fifaFIFA: Menjaćemo način suđenja!

 

Suđenje na Svetskome prvenstvu u Brazilu 2014. godine moglo bi se drastično razlikovati od aktuelnog, koje se primjenjuje u Južnoafričkoj Republici. To je potvrdio, u četvrtak, u Johanesburgu generalni sekretar Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Žerom Valke napokon time naznačivši da će FIFA krenuti u uvođenje tehnoloških pomagala koja će sudijama olakšati posao i omogućiti pravednije donošenje odluka.

-Priznajem da je nepriznati gol Franka Lamparda u meču Engleza i Nemaca naš dan učinio strahovito teškim. Govorimo o golu koji sudije nisu primetili i zato govorimo o novim tehnologijama – rekao je Valcke nastavivši:

Povezana vest:  EURO 2012, Rezultati utakmica 1. kola i tabela Grupe A

-Danas su igrači, kao i ekipe kolektivno, strahovito jaki, moćni i brzi. Igra je danas sasvim drukčija od nekadašnje, a sudije su starije od bilo kojeg igrača na terenu. Dakle, igra je brza, a lopta leti još brže; moramo učiniti nešto da bismo pomogli sudijama i zato mogu najaviti da je ovo Svetsko prvenstvo svakako poslednje na kojem se sudi na ovakav način.

Povezana vest:  Vacke: Nikada nismo bili prijatelji sa Bajernom

Da će FIFA na dnevni red svog Međunarodnog odbora (IFAB), koji odobrava promene pravila fudbalske igre, ponovno dovesti pitanje gol tehnologije, dakle kamere koja bi nadzirala gol-liniju, potvrdio je i predsednik FIFA Sep Blater.

-Jedina tema koju ćemo dovesti nazad na dnevni red je tehnologija na gol liniji. Fudbal je igra koja nikad ne prestaje i to moramo očuvati. Proširimo li stvar na razmatranje je li lopta prešla aut-liniju ili ne, ili je li se neki prekršaj dogodio u relativnoj ili izuzetnoj prilici za postizanje pogotka, ubićemo igru. Zar ćemo, kao u tenisu, davati svakoj ekipi pravo da jednom ili dvaput po utakmici zatraži arbitražu – čudi se i dalje tvrdoglavi 75-godišnji Švajcarac.

Povezana vest:  Novi Pazar savladao Slogu u prijateljskoj utakmici

Prve rasprave o novim vidovima pomoći sudijama neće se voditi pre oktobra ove godine, kada se članovi IFAB-a sastaju sledeći put.