karlos_pujol_gol_vs_nemackaSP JAR

Španija posle pobede nad Nemačkom prvi put u finalu

Fudbalska reprezentacija Španije prvi put će igrati finale Svetskog prvenstva, pošto je večeras u Durbanu savladala Nemačku sa 1:0 u polufinalu Mundijala u Južnoj Africi.

Pobednički gol za aktuelnog šampiona Evrope postigao je Karles Pujol u 73. minutu utakmice.

Španija će u nedeljnom finalu u Johanesburgu igrati sa Holandijom, koja je juče eliminisala Urugvaj sa 3:2.

Nemačka i Urugvaj će se u subotu u Port Elizabetu boriti za treće mesto.

„Crvena furija“ je potpuno zasluženo došla do plasmana u finale, pošto je u novom duelu sa Nemačkom, koju je istim rezultatom savladala i u finalu Evropskog prvenstva pre dve godine, bila apsolutno dominantna.

Statistika to i dokazuje. Španija je 13 puta šutirala na gol protivnika, Nemačka pet puta. Posed lopte takođe je bio na strani Španije – 51 na prema 49 odsto i to samo zahvaljujući tome što je Nemačka preuzela terensku inicijativu u samom finišu kada je jurila zaostatak.

Taktika da se lopta prepusti protivniku, a šansa traži iz kontranapada ovaj put se nije isplatila Nemačkoj, koja je igrala 98. utakmicu na svetskim prvenstvima po čemu je apsolutni rekorder.

Prvu šansu imala je Španija u šestom minutu kada je Pedro dodao Davidu Vilji, ali je golman „pancera“ Manuel Nojer na vreme istrčao i nije protivničkom napadaču ostavio mesta za pravi šut.

Povezana vest:  Babović: Sami protiv svih u borbi za titulu

Osam minuta kasnije Pujol je posle centaršuta Inijeste sa desne strane pokušao glavom, ali je sa pet metara prebacio gol.

spanija_slavlje_vs_nemacka_1Nemci su prvi šut ka golu rivala uputili u 32. minutu, kada je Pjotr Trohovski, koji je na terenu zamenio suspendovanog Tomasa Milera, sa 30 metara odlično šutirao u donji desni ugao, ali je golman Španije Iker Kasiljas dobro reagovao.

Dobru šansu u sudijskoj nadoknadi imao je i Mesut Ozil koji je posle brze kontre izbio sam pred Kasiljasa, ali je sporo išao napred, pa ga je stigao Serhijo Ramos i u trku oborio. Sudija Viktor Kasai iz Mađarske kontakt nije okarakterisao kao dovoljan za penal.

Nastavak je doneo još veću inicijativu Španije.

Ćabi Alonso je na samom startu drugog poluvremena dva puta probao sa distance, a potom je to učinio i Vilja, koji je u dosadašnjem toku turnira postigao pet golova, koliko samo još Holanđanin Vesli Snajder.

Vrlo blizu gola Španci su bili u 58. minutu kada je Nojer zaustavio odličan šut Pedra sa ivice kaznenog prostora. Lopta se odbila do Ćabija Alonsa, koji je petom uposlio Inijestu čiji je pokušaj da prizemnim pasom progira Vilju bio za nijansu prebrz.

Ubrzo je Pedro još jednom šutirao ka protivničkom golu, ali je bio za malo neprecizan, dok je Nojer u 68. minutu odbranio šut Vilje.

Povezana vest:  Kloze demantovao da razmišlja o prelasku u ruski Rubin

Nemci su najbolju šansu na meču propustili u 69. minutu kada je Lukas Podolski probio po levoj strani, a rezervista Toni Kros šutirao iz voleja sa sedam metara, ali je Kasiljas bio na mestu.

Četiri minuta kasnije meč je odlučen. Ćavi je centrirao iz kornera sa leve strane, a Pujol u skoku nadvisio sve konkurente i glavom sa 10 metara zakucao loptu u mrežu Nemaca.

„Panceri“ su tada agresivnije krenuli ka golu Španije što je moglo da im se osveti u 82. minutu kada su Pedro i Fernando Tores, koji je zbog loše forme večeras prvi put meč počeo sa klupe, izbili sami pred golmana Nojera i štopera Arnea Fridriha.

Pedro je bio sebičan, pa je Fridrih iz drugog pokušaja uspeo da mu oduzme loptu.

karlos_pujol_slavlje_vs_nemackaŠpanci, ipak, nisu bili kažnjeni za propuštene šanse, pa su postali tek druga ekipa koje je do finala došla posle tri pobede od 1:0 u nokaut fazi takmičenja. Prethodno je to učinila Nemačka 2002. godine.

Sada je sigurno da će novi prvak sveta biti ekipa koja do sada nije imala tu čast, pošto je Holandija dva puta bila vicešampion, dok je najbolji rezultat Španije četvrto mesto iz 1950. godine.

Povezana vest:  Rosi menja Mihajlovića na klupi Fiorentine?!

Sigurno je i da će neka evropska ekipa prvi put osvojiti titulu prvaka na turniru koji se održava van Evrope.

Stadion: Moses Mabida, Durban;

Sudije: Kasai, Eroš, Vamoš (Mađarska).

Nemačka: Nojer, Lam, Mertezaker, Fridrih, Boateng (od 52′ Jansen), Švajnštajger, Kedira (od 81′ Gomes), Trohovski (od 62′ Kros), Ozil, Podolski, Kloze.

Španija: Kasiljas, Ramos, Pujol, Pike, Kapdevilja, Buskets, Ćabi Alonso (od 93′ Marćena), Ćavi, Inijesta, Pedro (od 86′ Silva), Vilja (od 81′ Tores).

Nastavak je doneo nešto otvoreniju utakmicu i opet su bolji bili Španci, koji su svoj pritisak kapitalizovali u 73. minuti. Tad je Pujol sjajno skočio i pogodio glavom sa 10 metara nakon što je iz kornera ubacio Ćavi, koji je proglašen igračem utakmice.

Pujolu je to bio treći pogodak za reprezentaciju, za koju je dosad odigrao 89 utakmica.

Španci su do kraja, prvenstveno Pedro, mogli postići još koji gol i time rešiti sve dileme pre poslednjeg zvižduga sudije, ali i ovako su napravili veliki rezultat, plasman u finale Svetskog prvenstva gde ih čeka Holandija koja na turniru ne zna ni za šta osim za pobede.

Zanimljivo je da su Španci prošli i osminu i četvrtinu finala, kao i ovo polufinale, pobedama po 1:0. Iz daljeg takmičenja prethodno su izbacili Portugaliju i Paragvaj.