fifaFIFA: Menjaćemo način suđenja!

 

Suđenje na Svetskome prvenstvu u Brazilu 2014. godine moglo bi se drastično razlikovati od aktuelnog, koje se primjenjuje u Južnoafričkoj Republici. To je potvrdio, u četvrtak, u Johanesburgu generalni sekretar Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Žerom Valke napokon time naznačivši da će FIFA krenuti u uvođenje tehnoloških pomagala koja će sudijama olakšati posao i omogućiti pravednije donošenje odluka.

-Priznajem da je nepriznati gol Franka Lamparda u meču Engleza i Nemaca naš dan učinio strahovito teškim. Govorimo o golu koji sudije nisu primetili i zato govorimo o novim tehnologijama – rekao je Valcke nastavivši:

Povezana vest:  Miljković: Moramo da iskoristimo šanse protiv Intera

-Danas su igrači, kao i ekipe kolektivno, strahovito jaki, moćni i brzi. Igra je danas sasvim drukčija od nekadašnje, a sudije su starije od bilo kojeg igrača na terenu. Dakle, igra je brza, a lopta leti još brže; moramo učiniti nešto da bismo pomogli sudijama i zato mogu najaviti da je ovo Svetsko prvenstvo svakako poslednje na kojem se sudi na ovakav način.

Povezana vest:  Predsednik Nigerije neće povući odluku o suspenziji

Da će FIFA na dnevni red svog Međunarodnog odbora (IFAB), koji odobrava promene pravila fudbalske igre, ponovno dovesti pitanje gol tehnologije, dakle kamere koja bi nadzirala gol-liniju, potvrdio je i predsednik FIFA Sep Blater.

-Jedina tema koju ćemo dovesti nazad na dnevni red je tehnologija na gol liniji. Fudbal je igra koja nikad ne prestaje i to moramo očuvati. Proširimo li stvar na razmatranje je li lopta prešla aut-liniju ili ne, ili je li se neki prekršaj dogodio u relativnoj ili izuzetnoj prilici za postizanje pogotka, ubićemo igru. Zar ćemo, kao u tenisu, davati svakoj ekipi pravo da jednom ili dvaput po utakmici zatraži arbitražu – čudi se i dalje tvrdoglavi 75-godišnji Švajcarac.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Vijera smatra da bi neka afrička ekipa mogla do titule

Prve rasprave o novim vidovima pomoći sudijama neće se voditi pre oktobra ove godine, kada se članovi IFAB-a sastaju sledeći put.