Trener Mančester junajteda Žoze Morinjo rekao je da je taj fudbalski klub ove sezone postavio temelje za bolje godine koje dolaze.

Junajted je ove sezone osvojio Komjuniti šild i Liga kup, a plasirao se i u polufinale Lige Evropa. U finišu Premijer lige juri četvrto mesto i plasman u Ligu šampiona. Na tu poziciju bi mogao da dođe ako bi u četvrtak pobedio gradskog rivala Mančester siti.

Morinjo je, medjutim, kazao da ga u ovoj fazi ne zanimaju titule, već da je fokusiran na izgradnju budućnosti.

-Nije bitno šta će se desiti u smislu osvojenih titula i pobeda ili poraza. Uvek sam osećao da je ova sezona jako važna za mene, igrače i klub. Rekao bih da ova sezona može biti prva od narednih pet ili šest ili sedam. Može biti prva sezona od dobih godina. A realnost je i da smo u prvoj od boljih godina osvajali trofeje i da imamo šansu da uradimo dobre stvari – rekao je Morinjo u intervjuu za Skaj sports koji je objavljen danas.

-Ako bismo osvojili Ligu Evropa i u avgustu igrali evropski Super kup protiv pobednika Lige šampiona, to bi bilo veličanstveno – dodao je on.

Povezana vest:  Trifunović: Požrtvovanom igrom do pobede

Morinjo je osvajao titule u Portugalu, Španiji, Engleskoj i Italiji. On je ocenio da je rad na Old Trafordu najsličniji izazovima sa kojima se susretao u Real Madridu. On je okončao trogodišnju „sušu“ trofeja Reala u prvoj sezoni na „Bernabuu“ kada je u finalu kupa pobedio Barselonu, da bi naredne sezone doveo klub do titule.

To su mu, medjutim, bila jedina dva trofeja u Španiji, pošto je Barselona tada bila vrlo dominantna.

-Rekao bih da je ovo slično Real Madridu jer su u pitanju dva giganta koji se nalaze u teškom periodu. Kada odete u ovako veliki klub, osetite dimenziju, pritisak i očekivanja. Ali, osećate takodje i da klub nije spreman za tu vrstu očekivanja i onda morate da radite više, ali i da se borite više. Tako da bih moj dolazak ovde uporedio sa dolaskom u Real. Čelsi i Inter su klubovi drugačijih profila, kao i Porto – rekao je Morinjo.

Povezana vest:  Bekenbauer: Barselona neće birati sredstva

Trener je u javnosti bio na udaru zbog svog pristupa poslu i javne kritike pojedinih igrača Junajteda. Luk Šo i Antoni Marsijal bili su na meti Morinja, dok je Markus Rašford dobijao pohvale, iako je u 15 utakmica od januara do aprila postigao samo jedan gol.

-To nije psihološki pristup. To je zdrav razum. Kada daš sve što možeš, ne mogu da tražim više od tebe. Markus je davao apsolutno sve od sebe, čak i kada nije igrao posebno dobro. Nikada ne bih mogao da tražim više od njega, sve što mogu jeste da ga podržim i da mu kažem da će biti bolje. Uvek sam presrečan kada tako mlad i talentovan klinac ima takav pristup – objasnio je Morinjo.

-Neki drugi igrači ne daju sve od sebe, tako da je to poenta. Moraju to da rade i kad to rade, onda sam zadovoljan njima, bez obzira koliko dobro igraju – dodao je on.

Povezana vest:  GM i Mančester Junajted predstavljaju Chevrolet kao sponzora dresa

Morinjo je odbio da diskutuje o budućnosti Zlatan Ibrahimovića, koji je zbog povrede kolena u meču sa Anderlehtom završio sezonu. Njemu na leto ističe jednogodišnji ugovor, iako postoji mogućnost produženja za još jednu sezonu.

-U Americi je i to je jedino što je sada važno. U Americi je da bi se operisao i počeo proces oporavka – kazao je trener.