italija_tim_u_razgovoruSP JUŽNA AFRIKA

Slovačka izbacila Italiju sa SP

 

Fudbalska reprezentacija Slovačke pobedila je danas u Johanesburgu Italiju sa 3:2, u utakmici trećeg kola Grupe F i plasirala se u osminu finala Svetskog prvenstva.

Slovačka je tako, pored Paragvaja izborila plasman u osminu finala. Paragvaj je danas protiv Novog Zelanda u Polokvaneu odigrao bez golova.

Paragvaj je prvi na tabeli Grupe F sa pet bodova, Slovačka ima četiri, Novi Zeland tri, dok je aktuelni svetski šampion Italija poslednja sa dva osvojena boda.

Dvostruki strelac u današnjoj pobedi Slovačke bio je Robert Vitek, u 25. i 73. minutu, dok je pobedu potvrdio „rezervista“ Kamil Kopunek u 89. minutu. Golove za Italiju postigli su Antonio Di Natale u 81. i Fabio Kvaljarela u drugom minutu sudijske nadoknade.

Paragvaj i Slovačka će u osmini finala igrati protiv prve dve ekipe iz Grupe E, u kojoj se takmiče Holandija, Danska, Japan i Kamerun. Utakmice u toj grupi igraju se večeras od 20.30.

Italija je prva zapretila, u prvom minutu šut sa 35 metara je probao Antonio Di Natale, ali je lopta otišla preko gola. Posle toga Slovačka je preuzela inicijativu na sredini terena i stvarala šanse.

Povezana vest:  Ubijen fudbalski navijač u Argentini

U šestom minutu Slovaci su ozbiljno zapretili preko Mareka Hamšika, ali je iz voleja zamalo bio neprecizan. Posle prve sledeće ozbiljnije šanse Slovačka je povela. Danijele De Rosi je pogrešno dodao do Juraja Kucke, a ovaj je na ivici kaznenog prostora prosledio loptu do Viteka, koji je u 25. minutu zatresao mrežu.

Slovačka je u 35. minutu mogla da duplira prednost, ali je šut Zdenka Štrbe sa oko 30 metara golman Italije Federiko Marketi uspeo da odbrani. Italija je loše igrala u prvom delu i nije uspela da napravi ozbiljniju šansu.

U 41. minutu Martin Škrtel je igrao glavom ispred svog gola, kada je mogao da pogodi mrežu, ali je lopta, ipak, otišla preko prečke.

U drugom minutu sudijske nadoknade vremena Kucka je sa 20-ak metara pokušao da iznenadi Marketija, ali je lopta zamalo otišla pored stative.

Povezana vest:  Petrić: Počinje teška serija, tražim samo maksimum

Italija je krenula angažovanije u drugom pluvremenu i već na početku stvorila dve šanse. Prvo je Vinćenco Jakinta, posle dodavanja Simonea Pepea šutirao preko gola, a Di Natale je u 55. minutu sa osam metara promašio gol.

Italija je do izjednačenja mogla u 67. minutu, Pepe je centrirao do Jakinte, ovaj je primio loptu na grudi i šutnuo iz voleja, ali je Martin Škrtel sa gol linije izbacio loptu u polje.

Slovačka je posle šest minuta postigla drugi gol. Ponovo Kijelini nije dobro reagovao u odbrani, do lopte je došao Hamšik i proigrao Viteka, kome nije bilo teško da ubaci loptu u mrežu.

Italija je posle toga pojačala napade, ali je gol postigla tek u 81. minutu. Jakinta i Kvaljarela su odigrali dupli pas, Kvaljarela je šutirao, ali je golman Slovačke odbranio njegov šut. Na loptu je natrčao Di Natale i lako postigao gol.

Kvaljarela je u 85. minutu postigao izjednačujući gol, ali je sudija Hauard Veb poništio pogodak zbog navodnog ofsajda.

Povezana vest:  Nejmar odlučio da pređe u Evropu

Četiri minuta kasnije Slovaci su postigli odlučujući gol. Jedan igrač Slovačke je rukom iz auta ubacio loptu u srce šesnaesterca, do nje je došao Kopunek, koji je dva minuta ranije ušao u igru, i savladao nemoćnog Marketija.

Konačan rezultat postavio je Kvaljarela, odličnim udarcem sa oko 25 metara. Italija je do kraja imala nekoliko šansi, ali nije uspela da postigne treći gol, i tako neće odbraniti titulu svetskog šampiona.

Stadion: Elis Park. Gledalaca: 53.412.

Sudije: Hauard Veb, Daren Kan, Majkl Majkl Malarki (Engleska).

Žuti kartoni: Štaba, Vitek, Pekarik, Muha (Slovačka), Kanavaro, Kijelini, Kvaljarela, Pepe (Italija)

Italija: Marketi, Zambrota, Kanavaro, Kijelini, Krišito (Mađo od 46′), De Rosi, Montolivo (Pirlo od 56′), Gatuzo (Kvaljarela od 46′), Pepe, Jakinta, Di Natale.

Slovačka: Muha, Pekarik, Škrtel, Zabavnik, Durica, Štoh, Kucka, Štrba (Kopunek od 87′), Hamšik, Vitek (Petras od 90′), Jendrišek (Šestak od 90′).