sebastijan_vetel_monte_karlo_portret_2010

SEBASTIJAN FETEL STARTOVAĆE DANAS SA POL POZICIJE PRVI PUT JOŠ OD VELIKE NAGRADE KINE

Povratak Her Seba

 

U kratkim crtama kvalifikacije su prošle po sistemu 10. mesta pet timova. Međutim, ako su Red Bul, Meklaren, Ferari i Reno očekivani, uskakanje Vilijamsa umesto Mercedesa GP sigurno je iznenađenje.

Velika nagrada Evrope na ulicama u Valensiji možda bi mogla da označi povratak Sebastijana Fetela iz Red Bula, jer je prvi put još od VN Kine u Šangaju sredinom aprila osvojio pol poziciju.

Nemac je u poslednjim trenutcima kvalifikacija odvezao najbrži krug (1:38,587 minuta), pomerivši na drugo mesto, do tada vodećeg, klupskog kolegu Marka Vebera. Ovakav raspored na startu mogao bi da bude osetna prednost za austrijsku ekipu, pod uslovom da odbrane stečene pozicije, jer se u Valensiji zapravo vozi ulična trka. U takvim uslovima nema previše mesta za preticanje, pa će dosta zavisiti od starta.

– Poslednjih nekoliko trka nismo imali dobru vožnju tokom kvalifikacija, a ove su bile veoma uzbudljive. Ove staze, Kanada i Valensija, uglavnom nisu najbolje za naš bolid, pa je dobro što imamo pol poziciju. Mnogi su govorili posle naše poslednje trke da će ovo biti teška staza za nas, ali smo dokazali da nisu u pravu. Biće velika borba, ali mislim da možemo da pobedimo i osvojimo dosta bodova – optimista je Fetel.

Ferari je najzad bio veoma dobar u kvalifikacijama, jer će Fernando Alonso i Felipe Masa krenuti sa četvrte i pete pozicije. Sudeći po performansama Skuderije prikazanim u kvalifikacijama na ulicama Valensije, poboljšanja uvedena u bolid koja navodno daju sedam desetinki bolje vreme po krugu, imala su dobar efekat i nisu bili samo prazna priča. Ipak treba sačekati završetak trke za konačnu ocenu.

Povezana vest:  Druga operacija Kubice trajala devet sati, u ponedeljak treći zahtev

Meklaren je juče ostvario solidan rezultat. Luis Hemilton predstavljaće na startu najveću pretnju dvojcu Red Bula, ali će isto tako morati da pazi na leđa, jer se nalazi u sendviču između austrijske i italijanske ekipe. Ostrvljanin će biti u situaciji da na startu lovi, ali i bude ulovljen ukoliko ne bude oprezan. Ujedno Hemilton je zajedno sa Fetelom i Veberom jedini od vozača u kvalifikacijama vozio ispod 1:38,0 minuta.

– Veoma sam srećan trećim mestom na startu jer ću biti na čistoj strani staze što mi omogućava da napadnem Marka. Uzdam se da će momci u boksu uraditi najbolji mogući posao i onda ćemo imati odličnu trku – zna Hemilton gde sse dobija trka u Valensiji.

Međutim, malu senku na rezultate ekipe iz Vokinga bacio je aktuelni šampion DŽenson Baton pošto će krenuti iz četvrtog reda usled male greške tokom kvalifikacija koja bi mogla skupo da ga košta. Ako Britanac na startu ne uspe da napravi neki pomak za koju poziciju više, ostaće mu da se uzda samo u odlaske u boks kako bi napredovao.

– Sve je bilo odlično do poslednje krivine, kada sam napravio grešku. Razočaran sam sedmom pozicijom, jer ovo nije trka na kojoj možete preticati. Nadam se da ću imati dobar start, u suprotnom uzdam se u odlaske u boks – nije zadovoljan Baton.

Solidno su u kvalifikacijama vozili i članovi Renoa, Robert Kubica i Vitalij Petrov. Poljak će krenuti sa šestog mesta, dok će Rus startovati kao 10, pa im se pruža dobra prilika da povećaju bodovni konto, kako sopstveni tako i ekipe.

Povezana vest:  Batonu druga pobeda sezone: Britanac trijumfovao u dramatičnoj trci u Šangaju

Kvalifikacije su donele i dva iznenađenja, od kojih jedno neprijatno. Vilijams je sve iznenadio odličnom brzinom i vožnjom Nika Hulkenberga i Rubensa Barikela.

Hulkenberg, prošlogodišnji osvajač titule u GP2 šampionatu krenuće sa osmog mesta iz istog reda kao i DŽenson Baton, dok će Brazilac biti odmah iza njih na devetoj poziciji.

Za neprijatno iznenađenje pobrinuo se Mercedes GP, tačnije njihovi vozači. Niko Rozberg startovaće sa 12. a Mihael Šumaher sa 15. pozicije što je njegov najlošiji start od kako se vratio u Formulu 1. Lošije od ovoga teško može. Oba vozača imala su velike probleme tokom kvalifikacija, pre svega zbog nedostatka brzine u odnosu na konkurente, pa će nemačkoj ekipi biti veoma teško da osvoji bodove.

Nije, međutim, jasno šta se dogodilo Rozbergu jer je mlađi od dva Nemca bio najbrži na prvom nezvaničnom treningu, dok je i na drugom ostvario solidno četvrto vreme. Ipak, u kvalifikacijama je bila druga priča.

S druge strane, posle salvi kritika koje su se sručile na njega posle loše trke u Kanadi, Mihael Šumaher samo je dao dodatni materijal svojim oponentima. Nemac će danas prvi put voziti trku u Valensiji koja se u kalendaru nalazi od 2008. a nije uspeo da dođe do dobre pozicije na startu. Posle kvalifikacija otkrio je u čemu je bio problem.

– Dva faktora su presudila. Prvi fator su gume koje nisu funkcionisale, kao i u Kanadi, a drugi su problemi sa kočnicama. Naravno da postoji razočarenje, svi smo dugo u poslu i znamo da ima mnogo uspona i padova. Biće izuzetno teško. – svestan je nezavidne sutacije Šumaher.

Jedna od najmlađih trka u šampionatu teško da će doneti preticanja, ali drugih uzbuđenja sigurno neće nedostajati. Iako se vozi ulicama Valensije, većih sličnosti ipak nema sa Monakom, pa ne treba očekivati jednoličnu trku kao u Kneževini. Od starta će zavisiti mnogo, a ko će se na njemu najbolje snaći znaće se već u 14 časova.

Povezana vest:  Rikardo: Mnogo više emocija nego prethodnih dana

 

ŠAMPIONAT VOZAČA

1. Luis Hemilton (V. Britanija, Meklaren)      109

2. DŽenson Baton (V. Britanija, Meklaren)   106

3. Mark Veber (Australija, Red Bul)  103

4. Fernando Alonso (Španija, Ferari)  94

5. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul)         90

6. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes GP)   74

7. Robert Kubica (Poljska, Reno)       73

8. Felipe Masa (Brazil, Ferari) 67

9. Mihael Šumaher (Nemačka, Mercedes GP)            34

10. Adrijan Zutil (Nemačka, Fors Indija)       23

11. Vitantonio LJuci (Italija, Fors Indija)       12

12. Rubens Barikelo (Brazil, Vilijams)           7

13. Vitalij Petrov (Rusija, Reno)         6

14. Sebastijan Buemi (Švajcarska, Toro Roso)           5

15. Haime Alguersuari (Španija, Toro Roso)  3

16. Kamui Kobajaši (Japan, Zauber)   1

17. Niko Hulkenberg (Nemačka, Vilijams)     1

 

ŠAMPIONAT EKIPA

1. Meklaren     215

2. Red Bul       193

3. Ferari           161

4. Mercedes GP          108

5. Reno            79

6. Fors Indija   35

7. Toro Roso   8

8. Vilijams       8

9. Zauber         1

 

REZULTATI KVALIFIKACIJA ZA VN EVROPE

1. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul) 1:37,587 minuta, 2. Mark Veber (Australija, Red Bul) 1:37,662, 3. Luis Hemilton (V. Britanija, Meklaren) 1:37,969, 4. Fernando Alonso (Španija, Ferari) 1:38, 075, 5. Felipe Masa (Brazil, Ferari) 1:38,127, 6. Robert Kubica (Poljska, Reno) 1:38,137, 7. DŽenson Baton (V. Britanija, Meklaren) 1:38,210, 8. Niko Hulkenberg (Nemačka, Vilijams) 1:38,428, 9. Rubens Barikelo (Brazil, Vilijmas) 1:38,428, 10. Vitalij Petrov (Rusija, Reno) 1:38,523…