joakim_lev_slavljeSP JAR, NEMAČKA – ŠPANIJA

Repriza finala Evropskog prvenstva 2008.

 

U drugoj polufinalnoj utakmici fudbalskog šampionata sveta u Južnoj Africi sutra se u Durbanu sastaju reprezentacije Španije i Nemačke, finalisti Evropskog prvenstva održanog pre dve godine u Austriji i Švajcarskoj.

U finalnom okršaju 2008. na bečkom „Prateru“ Španija je bila bolja i golom, na Mundijalu do sada skoro nezapaženog Fernanda Toresa, osvojila pehar namenjen kontinentalnom šampionu.

Nemačka reprezentacija igra sve ubedljivije kako turnir odmiče, a izabranici Joakima Leva za sada nisu pokazali ni najmanje naznake straha, uprkos činjenici da su imali „pakleni“ put do borbe za medalje.

„Panceri“ su u verovatno najboljem meču dosadasnjeg dela Mundijala eliminisali Engleze ubedljivom pobedom od 4:1, da bi u četvrtfinalu prosto „oduvali“ sa terena Argentinu čiji se selekrtor Dijego Armando Maradona nakon debakla (4:0) požalio novinarima da se „osećao kao Muhamed Ali“.

Povezana vest:  Suarez: Igraću na Mundijalu

Selektor Lev ocenio je da je reprezentacija Španije „mnogo opasniji protivnik od Argentine“ i dodao da se igra „crvene furije“ bazira „na timskom radu koji je najbolji na svetu.“

-Španci imaju sjajne igrače i veliki broj kreativaca u ekipi, ali moramo da shvatimo da njihov tim nije samo spoj individualnih kvaliteta – napomenuo je Lev.

On je podsetio da je španski fudbal, ukupno gledano, najuspešniji u protekle dve-tri godine i da je nevolja svih protivnika evropskog prvaka što „oni u ekipi nemaju samo jednog Lionela Mesija već više takvih asova na terenu“.

-Španci imaju puno igrača koji jednim potezom mogu da reše svaki meč – pun je hvale za predstojećeg protivnika bio Lev, koji sutra neće moći da računa na suspendovanog vezistu Tomasa Milera.

Povezana vest:  Irci dali podršku Trapatoniju

Kao zamenu za veoma dobrog mladog igrača minhenskog Bajerna Lev bi u startnu postavu mogao da vrati oporavljenog Kakaua, koji je dao gol protiv Australije u prvom kolu grupne faze takmičenja.

Nemački selektor je rekao da razmišlja i o drugim opcijama, poput Tonija Krosa ili Pjotra Trohovskog.

Španci igraju mnogo taktičnije nego na Evropskom prvenstvu pre dve godine. Njihov selektor Visente del Boske veoma umešno koristi veštinu igrača sredine terena koja njegovoj ekipi obezbeđuje veliki posed lopte i dominaciju, ali puno golova u mreži protivnika nema.

Rezervni golman Španije Pepe Rejna izjavio je da su njegovi saigrači i on svesni odgovornosti pred polufinalni okršaj.

-Znamo da smo u situaciji da ostvarimo san mnogih prethodnih generacija španskih fudbalera i mnogih dečaka koji tek počinju da treniraju – naglasio je Rejna i poručio da je „crvena furija“ spremna za finiš šampionata.

Povezana vest:  Gvardiola "troši" 200 miliona na Levandovskog, Busketsa...

Igrač sredine terena Francesk Fabregas povredio je rame na četvrtfinallnoj utakmici protiv Paragvaja, na kojoj je ušao sa klupe. Lekarski tim Španije je naveo da će sutra Fabregas igrati pod injekcijama.

Utakmica Nemačka – Španija igra se sutra od 20.30 časova na stadionu „Mozes Mabhida“ u Durbanu, a sudiće Viktor Kasai (Mađarska) uz pomoć sunarodnika Gabora Erosa i Tibora Varmoša.

Verovatni sastavi:

Nemačka: Nojer, Fridrih, Mertezaker, Boateng, Lam, Kedira, Švajnštajger, Ozil, Kros, Podolski, Klose.

Španija: Kasiljas, Serhio Ramos, Pike, Pujol, Kapdevila, Buskets, Ćavi, Ćabi Alonso, Inijesta, Vilja, Fernando Tores.