logo_SP_futbal_2010_afrikaSP JAR ZANIMLJOVOSTI

Šampionat džabulanija, vuvuzela, Pola i Larise Rikelme

 

Svetsko prvenstvo koje je u Južnoj Africi održano od 11. juna do 11. jula obeležile su brojne zanimljivosti van terena, po kojima će ljubitelji fudbala pamtiti 19. izdanje planetarne smotre „najvažnije sporedne stvari na svetu“.

Lopta koju su fudbaleri koristili tokom Mundijala ne samo da je imala najčudniji naziv od svih koje su korišćene u istoriji šampionata, već je igračima i posebno golmanima pričinjavala ogromne poteškoće tokom utakmica.

Sam naziv najznačajnijeg fudbalskog rekvizita – dzabulani – privukao je pažnju mnogih ljudi širom sveta mnogo pre početka prvenstva. U prevodu sa jednog od zulu jezika džabulani znači slavlje, svetkovina.

Organizator je želeo da fudbalska smotra, koja za svakog navijača znači pravu svetkovinu i najznačajniji događaj u četvorogodišnjem ciklusu, i kroz ime lopte podseti na važnost turnira u Južnoj Africi.

Za finalni meč Holandija – Španija, koji je odigran sinoć na stadionu „Soker siti“ u Johanezburgu, proizvođač je specijalno izradio drugu loptu, džobulani, u čast najvećeg grada u Južnoj Africi koga lokalno stanovništvo od milja zove „Džoburg“.

Još pre početka Mundijala prvi su se na loptu požalili čuvari mreže bivšeg i aktuelnog prvaka sveta Španije i Italije, Iker Kasiljas i Đanludiji Bufon, ali oni nisu ispaštali zbog njene čudne putanje i retko viđenih golova.

Povezana vest:  Alegri: Možda odem na jednogodišnju pauzu

Loše procene golmana Engleske Roberta Grina i Alžira Fauzija Čaušija ostale su upamćene kao najupečatljiviji detalji sinoć završenog turnira.

Kao što to obično biva u svetu sa komericjalnim stvarima, lopta je dospela u centar pažnje. Brojni naučni instituti, među kojima i Američka nacionalna svemirska agencija (NASA), izradili su studije o dimenzijama čudne lopte.

Džabulani je uz uobičajene priče o nepravednom suđenju i nedostatku sportske sreće postao opravdanje mnogih gubitnika za loše rezultate na Svetskom prvenstvu.

Sledeća stvar na koju su se učesnici borbi za planetarni tron žalili bile su vuvuzele, izuzetno akustične trube koje su tokom utakmica pravile nesnosnu buku.

Iako će mnogi koji su danima sedeli uz televizore i gledali mečeve prvenstva sveta zauvek upamtiti jednolični zvuk vuvuzela i povezati ga sa ambijentom Južne Afrike, ovaj navijački rekvizit vodi poreklo iz Meksika.

Da bi predupredili pojavu neprijatne melodije koja podseća na zujanje roja pčela, organizatori mnogih predstojećih velikih takmičenja već su zabranili unošenje vuvuzela na sportska borilišta.

Povezana vest:  Maskerano želi da ostane u Liverpulu

Sudeći prema onom šta je „prognozirao“ uoči utakmica nemačkog državnog tima i finalnog okršaja, hobotnica Pol iz akvarijuma u Oberhauzenu važi trenutno za nepogrešivog fudbalskog stručnjaka.

„Stanovnik“ Nemačke, poreklom sa britanskog ostrva, sa sigurnošću je pogađao ishode mečeva, a najviše se dvoumio prilikom prognoze utakmice „pancera“ sa srpskim državnim timom.

Polu je, ocigledno, bilo neprijatno da dan uoči poraza u Port Elizabetu sunarodnicima saopšti loše vesti, pa je tek posle 20 minuta hobotnica postala nemački „crni gavran“.

Ko zna da li bi Pol dočekao kraj Mundijala da nije bio daleko više samouveren u nastavku takmičenja, kada su izabranici selektora Joakima Leva deklasirali Englesku i Argentinu sa po četiri gola u mreži.

Uoči obe utakmice srećni Pol je odmah naciji ulivao optimizam, pošto je bio izričit da će Nemci trijumfovati.

Slično kao džabulani i Pol je postao predmet proučavanja, a među teorijama koje su pokušale da objasne njegove afinitete prema zemljama na čije je pobede „tipovao“ izdvojila se ona prema kojoj su boje zastave učesnika Mundijala bile presudne za „mišljenje“ trenutno najpoznatije hobotnice.

Povezana vest:  Argentina pregazila Paragvaj - 6:1, Mesi briljirao

Najlepše lice Svetskog prvenstva bila je Larisa Rikelme. Zanosna plavuša iz Paragvaja predstavljala je najsimpatičniju podršku paragvajskim igračima koji su namerili da ostvare najveći uspeh u istoriji tamošnjeg fudbala i plasiraju se u četvrtfinale.

Paragvajci su ostvarili taman koliko su obećali, a da su učinili više svet bi ostao zadivljen, pošto je lepa Larisa obećala da će se skinuti ukoliko njeni ljubimci osvoje „Zlatnu Boginju“.

Tamnu stranu dešavanja oko najznačajnijeg sportskog događaja u 2010. godini čine brojni štrajkovi nezadovoljnih radnika u zemlji organizatora.

Siromašni slojevi Južne Afrike shvatili su ubrzo posle početka prvenstva da su ih blagodeti od glasno najavljivane „šanse za razvoj čitavog kontinenta“ zaobišle i da su kao i dosad „kajmak pokupile“ velike kompanije.

Mesec dana fudbala najzad se završio ceremonijom svečanog zatvaranja i finalnim okršajem u Johanezburgu u kome je Španija prvi put postala prvak sveta.

Pred ljubiteljima fudbala je nova klupska sezona uz nadu da dolaze bolji dani, političari i privrednici se vraćaju uobičajenim obavezama, a zvezde šou-biznisa potražiće drugi izvor zarade.