mphela_gol_juzna_afrika_golSP JUŽNA AFRIKA

Francuska i Južna Afrika ispali sa Svetskog prvenstva

 

Grupa A: Francuska i Južna Afrika ispale sa Mundijala

 

Fudbalska reprezentacija Južne Afrike pobedila je danas Francusku sa 2:1, u trećem kolu Grupe A, ali je, kao i poražena ekipa, završila takmičenje na Svetskom prvenstvu.

Golove za ekipu domaćina postigli su u 20. minutu Bongani Kumalo i u 37. minutu Katlego Mfela, dok je jedini gol za Francuze na Svetskom prvenstvu postigao u 70. minutu Floran Maluda.

Iz Grupe A u drugu fazu takmičenja na Svetskom prvenstvu plasirale su se reprezentacije Urugvaja i Meksika, koje su osvojile sedam, odnosno četiri boda.

Prvih 20 minuta meča, odigranog na stadionu u Blumfontejnu pred 39.415 gledalaca, pripalo je ekipi Francuske koja je imala više loptu u posedu, ali bez izrazitih šansi za postizanje gola.

Nakon kornera za Južnu Afriku u 20. minutu ogromnu grešku napravio je golman Francuske Igo Loris, koji je promašio loptu, na koju je ramenom naleteo Kumalo i doveo svoju ekipu u vođstvo.

Povezana vest:  POČELO POSTAVLJANJE PODLOGE U ARENU UOČI UEFA FUTSAL EURO, Crni parket umesto bazena

Samo pet minuta kasnije Francuska je ostala sa desetoricom igrača na terenu kada je Joan Gurkuf, možda i prestrogo, isključen zbog udaranja laktom protivničkog igrača u pokušaju da dođe do lopte.

U periodu igre do drugog gola Južne Afrike obe ekipe imale su šanse za postizanje pogotka, Francuzi u 21. minutu preko Andrea Pjera Žinjaka, koji je zamalo promašio gol, dok je ekipa domaćina mogla da udvostruči prednost preko Mfele koji je iz daljine šutirao pored stative.

Drugi gol za Južnu Afriku postigao je Mfela u 37. minutu, nakon gužve u šesnaestercu Francuske i velike greške defanzivca Abua Dijabia, koji mu je praktično dodao loptu u petercu i pomogao mu da savlada golmana Lorisa. Odmah nakon toga Južna Afrika je postigla i treći gol ali je on poništen zbog ofsajda.

Najbliži golu za Francusku u prvom poluvremenu bio je Vilijam Galas u 40. minutu kada je, nakon slobodnog udarca, jako šutirao ali ju je golman domaćih krajnjim naporom izbacio u korner.

Povezana vest:  Crvena zvezda pobedila Partizan u 145. Derbiju

U drugom poluvremenu Južna Afrika imala je kontrolu nad loptom u prvih 20-ak minuta i nekoliko veoma dobrih prilika za gol. U 51. minutu Sifile Šabalala je asistirao Mfelu koji je ušao u šesnaesterac i pogodio stativu, dok je u 62. minutu isti igrač izašao sam ispred golmana ali je oklevao da šutira i izgubio loptu.

Jedini gol za Francusku na meču ali i na Svetskom prvenstvu postigao je u 70. minutu Floran Malude, koji je na teren ušao na početku drugog poluvremena umesto Žinjaka. On je iskoristio dobar prodor po desnoj strani Franka Riberija, koji je prevario golmana, i sproveo loptu u praznu mrežu.

Do kraja meča obe ekipe imale su nekoliko polušansi a veoma blizu pogotka bio je Šabalala u 92. minutu.

Žuti karton u ekipi Francuske dobio je Abu Dijabi u 71. minutu, dok u ekipi Južne Afrike nije bilo opomenutih.

U prvom kolu Francuska je odigrala bez golova sa Urugvajem, dok je u drugom izgubila od Meksika sa 2:0. Južna Afrika je odigrala 1:1 sa Meksikom, ali je u drugom kolu izgubila od Urugvaja sa 3:0.

Povezana vest:  Alba: Nisam želeo da odustanem od OI

FRANCUSKA: Loris, Sanja, Galas, Skilaći, Kliši, Riberi, Dijabi, Joan Gurkuf, Dijara (Govu 82′), Sise (Anri 55′), Žinjak (Maluda 46′)

JUŽNA AFRIKA: Džozefs, Masilela, Mokoena, Ngkongka (Gaksa 55′), Sibaja, Šabalala, Mfela, Pijenar, Parker (Nomvate 68′), Kumalo, Kuboni (Mobise 78′)

Tabela u Grupi A izgleda ovako:

GRUPA A

11. jun 16:00   Južna Afrika – Meksiko            1:1       (0:0)

11. jun 20:30   Urugvaj – Francuska                0:0       (0:0)

16. jun 20:30   Južna Afrika – Urugvaj             0:3       (0:1)

17. jun 20:30   Francuska – Meksiko               0:2       (0:0)

22. jun 16:00   Francuska – Južna Afrika         1:2       (0:2)

22. jun 16:00   Meksiko – Urugvaj                   0:1       (0:1)

URUGVAJ        3          2          1          0          4:0       7

MEKSIKO         3          1          1          1          3:2       4

JAR                  3          1          1          1          3:5       4

FRANCUSKA     3          0          1          2          1:4       1