sep_blaterBlater želi mlađe sudije

 

Predsednik Svetske fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater ocenio je da bi vrhunske međunarodne sudije trebalo da budu mlađe. Blater je u intervjuu koji je danas objavljen na sajtu Fudbalskog saveza Nemačke najavio da će u oktobru ili novembru objaviti plan u vezi sa suđenjem na međunarodnom nivou u kome će biti sadržana i ideja o podmlađivanju arbitara.

-Svetsko prvenstvo ne bi trebalo da postoji da bi neko ko ima više od 40 godina mogao brzo da dobije još neku utakmicu na kojoj će deliti pravdu – citiran je Blater.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Juventus i Atletiko za prvo mesto, Liverpul dočekuje Bazel

Pravila Fife sudijama omogućavaju da rade dok ne napune 45 godina. Blater nije nagovestio kakve bi promene u propisima mogle da budu napravljene. Sudije su na prošlog meseca završenom Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi često bile na udaru kritika zbog pogrešnih ocena. Najviše kritika bilo je na račin sudija u petoj deceniji života.

Povezana vest:  Zenit izgubio za zelenim stolom zbog nasilja navijača

Prvo zbog nepriznavanja gola Frenka Lamparda u meču Engleske I Nemačke. Zatim i zbog pogotka Argentinca Karlosa Tevesa, koji je mrežu Meksika u susretu osmine finala zatresao iako je bio u očiglednom ofsajdu.

Dvojica najmlađih arbitara u Južnoj Africi, koji su u ranim tridesetim godinama, dobili su priliku da sude polufinala, pošto su u prvim fazama takmičenja zadovoljili zahteve.

Finale je sudio 38-godišnji Englez Hauard Veb, policajac koji je napustio tu profesiju da bi u Premijer ligi bio profesionalni fudbalski sudija.

Povezana vest:  Stojković: Utakmice u Japanu služe mladima da se pokažu

-I ja sam za profesionalne sudije, ali znam da ima i drugih mišljenja – naveo je Blater, koji nije želeo da konkretno govori o tehničkoj pomoći za sudije, poput mogućnosti gledanja video snimaka.

-To je malo komplikovano. Prvo bismo morali da svaki sistem pažljivo proverimo kako bismo videli da li je moguće koristiti ga – kazao je Blater.