ENGLESKA LIGA, VESTI

engleska_logoSadašnjom pozicijom svi u Aston vili mogu da budu zadovoljni. Ekipa je četvrta, od vodećeg Čelsija deli je šest bodova, ali slede novi, teški izazovi. Naredni rivali su Arsenal i Liverpul, kandidati za vrh tabele. Osim toga, menadžeru Martinu O’Neillu nije potrebno mnogo vremena da se priseti protekle sezone:

– Tad nas je poraz u duelu s Čelsijem izbacio iz koloseka. Od tog meča smo zabeležili samo dva trijumfa u 13 susreta. U februaru smo kao četvrti na tabeli imali pet bodova prednosti nad Arsenalom, a na kraju smo bili šesti. Repriza scenarija nije nemoguća. Takmičenje je žestoko, a greške se ne praštaju. Prostora za opuštanje nema. I pored navedenog, prošle sezone smo izborili plasman u evropsko nadmetanje, što mnogi propuste da istaknu.

Postojeća serija od četiri pobede ne pruža dovoljno garancija kad je reč o eventualnom plasmanu u Ligu šampiona, a O’Neill je zaključio:

– Nekoliko povređenih fudbalera i jedan lošiji rezultat mogu da nas dovedu u nezavidnu situaciju. Samo to je dovoljno da posumnjamo u naše sposobnosti.

Povezana vest:  Utakmica u Zenici prekinuta zbog sukoba navijača i policije

 

Novac nije stavka koja izaziva brigu vlasnika Mančester sitija i zato sebi i klubu mogu da priušte mnogo. Pod tim terminom podrazumeva se i promena menadžera usred sezone. Iako su mnoge kolege Marka Hughesa iznenađene odlukom da mu bude uručen otkaz, na klupu je već seo Roberto Mancini. Italijan je otkrio i kakvi su mu dalji planovi:

– Jasno je da nismo u poziciji da se zanosimo pričama o tituli u tekućem šampionatu. Međutim, plasman među četiri najbolje ekipe je moguć. Tako bismo stigli i do Lige šampiona. Ostatak ambicija bih odložio za godine pred nama. Došao sam u klub koji prate sjajni navijači i želim da ih obradujem.

Mancini ima pravo na nadu da će se u Engleskoj zadržati tokom tri i po godine, na koliko je ugovor i potpisan. Posle odlaska Hughesa čini se da je i mogući transfer Robinha u Barselonu odložen na neodređeno vreme. Nekadašnji predvodnik Intera je dodao:

Povezana vest:  Akinfejev pauzira šest meseci zbog povrede

– Brazilac je sjajan fudbaler. Njegov potencijal još uvek nije izražen u dovoljnoj meri. Očekujem da zasluži mesto u klupskoj istoriji. Ja sam se izborio za mesto u prvom timu Sampdorije s 15 godina. Zato je važno da što pre shvati koliko može

 

Fernando Torres, jedan od boljih igrača ove sezone nedovoljno dobrog Liverpula, smatra da klub ne bi trebalo da se zahvali na saradnji menadžeru Rafaelu Benitezu. Strelac 11 golova u prethodnih 13 prvenstvenih utakmica je prokomentarisao:

– Ništa ne bismo dobili. Prevashodno smo krivi mi, prvotimci. Potrebno je da poboljšamo igru. Od nas zavisi kad ćemo se izvući iz trenutne situacije. Neubedljivi periodi svojstveni su svakoj ekipi, a ja sam uveren da ćemo mi prevazići sadašnji.

Španac je naglasio još jednu bitnu činjenicu:

Povezana vest:  Oštar izveštaj o korupciji u FIFA

– I te kako bi nam pomoglo ako bi klub angažovao još nekoliko pojačanja. Problem je u tome što ne verujem da će Benitez tokom januara imati na raspolaganju značajnija sredstva. Ipak, kvalitet je već tu, jer su ovi momci prošle sezone pokazali da mogu mnogo bolje nego što je to trenutno slučaj.

 

Fudbaleri Totenhema su nedavno organizovali tajnu proslavu Božića u Dablinu, usledio je poraz od Vulverhemptona, a do okupljanja je došlo i pored prethodne zabrane menadžera Harryja Redknappa. Takav potez igrača ga logično nije oduševio, ali će kapiten Robbie Keane, čija je uloga u organizaciji manifestacije značajna, ipak zadržati na ruci kapitensku traku. Delimično je izostala i očekivana kazna, odnosno, fudbalerima je naloženo da određenu sumu, a mediji procenjuju da je reč o iznosu od milion funti, uplate u dobrotvorne svrhe. Od igrača se ujedno očekuje da do kraja sezone obezbede barem četvrtu poziciju i plasman u Ligu šampiona.