morten-olsen_selektor_danskaSP JAR, DANSKA – JAPAN

Danci i Japanci pred utakmicom odluke

 

Fudbalske reprezentacije Danske i Japana u sutrašnjem međusobnom okršaju, u trećem kolu E grupe, odlučivaće o plasmanu u osminu finala šampionata sveta u Juznoj Africi, a nerešen rezultat u Rustenburgu odgovara Azijatima zbog bolje gol-razlike.

Danci su u prvom kolu zahvaljujući spletu nesrećnih okolnosti izgubili od lidera na tabeli E grupe, selekcije Holandije, dok su u drugom kolu pokazali jaku volju, uspeli da preokrenu rezultat protiv Kameruna i pobede sa 2:1.

Japan je u prirpemnim mečevima prikazao veoma blede partije, što je uticalo da izabranike Takešija Okade proglase sa autsajdere u izuzetno zanimljivoj grupi.

„Samuraji“ su, međitm, u prvom kolu iznenadili Kamerun, dok su u drugoj rundi uspeli da pariraju mnogo kvalitentijim Holanđanima koji su ih minimalno pobedili.

Povezana vest:  Odložen početak grčkog prvenstva zbog straha od nasilja

Selektor Danske Morten Olsen uoči meča sa Japancima najviše se uzda u tradiciju prema kojoj „dinamitaši“ nikada nisu učešće na Mundijalu završili u prvoj fazi.

-U igri Japana jasno se uočava disciplina i dobra organizacija. Izuzetno su neugodan protivnik za svaku ekipu, pošto se fanatično bore u dresu sa državnim grbom – ocenio je Olsen koji se na selektorskoj klupi Danaca nalazi već deset godina.

On je sutrašnju utakmicu nazvao „danskim prvim finalom“ dodavši da njegovi puleni „znaju šta im potebno i kako da stignu do cilja“.

Povezana vest:  Nova pobeda Barselone u Primeri

-U ovom trenutku najpotrebnije nam je samopouzdanje i vera u sebe – poručio je iskusni stručnjak.

Japanski selektor Okada je pre Mundijala, čak i u trenucima kada su njegovi izabranici gubili prijateljske mečeve u seriji, isticao da je cilj ekipe koju sa klupe predvodi polufinale.

Nakon prva dva kola Japanci su mimo očekivanja i dalje u igri i imaju realne šanse za prolazak među 16 najboljih ekipa na svetu.

-Borićemo se na najvišem nivou i protiv Danaca i videćemo za šta je to dovoljno. Očekujem veoma neizvesnu borbu i nadam se uspešnom raspletu – bio je kratak Okada.

Povezana vest:  Đukić: Nismo imali rešenje, moramo da poboljšamo realizaciju

Japanu je takmičenje u Južnoj Africi četvrto učešće na šampionatima sveta, a jedini put su „samuraji“ uspeli da prebrode prvu fazu 2002. godine kada su zajedno sa Južnokrejcima organizovali Svetsko prvenstvo.

Utakmica Danska – Japan igra se sutra do 20.30 časova na stadionu „Rojal Bafokeng“ u Rustenburgu, a sudiće Džerom Dejmon (Južna Afrika) sa pomoćnicima Selestinom Ntangungirom (Ruanda) i Enokom Mofeom (Južna Afrika).

Verovatrni sastavi:

Danska: Sorensen, Ager, Krodrup, Jakobsen, Simon Poulsen, Kristijan Poulsen, Jorgensen, Gronkjer, Romedal, Tomason, Bendnter.

Japan: Kavašima, Abe, Nakazava, Tulio, Komano, Nagamoto, Okubo, Endo, Hasebe, Matsui, Honda.