radomir_antic_vs_greUČINAK SELEKTORA ORLOVA

Radomir Antić – 16 pobeda na 26 utakmica

 

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Radomir Antić, koji već dve godine predvodi državni tim, na 26 utakmica zabeležio je 16 pobeda, dva nerešena rezultata i osam poraza uz gol-razliku 45:20. Jedan od najuspešnijih srpskih stručnjaka imenovan je za šefa stručnog štaba „belih orlova“ 20. avgusta 2008. godine, samo 17 dana uoči početka kvalifikacionih okršaja za šampionat sveta u Južnoj Africi.

U tom trenutku gotovo ništa nije išlo na ruku ni državnom timu, ni iskusnom treneru koji četiri godine pre toga nigde nije radio.

Na završetku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. godine u Austriji i Švajcarskoj u duelu sa Poljskom državni tim je pratilo samo 2.500 gledalaca od kojih je više od polovine bilo pristalica gostujuće ekipe.

Prijateljske utakmice, pre Antićevog mandata, gubljene su u seriji, a navijači su „digli ruke“ od domaćeg fudbala smeštajući ga trajno na marginu sportskog interesovanja.

Povezana vest:  Nikolić: Nije bilo dileme oko povratka u Partizan

Trenutak „kopernikanskog obrta“, koji su navijači osetili i zdušno podržali, desio se u oktobru 2008. godine, kada je Srbija za četiri dana igrački i rezultatski „pregazila“ Litvaniju u Beogradu i Austriju u Beču čime je nagovestila uzlet ka Mundijalu.

Definitivno, reprezentacija na čelu sa Antićem dobila je „vetar u leđa“ fudbalske nacije na prijateljskoj utakmici protiv Bugarske u Beogradu, kada su istočni susedi na oproštaju rekordera po broju nastupa za reprezentaciju Sava Milosevića, deklasirani sa 6:1.

Kvalifikacije za planetarnu fudbalsku smotru nastavljene su 2009. godine, a Srbija uprkos periodima slabije igre nije posustajala. Bilo je i brojnih primedbi selektoru Anitću, naročito nakon meča sa Francuzima u Beogradu kada početna rezultatska prednost i igrač više na terenu nisu krunisani blistavom pobedom.

Reprezentacija, ipak, nije gubila utakmice, a kvalifikacije je završila na čelu sedme grupe Evropske zone, što joj je obezbedilo direktan plasman na Svetsko prvenstvo.

Povezana vest:  Dižon beži iz opasne zone

Ubedljiva pobeda nad Rumunima u Beogradu (5:0) bila je vrhunac Antićevog rada sa državnim timom nakon čega su usledili uobičajeni hvalospevi i isticanje velikih ambicija pred Mondijal.

Tokom priprema za Svetsko prvenstvo, kao i na samom takmičenju u Južnoj Africi javnost u Srbiji još jednom je imala priliku da gleda već viđene stvari minulih decenija.

Reprezentativci, na čelu sa selektorom, dragoceno vreme su provodili snimajući reklame za sponzore, koje su dogovorili oni koji su ga imenovali, ne razmišljajući da su sa Antićem sklopili ugovor o radu na terenu.

Antić bi danas platio i njihov ceh, jer nekako je već zaboravljeno da će se Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi pamtiti po istorijskoj pobedi nad Nemačkom, čekanoj 37 godina, dosuđenim penalima u korist protivnika, nedosuđenom protiv Australije i Antićevoj kazni zbog vređanja urugvajskog sudije Horhea Larionde, koju je „zaradio“ upravo zbog tog Larionde.

Povezana vest:  FA želi da Hodžson ostane selektor

Jer, da je taj arbitar delio pravdu, Antićeve reakcije ne bi bilo, a o njegovoj smeni danas niko ne bi govorio.

Ta kazna, suspenzija selektora, i priča predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Tomislava Karadžica o previsokim primanjima Antića, tek posle mesec dana od završetka Mundijala, postali su glavni razlozi za početak priče o smeni Anitća.

Rukovodstvo FSS je svoju odluku obrazložilo time da Antić ne može da bude rešenje za selektora u situaciji kada zbog kazne neće moći da predvodi igrače na 40 posto utakmica u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.

Na (zasad) poslednjem meču na kome je Antić predvodio „bele orlove“, pre dva dana u Beogradu protiv Grčke (0:1), publika mu je u nekoliko navrata davala podršku, a na konferenciji za novinare pred meč, podržali su ga i igrači.

PHOTO: ataimages.rs