Fudbalski klub Crvena zvezda igraće sutra protiv BATE Borisova prvu utakmicu posle 10 godina u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Utakmica prvog kola Grupe H Lige Evropa će početi u četvrtak u 21.05 na stadionu „Rajko Mitić“ u Beogradu.

Crveno-beli će, po kladionicama, biti favorit u susretu protiv beloruskog kluba, pred prema očekivanja popunjenim stadionom u Ljutice Bogdana. Zvezda je jedan od samo tri kluba koji je prošao u grupnu fazu Lige Evropa, a da je kvalifikacije počeo u prvom kolu. Osim nje, tu su Skenderbeg i Makabi Tel Aviv.

Povezana vest:  Za Klopa samo Barslelona bolja od Borusije

Crveno-beli imaju sve četiri pobede na svom terenu tokom kvalifikacija, dok je BATE dobio dve od tri utakmice na gostovanjima ove sezone u Evropi. BATE pobedu na strani u grupnoj fazi evropskog takmičenja čeka osam utakmica. Poslednji trijumf ostvaren je 2012. godine u Lilu.

Tim trenera Aleksandra Jermakoviča je u padu forme poslednjih godina, a ove sezone posle 21 kola zauzima treće mesto u prvenstvu Belorusije sa 45 bodova, četiri manje od vodećeg Dinamo Minska. Ekipa BATE-a će tokom dana doputovati u Srbiju, letom iz Minska koji je udaljen više od 1.000 kilometara. Zvezda i BATE će prvi put igrati medjusobno.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Lista strelaca (02.jul)

Zvezda se samo dva puta sastala sa nekim klubom iz Belorusije, kada je 2015. godine eliminisala Naftan iz Novopolocka u drugog kola kvalfikacija za Ligu Evropa. Crveno-beli su 19. jula te godine pobedili u prvoj utakmici u Vitebsku sa 4:3, dok su sedam dana kasnije u revanšu u Beogradu igrali 3:3.

BATE je iste godine igrao dvomeč sa Zvezdinim „večitim“ rivalom Paritzanom u baražu za Ligu šampiona, u kom je zbog gola u gostima izborio plasman u grupnu fazu. Beloruski klub je bio bolji u prvoj utakmici u Borisovu i pobedio sa 1:0, dok je u Beogradu krajem avgusta 2015. godne poražen sa 2:1.

Povezana vest:  Božinov: Mateus je kao pokvareni telefon