fifa

FIFA: Nema promena u raspodeli mesta za SP po kontinentima

 

Slabi nastupi evropskih i afričkih reprezentacija na Svetskom prvenstvu otvorili su pitanje moguće promene broja mesta koja kontinenti imaju na svetskim smotrama.

Ali, medijske spekulacije u subotu je zaustavio glavni sekretar Međunarodne fudbalske federacije Žerome Valke. Potvrdio je kako nikakvih promena neće biti.

-Uopšte nema rasprave o promeni broja mesta za kontinente. Svi koji to pričaju nisu u pravu. Takođe, neće se menjati ni ukupan broj ekipa na turniru, ostajemo na broju od 32 reprezentacije – potvrdio je Valke.

Povezana vest:  Predsednik nemačkog DFB Nirsbah u trci za člana FIFA

Prema sadašnjoj, a očigledno i budućoj podeli, za Evropu je na svetskim prvenstvima rezervirano 13 mesta, Afrika ih ima pet (izuzetno šest ove godine zbog domaćinstva Južne Afrike), Azija i Južna Amerika po 4.5, CONCACAF (Severna i Srednja Amerika te Karibi) 3.5 i Okeanija 0.5. Predstavnici Azije i Okeanije, Južne Amerike i CONCACAF-a međusobno se sudaraju u dodatnim kvalifikacijama.

Povezana vest:  Krstajić: Niti sam prepoznao Tompsona, niti me takvi kao on zanimaju

Od 13 ekipa koliko ih je, dakle, Evropa imala u JAR-u samo ih je šest prošlo u drugi krug, a od šest afričkih reprezentacija, osminu finala je uhvatila samo Gana.

-Sadašnje nam stanje pokazuje da Evropa nije jaka kao u prošlosti. Postoje brojna moguća objašnjenja za to: neke reprezentacije nisu dovoljno promenile ekipu u odnosu na 2006., a moguće je i da evropski igrači igraju previše utakmica. Iako je istina i da većina igrača iz Brazila i Argentine također igra u Evropi, zapravo iz svih reprezentacija na SP-u – istakao je Valke, dodavši kako je FIFA otvorena za raspravu o tome kako povećati pauzu između kraja klupske sezone i početka budućih svetskih prvenstava.

Povezana vest:  Mihajlović: Do juna neću dolaziti na konferencije za medije

-To je nešto o čemu ćemo sigurno razgovarati na sastanku svih reprezentacija i selektora nakon SP-a, kao i na sednicama nadležnih FIFA-inih komisija.