finale_van_persi_i_pujolHolandska štampa hvali i pomalo kritikuje fudbalere

 

Duboko razočaranje zbog još jedne propuštene šanse Holandije da postane svetski šampion u fudbalu, pohvale igračima, ali i kritike zbog nestanka lepršavog stila igre narandžastih daju ton današnjim komentarima u holandskoj štampi.

-Borili su se kao lavovi – kliče sa naslovne strane najtiražniji tabloid Telegraf (De Telegraaf), uz konstataciju – „Bili smo tako blizu“.

„Lale“ su u nedelju uveče izgubile posle produžetaka od Španije sa 1:0 u finalu Svetskog prvenstva u Južnoj Africi. To im je bilo treće finale u istoriji, bez osvojenog trofeja.

Telegraf kao ključne izdvaja dve šanse Arjana Robena, koji „nije bio dovoljno hladnokrvan“ da je iskoristi.

-Roben će se buditi, okupan hladnim znojem, posle noćnih mora koje će ga pratiti zbog propustenih prilika – navodi list.

Povezana vest:  Marković na pozajmici u Fenerbahčeu

Čak je i ozbiljni Folksrant dopustio danas sebi izliv osećanja, pišući da je „narandžasta žurka okončana u duhu sahrane“.

Alhemajne dagblad (Algemeine Dagblad) poručuje da Holandija može biti „ponosna na svoje fudbalske zvezde“, iako „jeca“ zbog „teške drame na istorijskom Svetskom prvenstvu“.

-Naravno, ovo je još jedan težak mamurluk. Ali, budimo pravični: narandžasti su prošli mnogo bolje nego što smo očekivali. Ko bi mogao i pomisliti da bismo mogli pobediti favorita Brazil u četvrtfinalu? Tim selektora Berta van Marvajka verovao je u svoju misiju – osvojiti Svetski prvenstvo – ocenjuje AD.

Pozivajući građane da toplo pozdrave fudbalere na sutrašnjoj paradi u Amsterdamu, iako neće biti pobednička kakva je zamišljena i zakazana uoči sinoćnjeg finala.

-Fudbaleri su stvorili izuzetnu atmosferu u našoj zemlji, radost i slavlje koje je povezalo sve zajednice koje ovde žive. Dostignuće igrača još jednom dokazuje da čak i mala zemlja poput Holandije može doseći najviše vrhove, ukoliko ima snažan kolektivni osećaj za cilj – ocenjuje u uvodniku glavni urednik amsterdamskog dnevnika.

Povezana vest:  EVROLIGA, Himki dočekuje Prokom u A grupi

S druge strane, Folkskrant kritikuje stil igre „lavova“, navodeći da je potpuno suprotan tradicionalno lepršavom holandskom fudbalu.

-Nema više totalnog fudbala, tu je samo mešavina ekscentričnosti, upornosti i tvrde igre koja je vrhunac doživela u napetom finalu… Igra je bila neprijatna, napeta i u nekim situacijama otvoreno prljava sa faulovima koji nemaju ništa zajedničko s fudbalom – upozorio je list.

Kao primer, Folkskrant navodi „karate udarac“ Najdžela de Jonga u grudi Alonsa za koji je „morao biti kažnjen crvenim kartonom“. Stepen agresivnosti holandske reprezentacije zasluzuje „samoispitivanje“, zabrinuto ukazuje dnevnik,

Povezana vest:  Sutra žreb četvrtfinala Kupa Srbije

Telegraf, međutim, smatra da je sudija Hauard Veb morao isključiti španskog centarhalfa Pujola zato što je u 83. minutu povukao Arjana Robena na putu ka golu „crvene furije“.

Ljutnja tabloida samo je pojačana time što je sudija isključio holandskog beka Džonija Hejtingu tokom produžetka.

Holandska štampa jednoglasna je, međutim, u pohvalama novom svetskom prvaku, Španiji.

-Superiorna i impresivna tehnička veština“ i „vrtoglavo iskustvo za Holandiju“ – tako je špansku igru nazvao protestantski list Trau, uz opasku da je Andres Inijesta kao igrač utakmice zadao „samrtni udarac Holanđanima, koji – ruku na srce – nisu ni zaslužili da osvoje titulu“.

-Ovoga puta, Španija, a ne Holandija, pokazala je svetu kako lepa igra fudbal može biti – zaključuje dnevnik.