Međunarodni dečiji pres centar projekta “Fudbal za prijateljstvo” – koji se organizuje pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom – zvanično je otvoren za rad! U okviru njega će mladi novinari – dečaci i devojčice od 12 godina iz 64 zemalja Evrope, Azije, Afrike, Južne i Severne Amerike – pripremati medijske izveštaje sa glavnih događaja  i aktivnosti projekta “Fudbal za prijateljstvo”.

Vodeća ideja dečijeg pres centra je da mladi novinari izveštavaju o aktivnostima ostalih učesnika i mladih amabasadora projekta koji promovišu njegove osnovne humanističke vrednosti kao što su prijateljstvo, mir i jednakost. Na taj način, deca širom sveta će nastojati da odrasli čuju njihov glas i mišljenje.

Od početka aktuelne pete sezone projekta “Fudbal za prijateljstvo”, deca iz svih zemalja-učesnica su angažovana i oko “Štafete prijateljstva”, kroz koju su dobila priliku da se upoznaju sa fudbalskim zvezdama, priznatim novinarima, političarima i poznatim svetskim umetnicima. Šansu da postanu članovi Međunarodnog dečijeg pres centra projekta dobila su deca koja podržavaju vrednosti projekta, vole sport i poseduju dobro znanje engleskog jezika.

Povezana vest:  Spartak pobedio Dinamo u gradskom derbiju

“Verujem da će deca biti oduševljena prilikom koja im se ukazala da uzmu učešće u ovogodišnjem izdanju projekta “Fudbal za prijateljstvo” koje se održava u Rusiji. Moji vršnjaci iz svih 64 zemalja i ja delimo optimizam da je moguće da, našim zajedničkim aktivnostima, promovišemo mir u svetu – bez obzira na razlike koje postoje. Želim sa sobom da ponesem mnogo lepih iskustava o samom projektu, o mom radu u ulozi mladog novinara i prijateljstvu među učesnicima. Nadam se da ćemo održati naša prijateljstva putem interneta i doprineti da svet postane bolji i humaniji» – podelio je sa nama svoja očekivanja Stefan Radujko, mladi novinar iz Srbije.

Centralni program međunarodnog pres centra odvijaće se u Sankt Petersburgu, Rusija od 26. juna do 3. jula, koji će okupiti sve učesnike na istom mestu. Deca će izveštavati kroz četiri medijske forme: za međunarodni TV kanal “Fudbal za prijateljstvo”, zvanično novinsko izdanje pres centra, nove medijske i društvene mreže projekta, blogove i veb stranice – kao i za neke od vodećih međunarodnih medija iz 64 zemlje koje zvanično prate programske aktivnosti u Rusiji.

Povezana vest:  Raul zadovoljan prelaskom u Šalke

Kao poseban zadatak, mladi novinari će izveštavati i sa “Međunarodnog dečjeg fudbalskog turnira Fudbal za prijateljstvo 2017” i “Dečijeg Foruma Fudbal za prijateljstvo 2017” pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom.

“Veoma sam srećan što međunarodni dečiji pres centar F4F nudi jedinstvenu priliku za svu decu uključenu u ovaj projekat da steknu realno životno iskustvo boraveći u profesionalnom okruženju, koje će im sigurno pomoći da definišu svoj odnos prema novinarstvu kao svojoj eventualnoj budućoj profesiji. Deca će dobiti dodatno obrazovanje po profesionalnim standardima koje im može pomoći u budućem odabiru profesije. Želim sve najbolje budućim kolegama tokom prenosa glavnih događaja tokom trajanja projekta “Fudbal za prijateljstvo 2017.”- izjavio je Ivan Džodić specijalni izveštač srpskih sportskih dnevnih novina «Sportski žurnal».

Povezana vest:  Zvezda obeležila 23 godine od svetske titule u Tokiju

O projektu “Fudbal za prijateljstvo”

FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO jeste međunarodni društveno-odgovorni projekat za decu, pokrenut od strane kompanije Gazprom 2013. godine. Projekat nastoji da zbliži decu različitih nacionalnosti, polova, kao i fizičkih mogućnosti. Prijateljstvo, mir i jednakost su osnovne vrednosti koje učesnici projekta FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO promovišu kroz svoje aktivnosti. Osnovni cilj projekta je razvoj dečijeg fudbala, promocija tolerancije i poštovanja za različite kulture i nacionalnosti među decom iz različitih zemalja. Osnovih devet vrednosti po kojima se vode svi učesnici projekta su prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, odanost, pobeda, tradicija i čast.