FSS_logoFudbaleri Srbiji stigli u Beograd

 

Članovi fudbalske reprezentacije Srbije vratili su se danas u Beograd razočarani zbog eliminacije sa Svetskog prvenstva u Južnoj Africi, ali uz obećanje da će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo popraviti utisak.

Fudbalere su na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekali mnogobrojni novinari i dvadesetak mlađih navijača koji su mahali srpskim zastavama i razvili transparent na kojem je pisalo „Vi ste za nas pobednici“.

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je takmičenje na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi posle prve faze, sa dva poraza i jednom pobedom, zauzevši četvrto mesto u Grupi D.

-Prvenstvo je za nas završeno i treba izvući prave pouke i ostati normalan. Možda je rano ocenjivati naše učešće na Mundijalu. Odigrali smo tri teške utakmice, bilo je dosta iznenađenja, svaka ekipa je mogla da pobedi – rekao je reprezentativac Branislav Ivanović novinarima u Beogradu.

-Kriterijum je bio rigorozan, dosta isključenja. Ali, da smo ostvarili dobar rezultat protiv Australije to bi bilo brzo zaboravljeno. Ne treba da tražimo razloge u sudijskim odlukama – dodao je on.

Srbija je mogla do plasmana u osminu finala da je osvojila bod protiv Australije u poslednjem kolu Grupe D. Ivanović je ocenio da su „orlovi“ dobro odigrali prvo poluvreme i da bi Srbija u budućnosti tako trebalo da igra, bez obzira što je u tom meču poražena.

Povodom fotografija koje su objavljene na kojima se vidi kako pojedini fudbaleri Srbije puše i piju pivo veče uoči utakmice protiv Nemačke, Ivanović je rekao da „ništa ne može pokvariti dobru atmosferu u ekipi“ i da se treba što pre okrenuti kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Povezana vest:  Manćini: Tevez se nije poneo kao veliki igrač

-Reprezentacija godinama ima dobru atmosferu, svi smo normalni momci, pošteni jedni prema drugima i to neće uticati na ekipu. Dobra stvar u fudbalu je to što se loši rezultati brzo zaborave. Čekaju nas kvalifikacije za EP, treba da se gleda u budućnost. Ova ekipa je temelj naše reprezentacije, nikada nećemo odustati – rekao je on.

Kapiten reprezentacije Dejan Stanković rekao je da je tužan zbog eliminacije, ali da ima vremena za dublju analizu rezultata u Južnoj Africi.

-Teško je… Imali smo kvalitet za prođemo dalje. Da smo postigli dva, tri gola u prvom poluvremenu protiv Australije bilo bi drugačije. Imali bismo otvoren put da napravimo istoriju. Izgubili smo utakmicu koju je trebalo da dobijemo. Tuga ogromna… Ali, idemo dalje – rekao je on.

Selektor Srbije Radomir Antić kratko se obratio novinarima, uz obrazloženje da će im biti na raspolaganju na konferenciji za novinare u ponedeljak. On smatra da su „orlovi“ zaslužili bolji rezultat na Svetskom prvenstvu.

-Opsovao sam sudiju na španskom jer nije bio na nivou utakmice. Voleo bih da smo prošli dalje, imali smo želju. Fudbal prema nama nije bio pravedan, zaslužili smo mnogo više. Uradili smo sve što je do nas, nismo imali sreće. Nismo išli da izgubimo, pokazali smo da Srbin nije inferioran u odnosu na protivnike – rekao je Antić.

Reprezentativac Miloš Krasić smatra da je Srbija prikazala dobru igru, ali da je kažnjena zbog neiskorišćenih prilika.

Povezana vest:  Junajted i Liverpul nerešeno, Ibrahimović izbio na vrh

-Moramo da nastavimo dalje. Žao nam je naroda, vas novinara, ali i nas. Nije nas sreća poslužila u poslednjoj utakmici, pokazali smo dobar fudbal, ali posle onoliko neiskorišćenih prilika stigla je kazna – rekao je on i dodao da još ne zna gde će nastaviti karijeru.

Napadač Danko Lazović više je pričao o atmosferi u ekipi, ali je i rekao da žali što je Srbija izgubila od lošijeg protivnika.

-Ispali smo posle poraza od lošijeg protivnika i zbog toga žalim. Raduje me što se reprezentacija zajedno vratila kući, putovali smo 26 sati. To govori kakva je atmosfera u ekipi. Ništa nije izgubljeno, pre kvalifikacija za SP niko nije verovao da ćemo na Mundijal, ali smo mi otišli u Južnu Afriku. Nismo napravili ništa, ali ova generacija može mnogo – rekao je Lazović i ponovo poručio da ne želi nikome da se pravda „što puši u 27. godini“.

Fudbaler Aleksandar Luković rekao je da je reprezentacija uradila sve što je mogla, ali i da deo krivice za eliminaciju preuzima na sebe. Luković je dobio crveni karton na prvoj utakmici na šampionatu protiv Gane. „Orlovi“ su taj meč izgubili sa 0:1.

-Uradili smo sve što je trebalo. Pobedili smo Nemačku, najkvalitetniji tim u našoj grupi, ali smo izgubili od dve selekcije koje su od nas slabije. Možda nam je falilo sportske sreće, odigrali smo loše protiv Australije, ali nam je falio gol za osminu finala – rekao je on.

-Posle svega što se dešavalo ostaje razočaranje, preuzimam odgovornost za to jer mislim da smo mogli više. Imali smo dobru atmosferu, bez jednog incidenta, ali falila nam je bolja igra u odlučujućim trenucima protiv Australije. To deli pobednika i poraženog – dodao je on.

Povezana vest:  Nova optužnica u Maleziji zbog korupcije

Luković je rekao da ne treba tražiti krivce, ni „skidati glave“, već da se treba što pre okrenuti kvalifikacijama za EP.

-Treba verovati u ovu reprezentaciju, a ne skidati glave. Prvi prihvatam odgovornost, a verujem da će to reći i ostali igrači. Kvalifikacije brzo počinju, verujem da imamo kvalitet da se plasiramo na EP – rekao je Luković.

Pre fudbalera, u Beograd je doputovala ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, koja je bila uz reprezentaciju na Svetskom prvenstvu. Ona je rekla da joj je žao što se Srbija nije plasirala u osminu finala, ali i da je posebno obradovala pobeda protiv Nemačke (0:1).

-Iz Južne Afrike dolazim sa nekoliko snažnih utisaka, atmosfera u kampu je bila fantastična, videli ste šta se dešavalo u francuskom timu. Oduševili su me navijači, koji su doputovali u Južnu Afriku, ali mi je žao što se nismo plasirali u osminu finala, jer mislim da smo zaslužili. U poslednjoj utakmici nismo imali sportske sreće, ali mi je drago što smo pobedili Nemačku. Idemo dalje, u sledeće pobede – rekla je ona.

Samardžić Markovićeva je rekla da je Fudbalski savez Srbije reagovao kod Fife povodom biltena u kome je Srbija predstavljena bez Kosova, ali da „ne zna šta se u međuvremenu dogodilo“.