Opštinsko državno tužilaštvo u Osijeku saopštilo je danas da je pokrenulo istragu protiv kapitena hrvatske fudbalske reprezentacije Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza tokom prošlonedeljnog svedočenja na sudjenju bivšem čelniku Dinama Zdraku Mamiću zbog izvlačenja novca iz zagrebačkog kluba.

U saopštenju se navodi da tužilaštvo sumnja da je Modrić lažno svedočio da je potpisao aneks ugovorasa Dinamom po kom mu pripada 50 odsto od transfera, iako je upozoren da je kao svedok dužan da govori istinu.

Tužilaštvo smatra da je Modrić promenio iskaz u korist Mamića, odnosno da nije govorio istinu o datumu kada je potpisan aneks ugovora oko podele odštete. Oni tvrdi da je Modrić, pošto mu je predočen njegov raniji iskaz u Uskoku o dogovoru s Mamićem o podeli novca od transfera, na sudu lagao rekavši da je na prvom ispitivanju mislio „samo na regulisanje gradjanskopravnog odnosa“ izmedju njih dvojice, „kao i da nikada pred Uskokom nije rekao da je aneks ugovora potpisan naknadno, nakon što je počeo da igra za strani klub“.

Povezana vest:  Direktor Rome: Dosta je poređenja sa Barselonom

Fudbalski reprezentativac Hrvatske i igrač Real Madrida Luka Modrić svedočio ; je prošle nedelje na sudjenju Mamiću i drugima o detaljima svog transfera u Totenhem 2008. godine. Dan kasnije trebalo je da svedoči igrač Liverpula Dejan Lovren, ali je ročište prekinuto zbog svadje Zdravka Mamića s advokatima.

Modrićev i Lovrenov transfer u strane klubove su predmet optužnice, a tužilaštvo smatra da dvojica igrača nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Povezana vest:  Junajted bolji u gradskom derbiju od Sitija

Posle Modrićevog svedočenja, Mamić je novinarima rekao da je njegov iskaz „nešto najdivnije i najpoštenije što je ikada čuo“ i da su mu u istrazi „uvalili rečenicu koju nije nikada rekao“.

Bivšim funkcionerima fudbalskog kluba Dinamo, braći Zdravku i Zoranu Mamiću, sudi se zbog sumnje da su izvlačeći novac od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za oko 116 miliona kuna (15, 5 miliona evra), a državni budžet za 1,6 miliona evra. U istom postupku sudi se bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), i porezniku Milanu Pernaru.

Povezana vest:  Van Persi: Evropsko prvenstvo u prvom planu

Sudjenje najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala i ostalima počelo je krajem aprila na osječkom Županijskom sudu, a svi optuženi su odbacili optužbe.

Na predlog Državnog tužilaštva, koji je prihvatio Vrhovni sud Hrvatske, optužnica je podignuta pred osječkim sudom umesto u Zagrebu, u kome se vodila istraga i to zbog Mamićeve povezanosti s trojicom zagrebačkih sudija.