srbija_reprezentacija_crveni_dresoviSP JAR, AUSTRALIJA – SRBIJA

Bele orlove pobeda vodi u osminu finala

 

Fudbalska reprezentacija Srbije sastaće se sutra u Nelspuitu, u utakmici trećeg kola D grupe šampionata sveta u Južnoj Africi, sa selekcijom Australije i izabranicima Radomira Antića pobeda je dovoljna za prolazak u osminu finala.

Srbija je u dosadašnjem toku Mundijala najpre izgubila od Gane, a u trenucima kada su svi otpisali „bele orlove“ oni su se izdigli i pobedili favorizovanu Nemačku.

Nerešen rezultat na meču Gana – Australija najviše je odgovarao reprezentaciji Srbije koja pred poslednju rundu ima sasvim jasnu situaciju, pošto ne postoji nijedna kombinacija prema kojoj Antićevi puleni sa tri osvojena boda protiv „kengura“ završavaju takmičenje.

Selektor Antić ističe da mu je veoma drago što će se u tim vratiti Aleksandar Luković, koji je na premijeri protiv Gane dobio crveni karton i zbog toga propustio meč sa Nemcima.

-Povratak Lukovića značajno će pojačati našu odbranu – napomenuo je selektor Srbije čiji će defanzivci morati da se paze parnih kartona zbog suspenzije u eventualnom okršaju u osmini finala.

Povezana vest:  Hofenhajm i Borusija odigrali 2:2

Antić je istakao da je reprezentativcima Srbije samopouzdanje poraslo nakon pobede nad selekcijom Nemačke, koju je naš državni tim savladao prvi put nakon prijateljske utakmice odigrane 1973. godine.

Poslednji put kada je bivša Jugoslavija pobedila tadašnju Zapadnu Nemačku na šampionatu sveta 1962. u Čileu „plavi“ su osvojili četvrto mesto, što je jedan od najvećih uspeha u istoriji našeg fudbala.

Kapiten Dejan Stanković istakao je da je najvažnija stvar za srpsku selekciju što je „sve u rukama naših igrača“.

-Ukoliko želimo da se plasiramo u osminu finala moraćemo da pobedimo kvalitetnu ekipu Australije. Učinićemo sve da obezbedimo nastavak takmičenja u Južnoj Africi – poručio je Stanković.

U daleko nepovoljnijem položaju od Srbije je Australija koju samo teorija održava u igri za drugi uzastopni prolazak među 16 najboljih selekcija sveta.

Povezana vest:  Nišlije bolje od Kragujevčana

Kenguri nakon dva kola imaju samo jedan bod na kontu, a u situaciji kada o poretku u grupi odlučuje gol-razlika 0:4 u prvom kolu protiv Nemačke praktično znači eliminaciju iz daljeg takmičenja.

Australija bi moralai da pobedi Srbiju i da se nada pobedi Gane u duelu sa favorizovanom Nemačkom, a druga povoljna opcija za izabraniike holandskog stručnjaka Pima Verbeka je čisto teoretska – ubedljiva pobeda nad Srbijom i nada da će „panceri“ uspeti da deklasiraju Ganu.

Za meč sa Srbijom u australijski državni tim vratiće se Tim Kejhil, za koga u zemlji tvrde da je pravi vođa ove generacije. Kejhil je tokom susreta protiv Nemačke dobio direktan crveni karton zbog koga je propustio okršaj sa „crnim zvezdama“.

Oporavljeni Hari Kjuel je zaigrao protiv Gane i „pocrveneo“, pa ga sutra neće biti među „kengurima“, baš kao ni povređenog Vinsa Grele i vremešnog defanzivca Krejga Mura koji će izostati zbog parnih kartona.

Povezana vest:  Milanu samo bod protiv Lacija

Umesto Mura među centralne defanzivce će iskusni Skot Čiperfild, koji je na prošlom Mundijau u Nemačkoj pre četiri godine bio standardan u prvom timu. U Južnoj Africi selektor Verbek ga najčešće koristi kao spoljnog igrača.

-Zbog loše gol-razlike ostaje nam samo da se nadamo da će Gana da dobije Nemačku i da uz povoljne vesti sa te utakmice pokušamo da trijumfujemo u meču sa Srbijom – navodi štoper Lukas Nil.

Utakmica Australija – Srbija igra se sutra od 20.30 časova na stadionu „Mbombela“ u Nelspruitu, a sudiće Urugvajac Horhe Larionda kome će u deljenju pravde pomagati sunarodnici Pablo Fandino i Mauricio Espinoza.

Verovatni sastavi:

Australija: Švarcer, Nil, Bokamp, Čiperfild, Vilkšir, Brešano, Čulina, Holman, Emerton, Valeri, Kejhil.

Srbija: Stojković, Ivanović, Vidić, Luković, Kolarov, Krasić, Stanković, Kuzmanović, Jovanović, Žigić, Lazović.