Asamoah_Gyan_ganaAsamoa Gijan: Opraštam Suarezu, i ja bih uradio isto

 

Napadač reprezentacije Gane Asamoa Gijan još uvek u glavi vrti film četvrtfinalne utakmice na Svetskom prvenstvu između njegove selekcije i Urugvaja, u kojoj je on poneo epitet tragičara.

Podsetimo, Gana je izgubila taj susret sa 4-2 na penale, a Gijan je u poslednjoj minuti produžetka kod rezultata 1-1 propustio da realizuje jedanaesterac. Skrivio ga je Ajaksov napadač Luis Suarez, koji je rukom na gol-liniji zaustavio udarac Adijaha. Da je Gijan tada postigao gol iz penala, taj bi pogodak njegovu reprezentaciju odveo u polufinale, a time i do najvećeg uspeha neke afričke ekipe na Mundijalima. Ali, Gijanov udarac pogodio je prečku.

Povezana vest:  Ove sezone u Evropi namešteno 100 utakmica?

Gijan je, inače, na Svetskom prvenstvu bio najbolji strelac svoje reprezentacije s tri gola. Ovog je leta 24-godišnji napadač prešao iz francuskog Rena u engleski Sanderland, a u razgovoru za Daily Telegraph još jednom se osvrnuo na utakmicu odigranu 2. juna na Soccer Cityju u Johannesburgu.

-Oprostio sam Suarezu njegov potez, to je ipak deo igre. Kao što sam i ranije govorio, da sam ja bio na Suarezovom mestu, učinio bih istu stvar. On je postao junak u svojoj zemlji, igrajući rukom postupio je kao varalica. Opet, ponavljam, i ja bih to učinio u istoj situaciji. Možda ću i uraditi to isto za Sanderland u nekoj važnoj utakmici. Trebalo bi nešto promeniti u pravilima u tim situacijama, ali Suarez je napravio potez koji ga je u Urugvaju učinio herojem, iako je varao – kaže Gijan.

Povezana vest:  Bez pobednika u duelu Liverpula i Čelsija

Promašeni penal?

-Postigao sam 90 posto penala u karijeri, ali taj nisam. Šta ćete, takav je život. Ipak, mislim da sam dobro obavio svoj posao za reprezentaciju.

Odšteta za Gijanov transfer iz Rena u Sanderland iznosila je 13 miliona funti. Previše?

-Ne znam vredim li baš toliko, ali mislim da vredim. Na Svetskom prvenstvu sam igrao odlično i tamo su me svi upoznali. Sada imam novi izazov jer ljudi nakon Mundijala očekuju još više od mene – zaključio je Gijan.

Povezana vest:  LETNJA FUTSAL SUPERLIGA, Mašinac sam na vrhu