fifaDomaćinstvo SP-a 2022.

Australijanci pod sumnjom da su pokušali da podmite članove FIFA

 

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) istražiće da li je Organizacioni odbor australijske kandidature za SP 2022. pokušao da podmiti predstavnike FIFA-e koji će odlučivati o domaćinu.

Sydney Morning Herald je u sredu doneo informaciju kako su Australijanci nudili članovima FIFA –og Izvršnog odbora bisernu dugmad za manžetu, a njihovim suprugama skupe ogrlice.

Povezana vest:  Inter dao Mansinija Milanu

Nudili su, također, i da će platiti U20 reprezentaciji Trinidada i Tobaga put na Kipar. Time su se navodno hteli dodvoritii vrlo uticajnom podpredsedniku FIFA-e Jaku Varneru koji dolazi iz spomenute karipske države.

– Ponašali smo se u skladu s pravilima FIFA-e – kratko je poručio šef Organizacionog odbora australijske kandidature Ben Bakli.

Ali, time, očigledno, nije uverio i FIFA-u čija će Etička komisija istražiti slučaj.

Povezana vest:  Kravčenko: Za Zvezdu vidim svetlo na kraju tunela

Kandidati, prema sadašnjim pravilima, mogu deliti samo poklone simbolične vrednosti i njima ne smeju pokušati da utiču na ishod glasanja.

Australija se za domaćinstvo Svetskog prvenstva 2022. Nadmeće sa SAD-om, Japanom, Katarom i Južnom Korejom, a odluka o organizatoru će biti objavljena 2. decembra ove godine.

Isti će dan biti odlučen i domaćin SP-a 2018., a dobitnik će verovatno biti jedna od evropskih država. U konkurenciji su Engleska, Rusija, te zajednički Španija i Portugal i Holandija i Belgija, a kandidaturu zasad nije povukao ni SAD.

Povezana vest:  FSS potvrdio: Kamerun gostuje 5. juna u Beogradu