dejan_stankovic_i_svajnstajger_srb_nemSP JUŽNA AFRIKA

Stanković: Ranac na leđima još je puniji

 

Kapiten reprezentacije Srbije Dejan Stanković rekao je danas da je pristisak na njegovu ekipu još veći pred duel sa Australijom, odlučujući u borbi za plasman u osminu finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi, ali i da je uveren da će ekipa uspeti da se izbori sa tim izazovon.

-Pobedom protiv Nemačke vratili smo se u igru, stavli stvari na svoje mesto i sada opet sve zavisi od nas. Ranac na leđima je, ipak, puniji nego do sada, ali pritisak je sastavni deo Mundijala i fudbala i imamo iskustva da se nosimo sa tim – rekao je Stanković na konferenciji za novinare u Johanesburgu gde je srpski tim smešten tokom Mundijala.

Srbiji bi pobeda nad Australijom 23. juna u Nelspruitu garantovala mesto među 16 najboljih ekipa na Svetskom prvenstvu.

-Cilj je jasan. Možemo do istorijskog uspeha za Srbiju pod uslovom da se pobedi Australija. A posle toga mnogo toga može da se odluči u jednom meču. Prvo, ipak, moramo da pobedimo Australiju, mnogo poštenu ekipu, dišu kao jedan. Dva puta su igrali sa 10 fudbalera na terenu i nije se primećivalo. Biće teško – naveo je Stanković.

Kapiten „orlova“ je istakao i da mu je drago što je njegova ekipa dobro reagovala posle poraza od Gane na startu turnira.

Povezana vest:  Suspenodvan FS Iraka

-Dobro smo odgovorili kada je trebalo i dobili krila. Sigurno da ima još prostora za napredak… Svaka sledeća utakmica je za nas utakmica generaciju. Svaka ima svoju težinu i značaj. Protiv Nemačke smo igrali za bodove i istoriju, sada protiv Australije za prvi nastup Srbije u osmini finala Mundijala – ocenio je Stanković.

Najveći problem za Srbiju bili su penali na obe utakmice. Oba su skrivljena nepotrebnim igranjem rukom u svom kaznenom prostoru.

-Zaista čudno. Neobjašnjivo. Pričao sam i sa Nemanjom Vidićem, koji isto ne razume kako se sve to desilo. Kaže kao da mu je neko podigao ruku. Pokušali smo posle da sve to okrenemo na šalu – naveo je Stanković, koji nije imao velikih zamerki na suđenje u Mundijalu.

-Eto, taj Argentinac je sudio uredu. Malo je posle preterao u nekim malim stvarima. Sve zavisi od toga kako utakmica počne. I mi na terenu treba da im pomognemo. Da se ponašamo fer i sportski – kazao je Stanković, koga su novinari pitali i da li mu je dodatni motiv to što u Južnoj Africi verovatno igra poslednje Svetsko prvenstvo.

-Verovatno jeste, ali ne bih se baš kladio da je poslednje. Sada mi je 31 godina i videćemo. Nije nemoguće da se za četiri godine vidimo i u Brazilu. Dokle god reprezentaciji bude bio potreban Dejan Stanković ja ću biti tu. Sigurno neću ja ostaviti ekipu – istakao je.

Povezana vest:  Rednap: Možemo da preživimo

Zanimljivo je bilo i pitanje da li Stanković posle 12 godina igranja u Italiji oseća da ima sreće kao i tamošnji fudbaleri.

-Nadam se da bar malo biti ‘Talijan, odnosno taličan. Baš smo juče pričali posle njihove utakmice sa Novim Zelandom (1:1) i Bane (Branislav Ivanović) je rekao da će da prođu i kao treći. Ne znamo kako, ali proći će – našalio se Stanković.

Duel Srbije i Australije igraće se u 20.30 što će, prema rečima Stankovića, obema ekipama obezbediti bolje uslove za igru, pošto neće biti vruće.

milos_krasic_srb_kam-Svi smo profesionalci i moramo da se naviknemo na uslove. Vreme ne bi trebalo da bude problem – dodao je Miloš Krasić, koga je strelac jedinog gola u pobedi nad Nemačkom Milan Jovanović apostrofirao kao najjace oružje Srbije.

-Može to još bolje, uz naporan rad na svakom treningu, utakmici, ima prostora. Protiv Gane smo svi zakazali, ali je to protiv Nemačke izgledalo mnogo bolje – skromno je prokomentarisao Krasić.

Povezana vest:  Čigrinski se vratio u Šahtjor

Australija će protiv Srbije igrati oslavljena za suspendovane Harija Kjuela i Krega Mura, verovatno i za povređenog Vinsenta Grelu.

-Naravno da će im njih trojica nedostajati, ali imaju oni adekvatne zamene. Njih i krasi taj dobar kolektiv, disciplina u igri, mnogo trčanja. Biće nam jako teško… Ali, nema razloga da se uđe u neki strah. Poštujemo protivnika, cenimo njihove kvalitete, ali verujemo u sebe. Samo da se dobro pripremimo – kazao je Krasić.

Australija je u prvom kolu ubedljivo poražena od Nemačke sa 0:4, dok je sa Ganom igrala nerešeno 1:1. Oba meča završila sa 10 igrača na terenu.

-Iskreno, nisu zaslužili tako ubedljiv poraz od Nemačke, pošto se samo na početku nisu snašli. Imaju kvalitet, ali ako mi pružimo svoju igru pokazaćemo da smo bolji i izaći ćemo iz duela kao pobednici – ocenio je Krasić.

Predstavnici medija su konstatovali i da na stadionu Mbombela, što u bukvalnom prevodu znači mnogo ljudi zajedno na jednom mestu, ne postoji kanal između terena i tribina pa srpski fudbaleri neće moći da pogodak proslave skakanjem u gol, kao što je to učinio Jovanović u duelu sa Nemačkom.

-Ako pobedimo svi ćemo da skočimo… gde god – izjavio je Krasić.