrstu odbranu Novog Zelanda. Do nove ozbiljnije šanse čekalo do 61. minuta, De Rosi je dobro pronašao Jakintu, ali napadač Juventusa nije uspeo da pogodi mrežu.

Posle tri minuta Novi Zeland je mogao da duplira prednost. Kanavaro je pogrešno glavom dodao do Ivana Vičelića, a ovaj iz voleja sa 30 metara šutirao pored gola. To je bio tek drugi šut Novog Zelanda na gol „azura“.

Italija je posle toga pojačala napade, pokušavali su Jakinta i Di Natale, a Novi Zeland je iz kontri pokušavao da stigne do gola. U 84. minutu „rezervista“ Kris Vud je odlično prošao Kanavara i pokušao dijagonalom, ali je lopta za malo otišla pored gola.

Povezana vest:  Snajder i Klajvert opljačkani na Ibici

Aktuelni svetski šampion je do gola mogao i u 88. minutu, kada je Mauro Kamoranezi snažno šutirao sa 20-ak metara, ali je Peston uspeo da izbaci loptu u korner. Posle toga probali su još Jakinta i Zambrota, ali nisu uspeli da savladaju sigurnog golmana Novog Zelanda.

Stadion: Mbombela Gledalaca: 38.229.

Sudija: Karlos Batres, Lionel Leal, Karlos Pastrana.

Žuti kartoni: Felon, Smit, Nelsen (Australija).

Italija: Marketi, Zambrota, Kijelini, Kanavaro, Krišito, De Rosi, Montolivo, Markisio (Pazini od 61′), Pepe (Kamoranezi od 46′), Vincenzo Jakinta, Đilardino (Di Natale od 46′).

Novi Zeland: Peston, Lokhed, Rid, Vičelić (Kristi od 80′), Nelsen, Eliot, Šmelc, Kilen (Beron od 90′), Bertoš, Felon (Vud od 63′), Smit.