aleks_ferguson_11Aleks Ferguson: Nema većeg derbija od dvoboja Mančestera i Liverpula

 

Menadžer Mančester Junajteda Sir Aleks Ferguson najavio je nedeljni derbi između njegove ekipe i Liverpula na Old Traffordu u sklopu 5. kola Premiershipa kao najveći u engleskim okvirima.

Reč je o dva najtrofejnija engleska kluba, koji su izjednačeni s 18 prvenstvenih naslova, s tim da Liverpul svoj 19. naslov čeka već 20 godina. U međuvremenu su crveni đavoli pod Fergusonovim vodstvom osvojili 11 naslova.

Povezana vest:  Prandeli pozvao napadača Rome Borinija u reprezentaciju

-Znam da zvučim kao papagaj, ali ovo je derbi svih derbija. U to uopšte nema sumnje. To se ne menja s vremenom. Forma se menja, ali derbi ostaje. Mi smo dobili prošli derbi, a nadam se da ćemo to uspeti opet – komentarisao je Ferguson.

Zanimljiva podrška Fergusonovoj tezi kako forma klubova varira je podatak da je Junajted od finala FA Cupa 1996. do marta 2000. godine iz deset međusobnih susreta s Liverpulom izašao neporažen. Potom je Liverpul dobio pet u nizu od decembra 2000. do januara 2002. U nedavnoj prošlosti, Junajted je trijumfirao u četiri uzastopna susreta od oktobra 2006., nakon čega je Liverpul uzvratio s tri trijumfa u nizu.

Povezana vest:  Azar vodio Čelsi do pobede protiv Njukasla

Poslednji međusobni susret na Old Traffordu pripao je domaćinu 2-1, a prethodno su redsi slavili pobedu 4-1.

U velikom derbiju, Ferguson će snage odmeriti s dugogodišnjim prijateljem Rojom Hodžsonom.

-Prvi smo put međusobno igrali 1987. On je iskusan trener, koji je iskustvo skupljao u Italiji, Švajcarskoj i Finskoj, a u Fulamu je odradio apsolutno neverovatan posao. Ali to neće promeniti naš pristup igri. Moramo se maksimalno izraziti kao što to uvek činimo – zaključio je legendarni Škot, čija ekipa nakon četiri odigrana kola drži treće mesto tabele s osam osvojenih bodova. Liverpul je tek 13. s pet bodova na kontu.

Povezana vest:  Vidić: Teško da će neko biti bolji od Ferdinanda i mene