Predsednik Medjunarodne fudbalske federacije (FIFA) Djani Infantino najavio je danas mogućnost da se Svetsko prvenstvo za klubove proširi na 32 kluba i da se igra u junu. Novi sistem takmičenja koje klubovi ne vole, mogao bi da počne da se primenjuje od 2019. godine. Utakmice bi se igrale poslednje tri nedelje juna, a cilj promene sistema je privlačenje emitera i sponzora.

Povezana vest:  Selektor olimpijskog tima Južne Koreje uči od Hidinka

Infantino je izneo predlog posle nagadjanja da Kina želi da bude domaćin više medjunarodnih fudbalskih utakmica, kao deo širokog plana po kom se velika sredstva ulažu u sport.

Kineska kompanija Alibaba potpisala je prošle godine ugovor po kom će biti generalni sponzor Svetskog prvenstva za klubove od 2022. godine.

Infantino nije pristalica postojećeg formata, u kom se u decembru takmiči sedam klubova. Prošlogodišnji turnir u Japanu je zaradio malo više od 20 miliona dolara od marketinških prihoda. Turnir u Maroku godinu dana ranije profitirao je duplo više.

Povezana vest:  Barselona prihodovala više od milijardu dolara u prošloj sezoni

Plan proširenja je praćen Infantinovom idejom da Svetsko prvenstvo 2026. godine igra 48 reprezentacija, o čemu će se raspravljati na sastancima čelnika FIFA u Cirihu 9. i 10. januara.